- Dette blir ikke noe humorprogram

– «Hjernevask» blir ikke noe humorprogram. Det skal handle om de store spørsmålene, sier Harald Eia. Den omdiskuterte serien om forskning, arv og miljø starter på NRK i mars.

Video nsps_upload_2010_2_11_12_31_34_1657.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for å se video der Harald forteller om den nye serien «Hjernevask». NRK.no møtte Eia under innspilling av en promo for serien. Han har på seg parykk for å forestille seg selv anno 1985.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Etter at Harald Eias nye serie «Hjernevask» ble gjenstand for kritikk i høst, er det omsider klart for sendestart i mars.

– I grove trekk skal «Hjernevask » handle om hvorvidt vi er født sånn eller blitt sånn, sier programleder og sosiolog Harald Eia til NRK.no.

Eia spør: Hvorfor er det forskjell på kvinner og menn? Hvorfor er gutter mindre kresne enn jenter når det er snakk om enestående netter ? Hvorfor finnes det forskjellige menneskeraser? Er noen folkegrupper smartere enn andre?

Dette er spørsmål som store deler av forskerstanden i Norge unngår, i følge Harald Eia. I programserien «Hjernevask» skal han forsøke å finne svar på ved å sette ulike syn opp mot hverandre.

– Jeg er ikke besatt av genetikk, men da jeg gikk på universitetet lærte vi bare halve historien. Vi lærte at hjernen er så fleksibel at vi kan lære hva som helst, og bli formet til hva som helst, som leirklumper, sier Eia til NRK.no

Saken fortsetter nedenfor bildet.

Harald Eia som Harald Eia, student

Som student på slutten av 1980-tallet ble Harald Eia skuffet over svarene forskerne ga. Her utkledd som seg selv med parykk og stuedntskjerf.

Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen / NRK

Forskere trakk seg fra «Hjernevask»

Etter de første opptakene til serien møtte Harald Eia krass kritikk fra sosiologiprofessor Willy Pedersen. Og kjønnsforsker Agnes Bolsø trakk seg fra programserien, etter først å ha latt seg intervjue av Harald Eia. Nå sier Harald Eia at han er på talefot med norske forskere.

– Forskerne og jeg er gode venner, det var bare en liten knute på tråden med et par av dem, så det ordner seg fint, sier Eia.

- Irriterende enkle spørsmål og svar

På slutten av 80-tallet møtte Harald Eia som relativt uskyldig ny student på Blindern, og tok etter hvert eksamen i sosiologi ved Universitet i Oslo.

Saken fortsetter nedenfor bildet.

Opptak til promo for "Hjernevask"

Student Harald Eia (80-tallet) på opptak med NRK.

Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen / NRK

I dag sier han at han ble skuffet over studiene, og at han ville ha valgt noe annet om han hadde visst hva han gikk til.

– Forskningen stiller ofte irriterende enkle spørsmål og gir irriterende enkle svar, mener Eia.

Målet er å lage et program som folk vil ta seriøst, og Harald Eia sier det ikke er lagt vekt på å gjøre ”Hjernevask” spesielt morsomt. Det skal pirre på andre måter.

– Det blir kanskje en kommentar her og der, men dette skal ikke bli noe humorprogram, sier han.

Kulturstrøm

 • Magne Furuholmen om A-ha

  A-ha skal på nytt ut på turné, ni år etter at de la ut på sin avskjedsturné og annonserte at de la bandet på hylla. I «Ukeslutt» på P2 forteller Magne Furuholmen at selv om de var enige om å legge opp da, har de blitt hentet inn av sin egen historie.

 • 300.000 besøkte bokmessen

  Bokmessen i Frankfurt, hvor Norge har vært æresgjest, er over. Opp mot 300.000 besøkende var innom i løpet av de fem dagene den varte. Norge har brukt 51 millioner kroner på å promotere norsk litteratur på messen. Litteraturfesten ble avsluttet med en fotballkamp mellom norske og tyske forfattere, en kamp Norge dessverre tapte 5–3 (NTB).

 • Bilal til Grenseløsfestivalen

  Stjernekamp-finalisten Bilal Saab kommer til Grenseløsfestivalen i Kirkenes neste år med bandet sitt Northkid. 20-åringen er det første navnet som slippes for neste års festival, skriver iFinnmark.

  Bilal Saab: Torna a Surriento
  Foto: Julia Marie Naglestad / NRK