Hopp til innhold

- Kunne tenkt meg å bli forsørget

Jeg ville ikke følt det som mindreverdig, om jeg trengte det i en periode, sier Frp-leder Siv Jensen på Litteraturhuset i kveld på spørsmål om hun kunne tenke seg å bli forsørget av en mann.

Video Likestilling i revers

Siv Jensen på Litteraturhuset på valentinsdagen, der likestillingsdebatten raste.

  • Debatten fortsetter på nett: Diskutèr her

  • Du kan også se sendingen fra Litteraturhuset i reprise på NRK 2 søndag 20. februar kl. 12: NRK 2 direkte
Siv Jensen, Elin Ørjasæter og Magnus Marsdal

Siv Jensen, Elin Ørjasæter og Magnus Marsdal i debattpanelet på Litteraturhuset.

Foto: NRK

Siv Jensen er en av tre debattanter på folkemøtet om likestilling, på Litteraturhuset i Oslo på valentinsdagen.

– Det handler om at folk skal leve i et samfunn der de kan velge selv, sier Frp-leder Siv Jensen.

Elin Ørjasæter, kommentator i E 24, mener at valgmulighetene er en av våre beste kvaliteter som samfunn.

Elin Ørjasæter

Elin Ørjasæter, kommentator i E24.

Foto: NRK

– Så lenge vi har alle disse valgene, kan jeg ikke se at vi ikke har likestilling i Norge sier hun. Men fortsatt er det slik at kvinner liker å jobbe som sykepleiere, og lese interiørblader. Samtidig er det ingen som reagerer på om kvinner, for eksempel Siv Jensen eller Erna Solberg, skulle bli statsminister i Norge. Enkeltmennesket har et valg, og det må vi ikke glemme, sier Ørjasæter.

Glemmer minoritetskvinnene

Siv Jensen på Litteraturhuset

Siv Jensen på Litteraturhuset.

Foto: NRK

Siv Jensen mener vi ikke står tilbake på likestilling i Norge, bortsett fra på ett punkt – nemlig minoritetskvinner.

– Det er først og fremst denne gruppen kvinner som ikke har fått oppleve den samme likestillingen som jeg har fått oppleve. Vi ser en økende andel av minoritetskvinner som rømmer fra tvang og overgrep, i Norge.


Mødre-diskriminering

Magnus Marsdal

Magnus Marsdal, forfatter og samfunnsdebattant.

Foto: NRK

Forfatter og samfunnsdebattant, Magnus Marsdal mener at høyt utdannede unge kvinner har like store muligheter for å gjøre karriere, som menn. Men bare inntil de får barn.

– Det viser seg at høyt utdannede par setter mannen foran, og at kvinnens karriere blir satt på et sidespor etter en fødsel. Det er altså ikke kjønnsdiskriminering, men mødre-diskriminering, sier Magnus Marsdal.

Utilstrekkelighet er den nye kvinnesykdommen, mener han om kvinner som forsøker å kombinere jobbkarriere med å være småbarnsmor.

– Det er verre for kvinner å ikke kunne ta seg av barna, enn å bli toppleder, mener han. Hvor mange generasjoner skal vi påføre denne lidelsen? undrer Marsdal.

Utseende - et handikap

Siv Jensen mener det er påfallende at som kvinne i politikken blir spurt om ting som har med utseende å gjøre, når hun gir et portrettintervju.

– Jeg blir spurt om ting de aldri hadde spurt statsministeren om, for eksempel om jeg har brukt pudder før intervjuet, og hvilket merke dressen min har. Det sier noe om at dette er først og fremst en kjønnsrolle-sak, sier Jensen.

Jensen viser også til at det er kvinnene som får terningkast på den røde løperen – ikke mennene.

Ørjasæter mener at utseendet er en tidstyv, og et handikap for kvinner.

– Jeg prøver å se ut som en sjuer, altså å være representativ, men ikke så sexy at det er distraherende, sier Elin Ørjasæter.

Speakers corner

Ingvild Reymert

- Det er valentines dag i dag, men vi vet jo at kjærlighet ikke er så hyggelig alltid, sier Ingvild Reymert.

Foto: NRK

Publikum fikk også si sin mening under debatten på Litteraturhuset.

Ingvild Reymert fra Oslo SV mener det er viktig for kvinner å ha økonomi til å kunne gå ut av et forhold.

– Dessverre vet vi at også noen forhold er voldelige. Hvis du ikke kan gå fra mannen fordi du ikke er økonomisk selvstendig, er det et problem. For oss unge kvinner er det viktig med både fast ansettelse og god lønn, for å komme inn på boligmarkedet.

Torild Skard

- Jeg liker bedre å snakke om kjønnsrettferdighet. Det dreier seg ikke om at menn og kvinner skal gjøre det samme, og det er ikke noe galt i at kvinner ønsker å ha omsorg, sier Torild Skard.

Foto: NRK

Torild Skard, leder i Norsk kvinnesaksforening, mener at ingen ting kommer gratis, og at alle forbedringer vi har, har vi fått etter å ha slåss for det.

– Der er jeg uenig med Siv Jensen. Det ser så likestilt ut. Selv om vi får en del fremsteg, er åtti prosent av makteliten menn. Problemet er at de bestemmer ganske mye i samfunnet, og ikke kvinner, sier hun. Jensen snakker om at vi lever i et vakuum der vi tar frie valg. Men media pumper oss full av kvinner som sex-objekter. Jeg er engstelig for det ideologiske presset vi har, sier Skard.

Elisabeth Aasen

- Vi må ikke glemme at det i over hundre år har vært kvinner som har ment at man ikke må bli økonomisk avhengige av en mann, sier Elisabeth Aasen.

Foto: NRK

Forfatter Elisabeth Aasen kritiserer debatten for å være historieløs, og mener at man snakker om 50-tallet som om det skulle vært flere hundre år siden.

– Man lager en slags myte om at generasjonene før ikke har fått gjort noe. Min mor sa til meg fra jeg var ganske liten at jeg ikke måtte bli økonomisk avhengig av en mann, sier Aasen.

Er du enig i at vi har nok likestilling i Norge? Delta i debatten, og si din mening. Diskutèr her

Kulturstrøm

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP
  • Forfatteren Paul Auster er død

    Forfatteren Paul Auster er død, 77 år gammel, melder New York Times.

    Den svært produktive forfatteren ble beskrevet som en «litterær superstjerne». Han ble kjent på 1980-tallet med sin postmodernistiske gjenopplivingen av noir-romanen.

    Forfatteren var for nordmenn mest kjent for New York-trilogien, «Moon Palace» og «Brooklyns dårskap». Bøkene kom ut i henholdsvis 1985-1987, 1989 og 2005. Auster skrev også dikt, essays og filmmanus, blant annet.

    Han døde i sitt hjem i Brooklyn, etter komplikasjoner i forbindelse med lungekreft.

    Auster giftet seg i 1981 med norskættede Siri Hustvedt, som også er forfatter. Paret har vært på flere turer til Norge og har også deltatt på Aschehougs hagefest sammen.

     Paul Auster fotografert i 2011. Han har grått hår, gredd tilbake, mørk frakk og skjorte. Han ser bestemt, men vennlig inn i kameraet.
    Foto: BOB STRONG / Reuters