Hopp til innhold

Innlandets skjebne er bestemt – fylket skal bestå

Fylkestinget i Innlandet ba om folkets råd, men valgte til slutt å overhøre det.

Fylkesting Innlandet

AVGJORT: Onsdag ble skjebnen til Innlandet fylke bestemt.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Forrige uke kom resultatet av den rådgivende folkeavstemningen for Innlandet. Et knapt flertall av dem som avga stemme, ønsker at Innlandet igjen blir delt.

Men flertallet fikk ikke viljen sin.

Under fylkestinget på Lillehammer onsdag ble saken avgjort. Innlandet består med 34 mot 23 stemmer.

Arbeiderpartiet, Høyre, MDG, KrF, Venstre og deler av Frp stemte for å beholde storfylket. Sp, SV, Rødt og deler av Frp stemte for splittelse.

Skuffet Senterparti

Vi var forberedte på det meste før dette fylkestinget. Men ikke at en folkeavstemning skulle bli sett på som verdiløs, sier fylkesvaraordfører Aud Hove.

Hun forteller til NRK at hun er skuffet etter møtet i dag.

– Vi har hatt en folkeavstemning med et flertall for å dele opp. Det bekymrer meg litt når en ser den frustrasjonen dette skaper, sier hun.

Fylkesting Innlandet

SKUFFET: Hove ville også invitere Jevnaker og Lunner til å komme tilbake til gamle Oppland.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Fra talerstolen kalte Torleik Svelle, medlem i fylkestinget og leder av Senterungdommen, vedtaket for en skandale.

Jeg, og flere i Senterungdommen og Senterpartiet, er sint og skuffet over at fylkestinget valgte å se bort ifra flertallet i folkeavstemningen. Man kaster disse stemmene i søpla. Det synes jeg er trist, og jeg er redd for at dette på sikt kan skape mistillit, sier han.

Fylkesting Innlandet

EN SKANDALE: – Dette var dagen som kommer til å gå inn i historien som den dagen da folket ikke ble tatt hensyn til. Dette svekker tilliten både til systemene og til oss som politikere, sier Svelle. Han omtalte vedtaket som en skandale.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Merete Furuberg i Sp åpnet sin tale med å si at hun var sjokkert og at hun hadde det vanskelig.

Jeg trodde ikke det fantes noen i et folkedemokrati som ikke tar hensyn til folkeviljen, sa hun.

Fylkesting Innlandet

RESPEKTLØST: – Dette er respektløst overfor folket, sa Merete Furuberg i Sp.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Jeg aksepterer selvfølgelig andres meninger, men å ikke lytte til en folkeavstemning har jeg vanskelig for å forstå. Når vi har bedt om folkets råd må vi også lytte til det, sa Furuberg.

– En krevende beslutning

Even Aleksander Hagen, fylkesordfører i Innlandet (Ap), sier han er letta over vedtaket.

– Nå starter jobben. Nå skal vi bygge Innlandet, sier han.

Fylkesting Innlandet

KREVENDE: Arbeiderpartiet var delt på midten, folket var delt på midten og mange andre partier var delt på midten. Even Aleksander Hagen (Ap) sier det har vært en krevende beslutning.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Arbeiderpartiet var delt på midten i spørsmålet om å følge folkeavstemningen. Det er bare i Innlandet det har vært avholdt folkeavstemning. Ap ville i utgangspunktet ikke ha en folkeavstemning.

Sammen med Høyre, Venstre og KrF ville Ap fortsette med Innlandet. Men folkeavstemningen ble vedtatt med én stemmes overvekt i fylkestinget den 8. desember.

– Jeg håper folk ser at dette har vært en krevende beslutning, sier Hagen.

Fylkesting Innlandet

– Når andre fylkeskommuner deles, vil Innlandet bli sterkere om det ikke deles. Vi lytter til folket, og våre representanter stemmer i pakt med folket i kommunene de kommer fra, sa Truls Gihlemoen (FrP).

Fylkesting Innlandet

– SV er tydelige på at vi skal respektere folkeflertallet. Dette er en dag for avklaring, sa Hans Olav Lahlum (SV).

Fylkesting Innlandet

– Det må være litt av en opplevelse for 17-åringer som engasjerte seg og stemte ved valget, uten at det blir tatt hensyn til, sa Maria Nilsen Aksberg i Rødt.

Fylkesting Innlandet

Høyrerepresentant Rune Øygarden, viste til valgdeltakelsen, og mente det illustrerte interessen for fylkeskommunen. Derfor mente han heller ikke det var nødvendig å dele opp igjen fylkene.

Erik S. Winther (Ap) forlot onsdagens møte på grunn av sykdom i familien. Han som fikk gjennom folkeavstemninga, var med andre ord ikke til stede når avgjørelsen ble tatt.

Les også Winther ansvarleg for folkeavrøysting – no blir han fryst ut

Erik S.Winther fryst ut av gruppemøter etter avstemning om Innlandet

Ingen grunn til å true oss

Anne-Marte Kolbjørnshus i Ap brukte store deler av sin talertid til å snakke om det hun mener har vært et dårlig debattklima i denne saken.

Det var det også flere andre representanter som gjorde.

Vi har et debattklima som aldri har vært dårligere i Innlandet. Dette er noe av det mest alvorlige jeg som politiker har vært vitne til, sa hun.

Fylkesting Innlandet

IKKE AKSEPTABELT: Anne-Marte Kolbjørnshus i Ap snakket om ukulturen i debattmiljøet under sin taletid.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Vi har mange som har opplevd å motta både hat og trusler, uansett standpunkt i saken. Det er ingen grunn til å true oss. Vi kommer til å fortsette med å stå opp for våre egne meninger, sa Kolbjørnshus.

Johannes Christian Wahl Gran (MDG) sa i sin taletid at det kommer til å bli politianmeldelser etter påstander om diktatur i Innlandet.

Les også Skuffa Vedum etter at Ap knuste drømmen om Hedmark

Trygve Slagsvold Vedum tror på snarlig bedring på målingene. Her i en pause under fylkesårsmøtet til Hedmark Sp i helgen.

Ble møtt av demonstranter

Fylkespolitikerne ble møtt av demonstranter på veg inn til fylkestinget i Lillehammer.

Demonstrantene som møtte opp er fra Rødt og SV. De mener det er uhørt av politikerne å ikke lytte til flertallet i folkeavstemningen.

Det er et grunnleggende demokratisk prinsipp at en skal høre på folkeviljen, og at folket sin stemme skal fram. Når Ap velger å overkjøre dette, kjenner vi at vi blir nokså provoserte. Vi vil vise at også unge mener dette er en helt feil avgjørelse, og at dette vil være skadelig for Arbeiderpartiet, sier Jorid Skogen Vorkinn, medlem i SV.

Fylkesting Innlandet

DEMONSTRERTE: Utenfor Scandic Lillehammer Hotel sto Rødt og SV med plakater. De ønsker å lytte til flertallet i folkeavstemningen og splitte Innlandet.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

I pausen, like før møtet, ble det også hengt opp plakater i salen fra Rødt.

Disse ble imidlertid bedt fjernet av sikkerhets- og beredskapssjef i fylkeskommunen Endre Hjelseth.

Fylkesting Innlandet

MÅTTE RULLE SAMMEN: Rødt fikk ikke lov til å henge opp plakater under fylkestinget.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Jeg synes det er merkelig at to bannere på en vegg skaper støy i et demokratisk valgt politisk organ, hvor stemmene til befolkningen er grunnen til at man sitter her. Disse bannerne var et uttrykk for folkemeningen, sier Turid Thomassen, tidligere partileder for Rødt.

Knapt flertall

I en meningsmåling Sentio gjorde for NRK og flere lokalaviser i begynnelsen av februar, svarte 50 prosent at de ville dele opp fylket, mens 44 prosent ville beholde det.

Resultatet av folkeavstemningen er nesten det samme, men forskjellen er enda litt mindre i folkeavstemningen.

Den digitale rådgivende folkeavstemningen ble avsluttet 17. februar. 50,7 prosent svarte at de vil splitte opp fylket og gå tilbake til Hedmark og Oppland. 48,1 prosent vil beholde Innlandet.

3738 stemmer blant 312.433 stemmeberettigede skilte de to alternativene.

Oppland og Hedmark

STORT FYLKE: Hedmark og Oppland har i mange år være både naboer og rivaler. I 2020 ble de samlet i ett fylke. Det sammenslåtte fylket har et areal på 52 072,4 km² og er større enn Danmark.

Illustrasjon: Marte Iren Noreng Trøen

Flere andre sammenslåtte fylker har vedtatt å dele seg opp igjen. I oktober sa regjeringen ja til deling av Troms og Finnmark. Nå har også Vestfold og Telemark vedtatt å skille lag.

Oppløsning av Viken fylke blir avgjort av fylkestinget 23. og 24 februar.

Fristen for å søke om å reversere fylkessammenslåingen er 1. mars.

Les også Et krevende råd

LzPTQMAxga0

Flere saker fra Innlandet