Hopp til innhold

- Vi elsker også barna våre!

Det ble rabalder da Amal Aden skrev bok om norsksomaliere som brukte barnetrygden til å kjøpe khat. Nå slår mødrene tilbake.

Ebian Mohamed og Diini

Det blir kjeft og tv-nekt når Diini ikke oppfører seg.

Foto: Dang Trinh / NRK

- Amal Adens stemme er viktig med tanke på hennes situasjon, men det er ikke den typiske situasjonen for alle somaliere, sier Firdawsa Ahmed. Hun er født og oppvokst i Norge med somaliske foreldre.

- Kjærlighet, respekt og omsorg er ikke spesielt norske verdier, det er verdensomspennende verdier, sier Ahmed.

Boka "Se oss!" kom ut i fjor under pseudonym. Nylig sto forfatteren frem med ansikt og dermed var debatten i gang igjen. De somaliske kvinnene som møter Radio Migrapolis er lei av at det bare er de ekstreme stemmene som får plass.

Slår ikke

Amal Aden skriver i boka at det er svært vanlig at somaliske foreldre slår sine barn. Fathia Musse, som har en datter på tolv år, og som selv kom til norge som 13-åring, sier at det ikke er vanlig i alle hjem i Somalia å slå barna som straff.

- Jeg husker at de barna som ble slått mye, ble enda mer gærne. Det å slå dem bringer dem ikke videre, sier Musse. Hvis hennes tolv år gamle datter slår seg vrang, tyr hun ikke til fysisk avstraffelse.

- Mamma kjefter eller nekter meg å spille playstation, sier Kamila, som legger til at hun heller aldri har fått husarrest.

Somaliske mødre

Ebian Mohamed med sønnen Diini, Maka Moallim, Fathia Musse med datter Kamila, og Firdawsa Ahmed

Foto: Dang Trinh / NRK

Ebian Mohamed foretrekker også å snakke sønnen Diini på 6 år til fornuft.

- Han er stor gutt nå. Han forstår hva som er rett og galt, sier hun. Diini bekrefter at han får kjeft av og til. - Og da får jeg ikke se på tv, sier han.

Men er det stor forskjell på hvordan man oppdrar en gutt og en jente, slik Amal Aden hevder?

Maka Moallim har to døtre og et barnebarn og innrømmer at guttebarn har større frihet i Somalia. Jentene hjelper mest til hjemme sammen med mamma. - Men her i Norge må det ikke være slik, sier Moallim.

- Lillebroren min har innetider han også, akkurat som jeg hadde, sier Firdawsa Ahmed. Men somaliere har nok generelt mer gammeldagse kjønnsmønstre. Selv om det ikke er i det omfanget som Amal Aden påstår, understreker Ahmed.

Hør Radio Migrapolis søndag kl 13.30 og fredag 14.30på P2

Kulturstrøm

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP
  • Forfatteren Paul Auster er død

    Forfatteren Paul Auster er død, 77 år gammel, melder New York Times.

    Den svært produktive forfatteren ble beskrevet som en «litterær superstjerne». Han ble kjent på 1980-tallet med sin postmodernistiske gjenopplivingen av noir-romanen.

    Forfatteren var for nordmenn mest kjent for New York-trilogien, «Moon Palace» og «Brooklyns dårskap». Bøkene kom ut i henholdsvis 1985-1987, 1989 og 2005. Auster skrev også dikt, essays og filmmanus, blant annet.

    Han døde i sitt hjem i Brooklyn, etter komplikasjoner i forbindelse med lungekreft.

    Auster giftet seg i 1981 med norskættede Siri Hustvedt, som også er forfatter. Paret har vært på flere turer til Norge og har også deltatt på Aschehougs hagefest sammen.

     Paul Auster fotografert i 2011. Han har grått hår, gredd tilbake, mørk frakk og skjorte. Han ser bestemt, men vennlig inn i kameraet.
    Foto: BOB STRONG / Reuters