NRK Meny
Normal

- Kommer du fra NRK får du deng

Fotografer ble mål for demonstrantenes raseri.

Voldelig demonstrasjon

Karl Johans gate under støttedemonstrasjonene for Israel i Oslo torsdag kveld.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

For frilansfotograf Jon Rosenberg Hagen ble demonstrasjonen i Oslo sentrum torsdag en voldsom affære.

- De var bevisst ute etter oss, sier Rosenberg Hagen.

Ikke opplevd lignende

Siden Rosenberg Hagen begynte som fotograf for tre år siden har han dekket flere demonstrasjoner rundt om i Europa. Han sier til Journalisten at han aldri har opplevd lignende.

- Alt som var av presse, og spesielt fotografer, var mål for demonstrantene. De forsøkte å ta kollegaen min, men han klarte å komme seg unna. Det er en liten kjerne på rundt 100 stykker som gjør dette. Spesielt var de klare på at de ikke likte NRK: «Kommer du fra NRK får du deng», sa de.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Flere ble pågrepet under opptøyene.

Flere ble pågrepet under opptøyene torsdag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Rosenberg Hagen fulgte en tropp fra politiet som jaktet på en liten gruppe demonstranter. Da de kom til Løvebakken spisset situasjonen seg til, og fotografen ble angrepet av en av demonstrantene.

- I det jeg snur meg, ser jeg noen som plukker opp et stolbein. Jeg regner med at det skal kastes mot politiet ... og så plutselig smeller det i siden av hjelmen min i øyehøyde. Jeg kjenner trykket godt og merker at jeg blir svimmel og må legge meg ned, sier Rosenberg Hagen.

Journalisten skriver at fotografen ble sendt til sykehus med ambulanse. Han hadde på seg kompositthjelm av samme type som politiet bruker, og det ble konstatert at han ikke hadde pådratt seg noen brudd. Derimot var han fredag plaget med forstyrret fargesyn på det ene øyet.

Les: Store ødeleggelser etter demonstrasjoner

Les: Voldelige motdemonstranter i Oslo

- Må ikke gå for nært

Fotograf Lise Åserud var blant de første som kom Rosenberg Hagen til unnsetning.

- Han sa at han hadde blitt slått i øret. Han skalv og var tydelig preget av det som hadde skjedd, sier hun.

Hun forteller til NRK at hun ikke opplevde at demonstrantene var ute etter å ta fotografene.

- Jeg så at noen kollegaer fikk bank, men de må ha vært for nærgående. Demonstrantene ønsker ikke å få identiteten sin avslørt, så de blir provosert hvis fotografene kommer for nært. Selv opplevde jeg det som at demonstrantene ikke så meg, og det er jo det beste.

Åserud ble selv truffet av en gjenstand i kinnet, men hun tror det var et uhell.

- Det var en løk eller et egg eller noe. Jeg tror ikke det var ment å treffe meg, men jeg tok på meg en hjelm etter det skjedde. Det var mer skremmende da jeg kjente at jeg ble våt på hendene av en molotov coctail. Da forstår man at demonstrantene har forberedt seg, for det er jo ikke noe man lager på stedet, sier Åserud.

Hun forteller videre at hun ikke er redd for å gå på jobb i forbindelse med helgens planlagte demonstrasjoner, men at det som fotograf i slike situasjoner er svært viktig å være aktsom.

Kraftig irritert på Gaza-bråket i Oslo

Store ødeleggelser i Oslo

Splittet i synet på opptøyene

Palestinakomiteen tar på sine nettsider avstand fra de voldelige demonstrasjonene, mens Blitz på sin side utrykker støtte for det de formulerer som ”opprørernes steinkasting, ruteknusing og annen motstand.”

Blitz’ pressegruppe vil ikke gi noen kommentar til NRK i denne saken, og sier at Blitz nå har innført presseboikott.

Kulturstrøm

 • Hør Kari Hilde French i Sommer i P2

  Kari Hilde French spilte en viktig rolle da sønnen Joshua ble løslatt etter åtte år i kongolesisk fengsel i fjor. I Sommer i P2 forteller hun om sin egen oppvekst som misjonærbarn i India og hvordan det har hjulpet henne gjennom den vanskelige tiden.

  Kari Hilde French spilte en viktig rolle da sønnen Joshua ble løslatt etter 8 år i kongolesisk fengsel i fjor. I Sommer i P2 forteller hun om sin egen oppvekst som misjonærbarn i India og hvordan det har hjulpet henne gjennom den vanskelige tiden.
 • Silya skriver sanger med ektemannen

  Silya utvidet bandet sitt i anledning utgivelsen av en ny låt med enda et medlem – ektemannen og musikeren Espen Leite på piano. Han var også med på å skrive den. Låta «Bonafide Sinner» beskrives som en jazzhybrid med et eksplosivt og følelsesladet refreng. (NTB)

  Silya med EP-trilogi Silya med EP-trilogi
  Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix