Kim ble født midt under snøkaoset i Finnmark

I det ene øyeblikket ble de isolert fra fastlandet. I det neste var ufødte Kim klar til å komme ut. Da startet en hektisk uke for mamma Ellen Gerhardsen.

Kim ble født midt i snøkaoset i Finnmark

Kim ble født under snøkaoset i sin hjemkommune Nordkapp. Han er en rolig gutt, som sover mye. Så han har ikke latt seg påvirke av alt det som har skjedd han i hans fire første dager etter fødselen i Tromsø.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

– Denne uken har vært nervepirrende, sier hun, mens lille Kim ligger i vuggen ved siden av.

Han kom til verden tirsdag 27. mars. I samme periode ble Finnmark rammet av flere titalls snøskred og enorme snømengder, som gjorde at nesten hele Finnmark ble avstengt.

Allerede da mamma Gerhardsen skulle dra på sykehuset søndagen før, var øya hun bor på – Magerøya i Nordkapp – isolert fra fastlandet.

– Det går som det går, tenkte jeg, sier hun.

Ambulansefly

De måtte til slutt satse på ambulansefly fra flyplassen i Honningsvåg.

– Det var dårlig vær og vi kom oss ikke til Hammerfest. Sea Kingen kunne ikke lande i Honningsvåg på grunn av feil. Da ambulanseflyet kom måtte vi vente 45 minutter før vi kunne lette, på grunn av snøbyger og dårlig sikt, sier den nybakte moren.

De endte til slutt opp på Universitetssykehuset i Tromsø, ikke nærmeste sykehus i Hammerfest, siden været var så dårlig. Hammerfest ble selv isolert på fredag.

– Jeg er veldig glad for at jeg endte opp i Tromsø, sier mamma Gerhardsen.

Familien Gerhardsen Ljøterud

Ellen Gerhardsen (mor), Robert Ljøterud (far), Kim (fire dager), Aleksandra (6) og Brage (5) er alle hjemme i Nordvågen i dag, men de siste dagene har vært hektisk for familien. Fødsel kombinert med stengte veier gjør hverdagen ekstra spennende.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

– Glad det var forrige helg

Det ble noen dramatiske timer da Kim ble født, men det kunne alltids vært verre.

Gerhardsen bor selv i fiskeværet Nordvågen, en liten bygd utenfor Honningsvåg på Magerøya. Like etter hun dro med ambulansefly til Tromsø, gikk det skred på den eneste veien ut til Nordvågen.

– Da hadde vi ikke kommet oss noen veier. Så jeg er glad ting begynte å skje forrige helg. For nå hadde det kanskje blitt mer kritisk, sier trebarnsmoren.

– Må gjøre det beste ut av situasjon

Det var dramatisk da Kim kom til verden, men det var også spennende for de nybakte foreldrene å se om de kom seg hjem etter fødselen.

– Man må bare gjøre det beste ut av situasjon, sier pappa Robert Ljøterud, som ikke lot seg stresse med værforholdene på tur hjem.

Veien hjem var stengt flere steder, men heldigvis fikk de skyss med Hurtigruten og båten «Kristian Gerhard» hjem til Nordvågen.

Rasfare under Lille Ørntind, Nordkapp

Dette bildet viser hvordan det så ut ved Lille Ørnetind i Nordkapp. Enorme snømengder på kort tid gjorde snøskredfaren og situasjonen i Finnmark verre.

Foto: Camilla Henrikke Daae-Qvale

Folk stiller opp

Nordkapp kommune har vært nesten helt isolert fra omverdenen den siste uken. Det er kun med båt eller fly innbyggerne har kunnet kommet seg til og fra kommunen.

Enorme snømengder har skapt store utfordringer, men både mamma og pappa er glad for all hjelpen de har fått av folk rundt seg.

– Den siste uka har vært veldig spennende. Det har vært kaos over alt, men det var godt å komme hjem etter en uke borte. Det er flinke folk i bygda, sier Gerhardsen.