Hopp til innhold

- Dette blir ikke noe humorprogram

– «Hjernevask» blir ikke noe humorprogram. Det skal handle om de store spørsmålene, sier Harald Eia. Den omdiskuterte serien om forskning, arv og miljø starter på NRK i mars.

Video nsps_upload_2010_2_11_12_31_34_1657.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for å se video der Harald forteller om den nye serien «Hjernevask». NRK.no møtte Eia under innspilling av en promo for serien. Han har på seg parykk for å forestille seg selv anno 1985.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Etter at Harald Eias nye serie «Hjernevask» ble gjenstand for kritikk i høst, er det omsider klart for sendestart i mars.

– I grove trekk skal «Hjernevask » handle om hvorvidt vi er født sånn eller blitt sånn, sier programleder og sosiolog Harald Eia til NRK.no.

Eia spør: Hvorfor er det forskjell på kvinner og menn? Hvorfor er gutter mindre kresne enn jenter når det er snakk om enestående netter ? Hvorfor finnes det forskjellige menneskeraser? Er noen folkegrupper smartere enn andre?

Dette er spørsmål som store deler av forskerstanden i Norge unngår, i følge Harald Eia. I programserien «Hjernevask» skal han forsøke å finne svar på ved å sette ulike syn opp mot hverandre.

– Jeg er ikke besatt av genetikk, men da jeg gikk på universitetet lærte vi bare halve historien. Vi lærte at hjernen er så fleksibel at vi kan lære hva som helst, og bli formet til hva som helst, som leirklumper, sier Eia til NRK.no

Saken fortsetter nedenfor bildet.

Harald Eia som Harald Eia, student

Som student på slutten av 1980-tallet ble Harald Eia skuffet over svarene forskerne ga. Her utkledd som seg selv med parykk og stuedntskjerf.

Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen / NRK

Forskere trakk seg fra «Hjernevask»

Etter de første opptakene til serien møtte Harald Eia krass kritikk fra sosiologiprofessor Willy Pedersen. Og kjønnsforsker Agnes Bolsø trakk seg fra programserien, etter først å ha latt seg intervjue av Harald Eia. Nå sier Harald Eia at han er på talefot med norske forskere.

– Forskerne og jeg er gode venner, det var bare en liten knute på tråden med et par av dem, så det ordner seg fint, sier Eia.

- Irriterende enkle spørsmål og svar

På slutten av 80-tallet møtte Harald Eia som relativt uskyldig ny student på Blindern, og tok etter hvert eksamen i sosiologi ved Universitet i Oslo.

Saken fortsetter nedenfor bildet.

Opptak til promo for "Hjernevask"

Student Harald Eia (80-tallet) på opptak med NRK.

Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen / NRK

I dag sier han at han ble skuffet over studiene, og at han ville ha valgt noe annet om han hadde visst hva han gikk til.

– Forskningen stiller ofte irriterende enkle spørsmål og gir irriterende enkle svar, mener Eia.

Målet er å lage et program som folk vil ta seriøst, og Harald Eia sier det ikke er lagt vekt på å gjøre ”Hjernevask” spesielt morsomt. Det skal pirre på andre måter.

– Det blir kanskje en kommentar her og der, men dette skal ikke bli noe humorprogram, sier han.

Kulturstrøm

 • Booker-prisen til Paul Lynch

  Den irske forfatteren Paul Lynch er tildelt Bookerprisen for 2023.

  Bookerprisen er en prestisjetung britisk litteraturpris.

  Lynch får den for boka «Prophet Song», melder BBC.

  Romanen skildrer kampene til Stack-familien, inkludert Eilish Stack, en mor til fire som prøver å redde familien sin mens Irland glir inn i et totalitært regime.

  Paul Lynch
  Foto: AP
 • Puff Daddy anklaget for ny voldtekt

  Sean Comb, mest kjent som Puff Daddy, er saksøkt for å dopa ned og voldtatt en student i 1991. Søksmålet ble levert til en domstol i New York torsdag, skriver Reuters.

  Lørdag ble det forlik mellom Comb og en ekskjæreste etter et annet voldtektssøksmål.

  Søksmålet går inn i en rekke av søksmål mot kjente personer denne uken. Grunnen til at det har kommet mange søksmål nå er at det går mot slutten av en spesiell lov, New Yorks Adult Survivors Act, som åpnet for å saksøke selv om foreldelsesfristen var gått ut.

  Combs er en av de mest innflytelsesrike produsentene i hiphop-bransjen.

  Sean Combs, Puff Daddy
  Foto: AFP