Hopp til innhold

Senterungdommen: ­ – Bryt samarbeidsavtalen med Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiets ja til å beholde Innlandet faller Senterungdommen tungt for brystet. De forventer at moderpartiet bryter samarbeidsavtalen med Arbeiderpartiet i fylkestinget.

Marit Andrisdotter Kvam og Erik Lillebakken i Senterungdommen.

BRUDD: Marit Andrisdotter Kvam er leder i Oppland Senterungdom, Erik Lillebakken er leder i Hedmark Senterungdom. De mener Arbeiderpartiet har opptrådt arrogant i spørsmålet om Innlandets framtid.

Foto: Frode Meskau / NRK

– At representantskapet i Arbeiderpartiet verken lytter til egne ordførere eller alle distriktskommunene som ønsker oppløsing, er ren maktarroganse, sier Marit Andrisdotter Kvam.

Hun er fylkesleder i Oppland Senterungdom. Sammen med kollegaen i Hedmark, Erik Lillebakken tordner hun mot prosessen i Arbeiderpartiet.

I dag vedtok fylkestinget å videreføre Innlandet fylke. Det til tross for at folkeavstemninga gav motsatt resultat.

– Fylkestingsgruppa til Arbeiderpartiet overkjører nå folkets mening, sier Kvam.

Les også Skjebnemøte om Innlandet ble en thriller

Terje Hoffstad leder Ap Stor-Elvdal

Har fått nok

Da fylkestinget i Innlandet trådte sammen etter valget i 2019 var det klart at Arbeiderpartiet og Senterpartiet sammen hadde flertall. De inngikk et samarbeid. Ap fikk fylkesordføreren, og Sp fikk fylkesvaraordføreren.

Siden har Even Aleksander Hagen (Ap) og Aud Hove (Sp) frontet Innlandet fylke.

Men nå har Senterungdommen fått nok. De forventer at Hove setter foten ned for Hagen. Og dråpen som fikk begeret til å flyte over var vinterens heteste politiske sak.

Slik avgjøres framtida til Innlandet Folkeavstemning, høringsrunde og medarbeiderundersøkelse

Oppland Hedmark

Arbeiderpartiet i Innlandet har hele tiden vært klare på at de ønsker å jobbe for å «styrke Innlandet». Det er også er nedfelt i partiprogrammet.

Derfor stemte de imot at det skulle avholdes en folkeavstemning i desember. Men en av deres egne kastet politikerne, og befolkningen, i Innlandet inn i en overraskende omkamp.

Derfor har vegen fram til vedtaket i fylkestinget vært desto lengre for partiene som ønsket å beholde Innlandet.

– Et stort tillitsbrudd

Under det allerede nevnte representantskapsmøtet i Arbeiderpartiet, stemte 52 representanter for å bevare Innlandet. 50 stemte for å gjenopprette Hedmark og Oppland.

Siden Arbeiderpartiet stemmer samlet, ble dette utslagsgivende.

– Det ser vi på som et stort tillitsbrudd både mot samarbeidsavtalen med Senterpartiet på fylkesnivå – og egen regjeringsplattform, skriver lederne i Senterungdommen til NRK.

At to personers stemmer i Arbeiderpartiet skal være mer verdt enn 3 738 stemmer i folkeavstemninga, mangler sidestykke i norsk historie.

Marit Andrisdotter Kvam og Erik Lillebakken

De opplever også at Arbeiderpartiet har snudd seg mot høyre i flere saker.

– Med dårlige prosesser har de blant annet lagt ned skoletilbud. De har snudd seg vekk fra samarbeidsavtalen hver gang de ikke får viljen sin. Spørsmålet om fylkesoppløsning føyer seg inn i ei rekke av flere tillitsbrudd, sier Lillebakken.

De to fylkeslederne mener rett og slett at Arbeiderpartiet bryter med demokratiske prinsipper.

– Da mener vi det er ikke er grunnlag for samarbeid i fylkestinget. Vi forventer at Senterpartiet bryter med Arbeiderpartiet, sier de to.

Les også To av tre unge vil splitte Innlandet

Marit Andrisdotter Kvam hjemme på gården i Vang i Valdres.

– Naturlig at det får konsekvenser

Leder i Senterpartiet i Hedmark, Per Martin Sandtrøen sitter ikke i fylkestinget. Han har allikevel vært tydelig på hva han mener:

– Over 145.000 personer har brukt stemmeretten sin. Det ble et flertall for å splitte opp, da mener jeg alle skulle hørt på det flertallet, sier Sandtrøen.

Per Martin Sandtrøen

SAMARBEID: Per Martin Sandtrøen (Sp) mener man må se på samarbeidet med Ap igjen etter de valgte å ikke høre på folkeavstemningen.

Foto: Javad Parsa

Siden det ikke gikk slik, mener han det er naturlig at man tar opp igjen og vurderer samarbeidet mellom Senterpartiet og Arbeiderpartiet i fylkestinget.

– Ser du på dette som et tillitsbrudd fra Arbeiderpartiet?

– Jeg har ikke behov for å karakterisere det. Men jeg har vært veldig tydelig på at jeg mener alle partier burde stemme det som var resultatet i folkeavstemninga.

– Men hvis noen i fylkestingsgruppa spør deg om råd, hva svarer du da?

– Jeg mener det er helt naturlig at det får konsekvenser, men mine personlige råd vil jeg ta internt, sier Sandtrøen.

Les også Skuffa Vedum etter at Ap knuste drømmen om Hedmark

Trygve Slagsvold Vedum tror på snarlig bedring på målingene. Her i en pause under fylkesårsmøtet til Hedmark Sp i helgen.

Vil tenke seg om

Fylkesvaraordfører Aud Hove (Sp) ville tirsdag kveld ikke spå om framtida til samarbeidsprosjektet. Men hun er tydelig på at hun ønsker å gå gjennom avtalen.

Aud Hove

USIKKER: Aud Hove (Sp) vil ha en full gjennomgang av samarbeidsavtalen mellom Ap og Sp i fylkestinget.

Foto: Alexander Nordby / NRK

– Vi føler at Ap snur seg mot høyre stadig vekk. Men vi skal gå gjennom avtalen, brette opp ermene og jobbe for det beste for Innlandet.

– Så det kan gå mot brudd?

– Nei, nå skal vi tenke oss litt om. Så skal vi sette oss ned rundt det samme bordet og gå gjennom samarbeidsavtalen, sier hun.