- OJ ydmyket jødene

Otto Jespersen får igjen kritikk for å vitse med upassende emner.

Otto Jespersen
Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Denne gangen vitset han om jøder og nazistenes gasskamre under andre verdenskrig. - Vondt og ydmykende, sier tidligere Auschwitz-fange Imre Hercz.

Forrige ukes Torsdagsklubben på TV2 ble avsluttet med Otto Jespersens sedvanlige monolog. Det handlet egentlig om giraffungen i Kristiansand dyrepark, men Imre Hercz reagerer sterkt på følgende setning fra Jespersen:
«Jeg vil også gjerne benytte anledningen til å minnes alle de milliarder av lopper og flatlus som mistet livet i tyske gasskamre uten å ha gjort annet galt enn å slå seg ned på personer av jødisk opphav.»

- Forstår ikke

Imre Hercz

Imre Hercz er skuffet over Otto Jespersen.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

- Jeg ble veldig lei meg. Da jeg hørte dette følte jeg meg hensatt til mai 1944, da jeg kom til Auschwitz med min far og mine brødre, sier Hercz. Han var 15 år gammel da han kom til nazistenes utryddelsesleir. Han overlevde Auschwitz og de andre leirene han måtte innom før krigen var omme. Det gjorde ikke faren og svært mange andre av Imre Hercz' slektninger. At noen kan le av det som skjedde med jødene under andre verdenskrig, er langt over hans fatteevne.

- Jeg syns det var vondt å høre at noen lo av dette. Jeg er glad i humor og satire, men jeg begriper ikke hva som er humoren i dette. Det skulle jeg gjerne ha hørt Otto Jespersen forklare, sier Hercz. Etter å ha sett innslaget, skrev han brev til TV2-ledelsen og leserinnlegg til Aftenposten.

- Kan flytte grenser

- Jeg forstår Hercz fullt og helt, sier Odd-Bjørn Fure, forskningsdirektør ved HL-senteret, bedre kjent som Holocaustsenteret, i Oslo. Han mener jødeforfølgelsene under andre verdenskrig er et tema som ligger utenfor hva det går an å harselere med.

- Det som gjør meg trist, er at dette sannsynligvis kan være med på å flytte grensene for hva som er legitimt å si om den største katastrofen i moderne, europeisk historie, sier Fure.

Nylig skrev avisa Aften at ungdommer har begynt å bruke "jøde" som skjellsord. Odd-Bjørn Fure er redd utsagnet på Torsdagsklubben kan fyre opp under en skummel utvikling.

- Det kan gi oppdrift til slike negative stereotypier. Jeg har blitt fortalt at "jøde" blir brukt som skjellsord ved enkelte skoler. At det blir en del av ungdomskulturen på enkelte skoler, er dypt forstemmende og vi må være årvåkne overfor dette.

OJ svarer ikke

Imre Hercz er også redd for at de som er unge i dag skal tro at det er tillatt å si nedsettende ting om jøder, slik det ble gjort før og under krigen. Og når de siste tidsvitnene fra konsentrasjonsleirene er borte, frykter han at folk skal glemme.

- Jeg er redd det blir flere som vil tro at Holocaust ikke engang eksisterte, sier Hercz.

Noen forklaring fra Otto Jespersen får Imre Hercz imidlertid ikke. Til Kulturnytt sier Otto Jespersen at han ikke pleier å forklare sine egne vitser og dermed ikke ønsker å kommentere kritikken fra Hercz.

Programdirektør Nils Ketil Andresen i TV2 understreker imidlertid at det verken ligger rasisme eller nazisympatier bak setningen om lopper og lus som døde i gasskamrene.

- Hvis Hercz føler seg støtt, beklager vi selvsagt det, sier Andresen.

Kulturstrøm

  • Pris til Hamar-fotograf

    Hamar-fotograf Arnfinn Johnsen er kåret til «Årets fotograf» i Oslo Fotograflaugs laugskonkurranse. Han har vunnet prisen innen klassen for klassiske portretter, og premien er et kamera i helstøpt bronse, melder Hamar Arbeiderblad. Flere av hans fotografier av idrettsstjerner er utstilt i Vikingskipet i Hamar og Norges Olympiske Museum i Lillehammer.

    Senja- og Hamar-fotografen Arnfinn Johnsen
    Foto: Arild Moe / NRK