- Lite sex, drugs og rock 'n' roll

For første gang vender forskerne blikket mot danseband i Norge. De mener miljøet er preget av anstendighet og tradisjonelt kvinnesyn.

Ole Ivars

Torgeir Uberg Nærland tok for seg bandet Ole Ivars i sin masteroppgave. Han mener tekstene er nærmest fri for kontroverser.

Foto: Fredrik Arff

- Mange ser på denne musikken som ”Harry”, enkel eller kommersiell. Men for de som spiller og liker å høre på betyr musikken mye, og det skal man ikke undervurdere, sier Heidi Stavrum, som er i gang med doktorgrad om sjangeren ved Høgskolen i Bø.

Betyr mye for mange

Heidi Stavrum

Heidi Stavrum, Høgskolen i Bø

Foto: www.hit.no

Stavrum mener norsk kulturforskning har vært for lite opptatt av den mer folkelige og populære siden av kulturfeltet. Dermed har mange et feil inntrykk av miljøet.

- Mange tenker at danseband-miljøet er utagerende med mye fyll. Men det virker som om miljøet selv er svært opptatt av å være anstendig, sier Stavrum.

- Lite sex, drugs og rock´n´roll

Torgeir Uberg Nærland

Torgeir Uberg Nærland, UiB

Foto: UiB

I desember fullførte Torgeir Uberg Nærland sin master ved Universitetet i Bergen. Han mener dansebandmusikken er nærmest fri for kontroverser.

- Det er veldig lite sex, drugs og rock 'n' roll, og desto mer høvisk kjærlighet, sier Nærland. I masteroppgaven sin fokuserte han på dansebandet Ole Ivars.

Danseband-fans røyker ikke hasj

- De tar for seg typiske danseband-tema som kjærlighet, minner om fortiden, livet på bygda og hverdagslige tema som å klippe plenen eller å dra på ferie. Kulturen er utpreget tradisjonalistisk og dyrker det som en gang var, for eksempel livet på bygda eller tradisjonelle kjønnsroller, Nærland.

Heidi Stavrum mener det likevel finnes unntak.

- Det må også sies at det finnes sterke kvinnelige aktører, for eksempel artisten Anne Nørdsti som fikk Spellemannsprisen i år. Hun passer ikke det stereotype bildet av en dansebandmusiker, sier Stavrum.

Anne Nørdsti fra Foldereid. Foto: Eva Beate Eidsmo og Arne Eidsmo

Anne Nørdsti passer ikke det stereotype bildet av en dansebandmusiker, mener Stavrum.

Foto: Anne Nørdsti fra Foldereid. Eva Beate Eidsmo og Arne Eidsmo

- På høy tid

Dansebandveteran Jenny Jensen synes det er på høy tid at miljøet tas på alvor.

Jenny Jensen

Jenny Jensen

Foto: Fredrik Arff/Dinamo

Jensen mener det er mye riktig i det forskerne her sier om låtene, publikum og miljøet.

- Men jeg føler også at man til en viss grad forholder seg til oppleste og vedtatte sannheter, og lukker øynene for de i miljøet som ikke passer stereotypene. Miljøet er faktisk ganske mangfoldig.

Les mer om danseband

- Dette er veldig positivt og vil åpne for at flere oppdager denne musikken. Ikke minst kan det bidra til etterveksten, for vi trenger nye unge musikere som kan ta over for oss etter hvert. Nå blir dansebandmusikk kanskje mer stuerent for de unge.

Kulturstrøm