Hopp til innhold

- Mer enn bare mormor

- Anne-Cath. Vestly hadde alltid en agenda, sier Eva Tesen i Gyldendal Norsk Forlag.

Anne-Cath. Vestly under 85-årsdagen i 2005

Anne-Cath. Vestly under 85-årsdagen i 2005.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Vestly var tilknyttet forlaget fra 1997. Da ble hennes tidligere forlag "Tiden Norsk forlag" slått sammen med Gyldendal.

- Skjerpet oss

Anne-Cath. Vestly

Anne-Cat. Vestly ville gjerne være mer enn bare Norges mormor. Foto: Knut Falch, SCANPIX

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

- Det har vært en ære å jobbe med henne i disse årene, og ikke minst veldig lærerikt. Vestly stilte store og tydelige krav til oss. Hun hadde alltid et ord med i laget, og var klar på hvordan hun ville ha det, sier redaksjonsjef for barne - og ungdomsavdelingen, Eva Tesen.

- Hun var profesjonell, og hadde en enorm arbeidskapasitet. Dette gjorde at vi var veldig skjerpet i hennes selskap, sier Tesen.

- Skrev seg inn i hjertene våre

- Følte med tiden

- Det var ikke bestandig like enkelt for henne å ha rollen som hele Norges mormor. Vestly ble møtt med forventninger hun ikke likte, og hun ønsket å være mye mer enn bare mormor.

- Vi i forlaget pleier å si at hun ikke bare fulgte med i tiden, hun følte med tiden. Hun skrev om skilsmisser, alenemødre, og vanskelige familieforhold. På slutten av sitt forfatterskap besøkte hun Oslo Kretsfengsel, og skrev om en pappa som var i fengsel. Det var alltid en agenda til stede i hennes forfatterskap, understreker Tesen.

Se Anne-Cath. Vestlys liv i bilder

Se gylne minner

Knerten til filmlerretet

Knerten

Syv år gamle Adrian Grønnevik Smith spiller Lillebror. Her fra innspillingen av filmen 'Knerten og Lillebror'. Foto: Cornelius Poppe, Scanpix.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Til neste år blir Knerten film. I den forbindelse vil det komme nye utgivelser av Knerten-serien.

- De åtte bøkene er i ferd med å bli pusset opp. Innholdet er det samme, men bøkene vil bli finere med nypolerte illustrasjoner. De gamle tegningene skal bli scannet og frisket opp, sier Tesen.

Send din kondolanse

Mer oppussing

Gyldendal Norsk Forlag AS gir ut 48 bøker av Anne-Cath. Vestly.

- Ole Aleksander Filibom-bom-bom, Knerten og Mormor og de åtte ungene selger mest. Men hele hennes forfatterskap er populært, og bøkene hennes er trykket opp i 2, 7 millioner eksemplarer. Vi vil pusse opp flere av bøkene hennes i årene som kommer, sier redaksjonssjefen.

Kulturstrøm

  • Låter fra Universal Music på vei tilbake til TikTok

    Musikk fra Universal Music vil igjen bli tilgjengelig på videoplattformen TikTok, melder partene i en pressemelding.

    Det skjer etter at partene har blitt enige om en ny lisensavtale.

    Universal Musics musikk har vært borte fra TikTok siden 1. februar i år.

    Universal Music mente den gang at TikTok forsøkte å bygge en musikkbasert virksomhet uten rettferdig betaling for musikken.

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP