Hopp til innhold

Skuffa Vedum etter at Ap knuste drømmen om Hedmark

Helt siden Senterpartiet og Arbeiderpartiet skrev under hurdalsplattformen, har Trygve Slagsvold Vedum håpet å få det gamle fylket sitt tilbake. I dag brast drømmen, etter en intern kamp hos samarbeidspartner Arbeiderpartiet.

Trygve Slagsvold Vedum tror på snarlig bedring på målingene. Her i en pause under fylkesårsmøtet til Hedmark Sp i helgen.

OVERRASKA: Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum er overraska over at Arbeiderpartiet går mot folkeavstemningen og stemmer for å bevare Innlandet.

Foto: Jorunn Hatling / NRK

– Jeg er veldig overraska, sier senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum.

Han viser til avgjørelsen i representantskapet i Innlandet Arbeiderparti tirsdag kveld. Der 52 representanter stemte for å bevare Innlandet, mens 50 stemte for å gjenopprette Hedmark og Oppland.

Den avgjørelsen går på tvers av den rådgivende folkeavstemningen, der et flertall stemte for å splitte opp storfylket.

Siden Ap stemmer samlet, ble det også utfallsgivende for vedtaket i fylkestinget. Vedum får ikke tilbake sitt gamle Hedmark.

– I hele landet var det ni tvangssammenslåtte fylker som fikk muligheten til å dele opp igjen gjennom en demokratisk prosess, sier Vedum.

I sju av ni fylker kommer det til å skje.

– Selvfølgelig hadde jeg håpet at de kom til å følge rådet fra folket også i Hedmark og Oppland.

Les også Innlandets skjebne er bestemt – fylket skal bestå

Fylkesting Innlandet

– En skandale!

Partifelle og leder for Senterungdommen, Torleik Svelle, bruker sterkere ord.

– Jeg mener dette er en skandale. At et bitte lite flertall velger å overkjøre flertallet i en folkeavstemning med stor oppslutning... Det er en skandale, sier han.

Både han og fylkesvaraordfører Aud Hove (Sp), tror dette kan få konsekvenser for samarbeidet i Fylkestinget. Der er det nettopp Arbeiderpartiet og Senterpartiet som danner flertallet.

Fylkesvaraordfører i Innlandet Aud Hove.

USIKKER: Aud Hove (Sp) vil ha en full gjennomgang av samarbeidsavtalen mellom Ap og Sp i fylkestinget.

Foto: Alexander Nordby / NRK

– Vi ønsker å gå gjennom samarbeidsavtalen vår. Vi føler at Ap snur seg mot Høyre stadig vekk. Men vi skal gå gjennom avtalen, brette opp ermene og jobbe for det beste for Innlandet.

– Så det kan gå mot brudd?

– Nei, nå skal vi tenke oss litt om. Så skal vi sette oss ned rundt det samme bordet og gå gjennom samarbeidsavtalen, sier Hove.

Skuffet over flere partier

På nasjonalt plan tror ikke Vedum at stridighetene i fylkestinget i Innlandet har noen konsekvenser. Selv om også regjeringskollega Anette Trettebergstuen (Ap) sto på den siden som ønsket å videreføre Innlandet.

– For regjeringa har ikke dette noe å si. Vi har lagt til rette for lokale prosesser. Men det er klart det kan få andre konsekvenser i fylkestinget, sier Vedum.

Han er tydelig skuffa over samarbeidspartneren, men også over Frp og MDG.

Arbeiderpartiet har vært tydelige på at de vil beholde Innlandet og stemte også mot folkeavstemningen. At Frp og MDG stemmer for å beholde Innlandet, selv om de stemte for en folkeavstemning, det synes jeg er rart.

Han legger til:

– De ba om folkets mening, men var ikke fornøyd med det rådet de fikk.

Frps tre representanter ble fristilt til å stemme det de selv ønsket. Det mener gruppeleder Truls Gihlemoen at også Senterpartiet burde gjort.

Truls Gihlemoen

UENIG: Frps Truls Gihlemoen mener Senterpartiet selv overkjører viljen til å videreføre Innlandet i det som er gamle Hedmark.

Foto: Alexander Nordby / NRK

– Senterpartiet, som har valgt å ikke slå sammen fylkeslagene i Hedmark og Oppland, gir en god dag i demokratiet og overkjører det soleklare flertallet for videreføring i gamle Hedmark, for å trumfe gjennom sin agenda for deling, sier han.

Han legger til:

Det er oppsiktsvekkende at partiet ikke gjør som FrP og lar sine medlemmer stemme ut fra hvilken del av fylket de kommer fra.

MDG sier de har solid støtte i egne rekker når de stemmer for å beholde Innlandet.

Politisk kommentator Lars Nehru Sand: Et krevende råd

LzPTQMAxga0

Et spesielt ansvar

Etter avstemningen tirsdag kveld, sa fylkesordfører Even Aleksander Hagen (Ap) at han var letta.

– Jeg tror oppriktig at dette er det beste for Innlandet og det beste for innbyggerne.

Fylkesordfører Even Aleksander Hagen følger Teams-møte

LETTA: Even Aleksander Hagen (Ap) tror det er til innbyggernes beste at Innlandet består.

Foto: Simon Elias Bogen

Vedum understreker at Hagen og de som stemte som ham nå har et spesielt ansvar for å bevise at Innlandet har livets rett.

– De som ville beholde Innlandet må nå forsvare det, sier Vedum.

Det er mange av kommunene lengst ut i distriktene og flertallet av kommuner i gamle Oppland som har vært de største pådriverne for å dele.

– Det er de som føler seg minst sett. Nå hviler det et kjempeansvar på fylkespolitikerne. De må vise at de ser også de områdene og at de tør satse på dem som var mest skeptiske til at Hedmark og Oppland skal være ett fylke, sier han.

Les også Winther ansvarleg for folkeavrøysting – no blir han fryst ut

Erik S.Winther fryst ut av gruppemøter etter avstemning om Innlandet

Flere saker fra Innlandet