Hopp til innhold

Arbeiderpartiet sier ja til å beholde Innlandet

Det ble svært jevnt. Med 52 mot 50 stemmer har representantskapet i Arbeiderpartiet vedtatt å se bort fra folkeavstemningen og beholde Innlandet fylke.

Avstemning i representantskapet i Arbeiderpartiet om Innlandet fylke.

Avstemningen i representantskapet ble en nervepirrende affære. Gruppeleder i Ap, Hans Kristian Enge, håpet på ja til Innlandet.

Foto: Simon Elias Bogen

Etter over to timer med debatt vedtok representantskapet i Innlandet Arbeiderparti med 52 mot 50 stemmer å ikke lytte til rådet i folkeavstemningen.

Det til tross for at en rekke lokallag snudde i siste liten, fordi de ikke ville trosse folkets vilje.

– En skandale, sier Senterungdommen.

I folkeavstemningen svarte 50,7 prosent at de vil oppløse fylket, mens 48,1 vil beholde det.

Hele fylkestingsgruppa til Arbeiderpartiet forventes nå å stemme for å beholde Innlandet fylke i det avgjørende fylkestingsmøtet i morgen. Da ligger det an til at det også blir det endelige resultatet.

Et legitimt valg

Fylkesordfører Even Aleksander Hagen er fornøyd.

– Jeg er veldig glad for at det bikket i retning av å videreføre. Jeg tror helt oppriktig at det gir det beste tilbudet til innbyggerne.

Fylkesordfører Even Aleksander Hagen følger Teams-møte

Representantskapsmøtet ble holdt på Teams. Fylkesordfører Even Aleksander Hagen deltok fra et hotellrom.

Foto: Simon Elias Bogen

Men han erkjenner at partiet fortsatt er delt i to. Og mange tok til orde for at de måtte lytte til folkeavstemningen.

– Vi lyttet, men den var veldig jevn. I tillegg hadde vi en bred høring og en medarbeiderundersøkelse. Og det var summen av dette som gjorde at også representantskapet mente det var helt legitimt å gå inn for å videreføre Innlandet, sier Hagen.

Les også: Flertallet av Ap-ordførerne vil respektere folkeavstemningen

Ordfører i Ringebu, Arne Fossmo.
Ordfører i Ringebu, Arne Fossmo.

– En skandale

Lederen i Senterungdommen, Torleik Svele, er opprørt over resultatet.

– Jeg mener dette er en skandale. At nå et bitte lite flertall i Arbeiderpartiet velger å overkjøre flertallet i en folkeavstemning med stor oppslutning er skandale, sier Svele.

Ikke minst reagerer han på at dette skjer under en regjering med Sp og Ap som gikk til valg på å lytte til folk som synes regionene er for store og at de som bestemmer er for langt unna.

– Dette var en historisk mulighet. Og at den muligheten glipper i dag, det mener jeg er en skandale, sier Torleik Svele.

Avstemning i representantskapet i Arbeiderpartiet om Innlandet fylke.

Det var en nervepirrende avstemning som endte med to stemmers overvekt for å beholde Innlandet fylke.

Foto: Simon Elias Bogen

Fylkesvaraordfører Aud Hove (Senterpartiet) er også skuffet.

– Når de problematiserer at det var jevnt på folkeavstemningen, så var det i hvert fall jevnt i Arbeiderpartiet. Vi er skuffet. Vi hadde håpet de ville lytte til folkeavstemningen, sier Hove.

Følte seg tvunget til å snu

Lytte eller ikke? Det var spørsmålet som preget debatten.

Leder i Innlandet Arbeiderparti, Lise Selnes, startet med å argumenterte for at de må lytte. Det til tross for at hun selv ønsker å beholde Innlandet.

– Hvis resultatet gikk i vår retning hadde vi bejublet resultatet. Da må vi høre når det går andre veien også, sa Selnes.

Flere av delegatene fortalte at de egentlig ønsket å beholde Innlandet, men at det eneste riktige var å lytte til folket for å beholde tillit og troverdighet.

– Derfor stemmer vi med beklagelse for oppløsning, sa flere.

Fylkesordfører Even Aleksander Hagen mente ingen vil takke dem i etterkant for å gjøre et vedtak som ikke er framtidsretta.

– Har det kommet gode argumenter for at vi skal endre syn? Er det et folkekrav at vi skal dele opp? Jeg mener nei, sa Hagen.

Tar gjerne et lass med møkk

Ifølge stortingsrepresentant Nils Kristen Sandtrøen er folkeavstemningen den største og mest omfattende som er gjort i Norge uten å bli tatt til følge.

Arbeiderpartiet ønsket ikke en folkeavstemning om saken i det hele tatt. Men en utbryter sørget for at det ble det likevel.

Les også: Drama på Fylkestinget: Utbrytar sørga for folkeavstemming om Innlandet

Erik S. Winther
Erik S. Winther

Og Erik S. Winther ønsker fortsatt å lytte til flertallet av innbyggerne. Under debatten i representantskapet sa han at hver manns rett til sin stemme nærmest er som en religion for ham.

– Resultatet er tydelig. Det kan ikke bortforklares. Det er et mandat vi har fått som er entydig. Så min stemme forblir, for et norsk demokrati, i ethvert henseende. Og så skal jeg gjerne ta et lass med møkk etterpå, sa Erik S. Winther.

Fylkestinget setter strek

Nå skal saken endelig avgjøres i fylkestinget i Innlandet på onsdag.

Det nye fylkesskiltet til Innlandet fylke.

Må det lages nye skilter enda en gang, eller består Innlandet fylke?

Foto: Mette Finborud Børresen / NRK

Arbeiderpartiets fylkestingsgruppa består av 20 personer, mens hele fylkestinget i Innlandet teller 57 representanter.

Fra før er det klart at Høyre, KrF, Venstre og MDG vil beholde Innlandet, mens SP, SV, Pensjonistpartiet og Rødt vil stemme for å splitte opp.

I følge gruppeleder i Innlandet Frp, Truls Gihlemoen, vil de følge avstemmingen i hvert sitt fylke.