NRK Meny
Normal

UDI-sjefen taus om asyl-meldingene

UDI-sjef Frode Forfang engasjerte seg personlig i millionkrangelen med Sør-Varanger kommune og informerte ordfører Rune Rafaelsen per SMS at han var villig til å utbetale et «beløp på rundt 10 mill». Useriøst, svarer Rafaelsen.

Frode Forfang

UDI-direktør Frode Forfang engasjerte seg i krangelen om oppgjøret etter bruk av Fjellhallen i Kirkenes, viser tekstmeldinger som NRK har fått innsyn i. UDI og Sør-Varanger kommune møtes nå i retten.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

SMS-korrespondansen mellom UDI-direktør Frode Forfang og Sør-Varanger-ordfører Rune Rafaelsen viser at Forfang i vinter engasjerte seg personlig i millionkrangelen mellom UDI og Sør-Varanger kommune.

Fjellhallen som transittmottak

UDI brukte den kommunale Fjellhallen i Kirkenes som transittmottak for asylsøkere som kom over den russisk-norske grensa på Storskog høsten 2015.

  • Transittmottaket i Fjellhallen åpnet 24. september i fjor midt i den alvorlige asylkrisen på den norsk-russiske grensen på Storskog i Finnmark.
  • Daglig kom det mellom 100 og 200 asylsøkere fra Russland til Storskog, og mottaksapparatet i Kirkenes holdt på å knekke sammen.
  • Driften ved mottaket ble avviklet etter tre måneder; ved utgangen av desember 2015.
  • Omtrent 3.350 personer bodde i Fjellhallen i perioden mottaket var i drift, ifølge Sør-Varanger kommune.

Kommunen krever i overkant av 17 millioner kroner for perioden mottaket var i drift, mens UDI foreløpig bare har utbetalt 9,2 millioner av dette.

Partene møtes nå i retten etter at kommunen mandag denne uken tok ut stevning.

Kirkenes

UDI åpnet et transittmottak i den kommunale Fjellhallen i Kirkenes 24. september 2015. Avtalen ble sagt opp med virkning fra årsskiftet.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Vil ha fortgang i utbetalingene

25. februar tar Rune Rafaelsen kontakt med UDI-sjef Forfang og legger igjen melding på hans telefonsvarer.

Til NRK forklarer Rafaelsen at han ville ha fortgang i utbetaling av oppgjøret mellom kommunen og UDI. Kravet fra kommunen på 17 millioner kroner ble sendt 7. desember 2015 med forfallsdato ti dager senere.

Klokken 10.44 svarer Forfang per tekstmelding:

  • «Jeg har mulighet til et møte mandag morgen. Er opptatt fra kl. 10, men kan før det. Noe spesielt du ønsker å ta opp? Mvh Frode Forfang».
Rune Rafaelsen

Sør-Varanger-ordfører Rune Rafaelsen.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Svaret fra Rafaelsen kommer senere samme dag:

  • «Hei – flott hvis vi kan møtes kl 0900. Jeg ønsker å få ryddet opp i den uheldige situasjonen vi står oppe i – i forhold til UDI. Samtidig kan det være greit å få en avklaring i forhold til framtidig bruk av Vestleiren – sees – Rune».

UDI vil ikke la seg intervjue

Frode Forfang ønsker ikke å stille til intervju med NRK, men sender en skriftlig kommentar via UDIs kommunikasjonsavdeling:

  • «Vi anerkjenner kommunens innsats i forbindelse med asylankomstene over Storskog. Vi har hatt et sterkt ønske om å komme til enighet med kommunen basert på at reelle og berettigede kostnader skal dekkes av staten. Det har dessverre ikke vært mulig å komme frem til en avtale. Siden kommunen har valgt å bringe saken for retten, har jeg ingen ytterligere kommentar nå.»

«Klare til å utbetale beløp på rundt 10 mill.»

Mandag 29. februar møter Rafaelsen Forfang i Oslo. Sør-Varanger-rådmann Nina B. Øvergaard er også tilstede i dette møtet.

Dagen etter dette møtet, 1. mars, sender Forfang en ny tekstmelding til Rafaelsen:

  • «Viser til møtet i går. Jeg har nå hatt en gjennomgang med mine folk vedr fakturering. Vi er klare til å utbetale beløp på rundt 10 mill. Samtidig ber vi om et snarlig møte med rådmannen for å drøfte gjenstående krav. Kjartan Nilsen har forhandlingsfullmakt på UDIs vegne. Mvh Frode Forfang».

Rafaelsen kommenterer møtet med UDI-sjefen slik:

– Jeg har sagt det samme hele tiden og det gjentok jeg i møtet med UDI-sjefen 29. februar: UDI har en avtale å forholde seg til og har med å gjøre opp for seg, sier Rafaelsen.

NRK har i flere uker forsøkt å få UDI til å kommentere millionkrangelen med Sør-Varanger kommune og stevningen som ble tatt ut denne uken, uten å lykkes.

NORWAY-RUSSIA-EUROPE-MIGRANTS-REFUGEES

Daglig kom det i underkant av 200 asylsøkere over grensa fra Russland på Storskog i november 2015. Situasjonen var uoversiktelig og UDI hadde behov for mange sengeplasser i Kirkenes.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

«Dette er bare trist»

Den siste tekstmeldingen fra Frode Forfang til Rafaelsen blir sendt 29. mars klokken 15:45 – én måned etter møtet i Oslo:

  • «Viser til beskjed på min svarer. Våre løfter om utbetalinger har selvsagt forutsatt dokumentasjon. Statens økonomireglement tillater ikke noe annet. Dere har fått brev i dag der vi bekrefter en utbetaling på 8,7 mill som vi har fått dokumentasjon for. Mer kommer når krav er dokumentert. Mvh Frode Forfang».

Svaret fra Rafaelsen kommer tre minutter senere:

  • «UDI har en avtale å forholde seg til. Dette er bare trist. Vår videre kontakt vil gå gjennom våre advokat.»

Listhaug: Ingen kommentar

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) besøkte Kirkenes tirsdag, men ville ikke kommentere konflikten mellom kommunen og UDI om oppgjøret etter asylkrisen i fjor.

Listhaug i Kirkenes

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug i møte med Sør-Varanger kommune tirsdag denne uken.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Rafaelsen mener Forfangs «SMS-forhandlinger» om oppgjøret etter asylkrisen er totalt useriøst.

– Jeg forholder meg ikke til andre enn Frode Forfang. Han er leder i UDI og ifølge norsk lov er det UDI som er pliktig til å ta imot flyktninger i Norge. Det gjorde ikke UDI, det var vi som gjorde det, sier Rafaelsen.

Sør-Varanger-ordføreren reagerer meget sterkt på Forfangs uttalelse om at det ikke har «vært mulig å komme frem til en avtale».

– Det han sier er direkte feil. Vi har en avtale med UDI og UDI må forholde seg til avtalen. UDI har ikke forsøkt å komme til enighet, de har tvert om kommet med meget provoserende uttalelser om at kommunen skal ha feilfakturert. Vi har brukt mye tid på å dokumentere alle våre utlegg. Vi har slitt med denne saken i snart ett år, sier Rafaelsen og legger til:

– Jeg håper Frode Forfang er en mann av ære som dette på alvor og gjør opp for seg – slik at vi slipper å reise ned til Oslo tingrett. Sylvi Listhaug bør også ta affære og gi beskjed om at det ikke er slik man skal oppføre seg, sier Rafaelsen.