Hopp til innhold

- Mediene lurer velgerne

Lesere , seere og lyttere blir lurt når norske medier lager saker om meningsmålinger. Det mener forskningsleder Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning.

Bernt Aardal, valgforsker

- Mediene velger å overse feilmarginen i meningsmålinger. For hvis de skulle ta hensyn til det og virkelig ta det innover seg, kan det hende at de mister oppslag, sier valgforsker Bernt Aardal.

Foto: Nejad, Arash A. / SCANPIX

Han mener resultatet ofte er bombastiske nyheter uten rot i virkeligheten, og er grundig lei nyheter hvor prosenttall fra meningsmålinger serveres som fakta uten forbehold.

- En del av det som presenteres som nyheter, er ikke nyheter.

Ørsmå tall

- Noen ganger er det helt fiktivt, fordi det er ikke grunnlag i materialet for de konklusjonene som trekkes, sier han.

Han mener norske nyhetsredaksjoner serverer store nyheter på ørsmå tall som egentlig hører hjemme på kontoen for feilmargin.

- Endringer som er under et par prosentpoeng skal man i hvert fall ikke legge noe vekt på. Det kan også være at feilmarginene faktisk er høyere, kanskje mellom tre og fire prosentpoeng.

- Men det er jo sjelden at partibarometeret viser nedgang eller oppgang på fem prosent?

- Ja, og det betyr at hvis man tok en gjennomgang av kommentarene til åtte eller ni partibarometre månedlig, ville du måtte skrape 80-90 % av kommentarene. De vil være kommentarer på ting som ikke er reelle endringer.

- Blir vi lurt?

- Ja, ut fra medienes presentasjon av den del målinger, blir vi lurt, sier han.

- Overser feilmarginen

Så lenge ikke alle som bor i Norge er med, vil en meningsmåling alltid ha en feilmargin, men dette mener Aardal at mediene bevisst ser bort fra.

- De velger å overse feilmarginen. For hvis de skulle ta hensyn til det og virkelig ta det innover seg, kan det hende at de mister oppslag.

Valuta for pengene

Risikoen for at små tall blir blåst ut av proporsjoner øker når redaksjonene selv har bestilt en spørreundersøkelse, tror Aardal.

- Man bestiller det jo for å få en nyhet. Og det er ingen andre som har offentliggjort dette tallet før, så derfor sitter du på noe eksklusivt, og det er jo noe man er opptatt av – at man skal presentere ”nyhetene”.

Det andre er at det koster penger, og da blir det sånn at man må prøve å få mest mulig ut av det. Og måten å gjøre det på er jo å sette dagsorden, laget et større innslag og så videre.

"Høyre er i fritt fall"

Tirsdag kunne TV 2 fortelle at det går svært dårlig med Høyre.

”Høyre er i fritt fall en drøy måned før valget. På TV 2s kommunevalgbarometer faller partiet i dag hele 3,4 prosentpoeng”, var meldingen fra TV 2.

Feilmarginen på undersøkelsen var 2.8 prosent.

- Vi er grundigere, sier politisk redaktør i NRK, Kyrre Nakkim.

HØR Kyrre Nakkim debattere med politisk redaktør i TV 2, Kjetil Løseth HER

Bernt Aardal siterer fra BBCs selvpålagte regelverk. Det forbyr bruk av meningsmålinger i overskrifter og som grunnlag for programmer.

- ”Resultatene fra meningsmålingene skal ikke være bestemmende for et program eller en nyhetsbulletin”.

Dette virker noe strengt, synes jeg. Men jeg tror det absolutt ville være nyttig hvis også norske medier hadde noen retningslinjer.

- Kan sette debatter ut av kurs

- Er det så farlig at man melder at et parti går opp eller ned et par prosent?

- Akkurat når det gjelder partimålingene kan du si at effektene av en enkelt måling i det totale bildet ikke er veldig stor. Men samtidig legger undersøkelsen et viktig premiss for den etterfølgende debatten. Og hvis det premisset egentlig er helt feil, kan debatter komme helt ut av kurs.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.