- Dette blir ikke noe humorprogram

– «Hjernevask» blir ikke noe humorprogram. Det skal handle om de store spørsmålene, sier Harald Eia. Den omdiskuterte serien om forskning, arv og miljø starter på NRK i mars.

Video nsps_upload_2010_2_11_12_31_34_1657.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for å se video der Harald forteller om den nye serien «Hjernevask». NRK.no møtte Eia under innspilling av en promo for serien. Han har på seg parykk for å forestille seg selv anno 1985.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Etter at Harald Eias nye serie «Hjernevask» ble gjenstand for kritikk i høst, er det omsider klart for sendestart i mars.

– I grove trekk skal «Hjernevask » handle om hvorvidt vi er født sånn eller blitt sånn, sier programleder og sosiolog Harald Eia til NRK.no.

Eia spør: Hvorfor er det forskjell på kvinner og menn? Hvorfor er gutter mindre kresne enn jenter når det er snakk om enestående netter ? Hvorfor finnes det forskjellige menneskeraser? Er noen folkegrupper smartere enn andre?

Dette er spørsmål som store deler av forskerstanden i Norge unngår, i følge Harald Eia. I programserien «Hjernevask» skal han forsøke å finne svar på ved å sette ulike syn opp mot hverandre.

– Jeg er ikke besatt av genetikk, men da jeg gikk på universitetet lærte vi bare halve historien. Vi lærte at hjernen er så fleksibel at vi kan lære hva som helst, og bli formet til hva som helst, som leirklumper, sier Eia til NRK.no

Saken fortsetter nedenfor bildet.

Harald Eia som Harald Eia, student

Som student på slutten av 1980-tallet ble Harald Eia skuffet over svarene forskerne ga. Her utkledd som seg selv med parykk og stuedntskjerf.

Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen / NRK

Forskere trakk seg fra «Hjernevask»

Etter de første opptakene til serien møtte Harald Eia krass kritikk fra sosiologiprofessor Willy Pedersen. Og kjønnsforsker Agnes Bolsø trakk seg fra programserien, etter først å ha latt seg intervjue av Harald Eia. Nå sier Harald Eia at han er på talefot med norske forskere.

– Forskerne og jeg er gode venner, det var bare en liten knute på tråden med et par av dem, så det ordner seg fint, sier Eia.

- Irriterende enkle spørsmål og svar

På slutten av 80-tallet møtte Harald Eia som relativt uskyldig ny student på Blindern, og tok etter hvert eksamen i sosiologi ved Universitet i Oslo.

Saken fortsetter nedenfor bildet.

Opptak til promo for "Hjernevask"

Student Harald Eia (80-tallet) på opptak med NRK.

Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen / NRK

I dag sier han at han ble skuffet over studiene, og at han ville ha valgt noe annet om han hadde visst hva han gikk til.

– Forskningen stiller ofte irriterende enkle spørsmål og gir irriterende enkle svar, mener Eia.

Målet er å lage et program som folk vil ta seriøst, og Harald Eia sier det ikke er lagt vekt på å gjøre ”Hjernevask” spesielt morsomt. Det skal pirre på andre måter.

– Det blir kanskje en kommentar her og der, men dette skal ikke bli noe humorprogram, sier han.

Kulturstrøm

  • Björling-museum legges ned

    Museet for den verdensberømte svenske operasangeren Jussi Björling i hans hjemsted Borlänge legges ned ved årsskiftet, skriver SVT. Grunnen er synkende interesse og besøkstall. Deler av museet flyttes til Borlänge stadsbibliotek, som har ca tusen daglige besøkende.

  • Skrekkfilm med enkle virkemidler

    Den amerikanske skrekkfilmen «Come Play» har utgangspunkt i barns skjermavhengighet. Bortsett fra et interessant konsept, er dette en ganske middels grøsser med tre-fire effektive spenningssekvenser, mener Filmpolitiet. Terningkast 3.

    Fra filmen COME PLAY
    Foto: Jasper Savage / Amblin Partners/Focus Features