Hopp til innhold

- Mer enn bare mormor

- Anne-Cath. Vestly hadde alltid en agenda, sier Eva Tesen i Gyldendal Norsk Forlag.

Anne-Cath. Vestly under 85-årsdagen i 2005

Anne-Cath. Vestly under 85-årsdagen i 2005.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Vestly var tilknyttet forlaget fra 1997. Da ble hennes tidligere forlag "Tiden Norsk forlag" slått sammen med Gyldendal.

- Skjerpet oss

Anne-Cath. Vestly

Anne-Cat. Vestly ville gjerne være mer enn bare Norges mormor. Foto: Knut Falch, SCANPIX

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

- Det har vært en ære å jobbe med henne i disse årene, og ikke minst veldig lærerikt. Vestly stilte store og tydelige krav til oss. Hun hadde alltid et ord med i laget, og var klar på hvordan hun ville ha det, sier redaksjonsjef for barne - og ungdomsavdelingen, Eva Tesen.

- Hun var profesjonell, og hadde en enorm arbeidskapasitet. Dette gjorde at vi var veldig skjerpet i hennes selskap, sier Tesen.

- Skrev seg inn i hjertene våre

- Følte med tiden

- Det var ikke bestandig like enkelt for henne å ha rollen som hele Norges mormor. Vestly ble møtt med forventninger hun ikke likte, og hun ønsket å være mye mer enn bare mormor.

- Vi i forlaget pleier å si at hun ikke bare fulgte med i tiden, hun følte med tiden. Hun skrev om skilsmisser, alenemødre, og vanskelige familieforhold. På slutten av sitt forfatterskap besøkte hun Oslo Kretsfengsel, og skrev om en pappa som var i fengsel. Det var alltid en agenda til stede i hennes forfatterskap, understreker Tesen.

Se Anne-Cath. Vestlys liv i bilder

Se gylne minner

Knerten til filmlerretet

Knerten

Syv år gamle Adrian Grønnevik Smith spiller Lillebror. Her fra innspillingen av filmen 'Knerten og Lillebror'. Foto: Cornelius Poppe, Scanpix.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Til neste år blir Knerten film. I den forbindelse vil det komme nye utgivelser av Knerten-serien.

- De åtte bøkene er i ferd med å bli pusset opp. Innholdet er det samme, men bøkene vil bli finere med nypolerte illustrasjoner. De gamle tegningene skal bli scannet og frisket opp, sier Tesen.

Send din kondolanse

Mer oppussing

Gyldendal Norsk Forlag AS gir ut 48 bøker av Anne-Cath. Vestly.

- Ole Aleksander Filibom-bom-bom, Knerten og Mormor og de åtte ungene selger mest. Men hele hennes forfatterskap er populært, og bøkene hennes er trykket opp i 2, 7 millioner eksemplarer. Vi vil pusse opp flere av bøkene hennes i årene som kommer, sier redaksjonssjefen.

Kulturstrøm

 • ESC 2025 blir i Basel eller Genève

  Eurovision Song Contest 2025 vil finne sted enten i Basel eller Genève, opplyser det sveitsiske kringkastingsselskapet fredag.

  Avgjørelsen kommer etter en vurdering av konsertlokaler, kollektivforbindelser, bærekraft, hotellmuligheter, sikkerhet og motivasjonen til de respektive byene.

  Det endelige valget blir tatt i slutten av august. Kostnadene for å arrangere Eurovision er anslått til å være rundt 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 356 millioner kroner etter dagens kurs (NTB).

 • Bob Newhart (94) er død

  Den amerikanske komikeren og skuespilleren Bob Newhart er død 94 år gammel, opplyser forlaget hans, ifølge Reuters.

  Newhart døde i sitt hjem i Los Angeles etter kort tids sykdom.

  Bob Newhart i 2003
  Foto: JEROME T NAKAGAWA / AP / NTB