Truende snøskavl over hytta: Avlyser påskeferien for første gang

Da Bente og Eivind Andreassen fikk tilsendt dette bildet av snøskavlen over hytta i Finnmark, skjønte de at påsketuren måtte avlyses. Det har aldri skjedd før.

Rasfare under Lille Ørntind, Nordkapp

REKORD? Lille Ørntind pleier å få en brem på vinteren, men denne skavlen overgår alt hytteeierne har opplevd i løpet av mer enn 20 år.

Foto: Camilla Henrikke Daae-Qvale

Dagene før påske har vært preget av mye vind og store snømengder i store deler av Finnmark. Familien Andreassen har hatt hytta på Sarnes i Nordkapp som sitt faste samlingssted i over 20 år, men nå blir det hjemmepåske.

– Det var bestemt at vi skulle innover, men da vi fikk bildet, sa vi nei. Det var skremmende å se, sier Bente Andreassen til NRK.

Den truende fonnen henger ut fra Lille Ørntind.

– Det har brukt å danne seg skavler, og vi har ofte vært inne og tatt dem ned mens de var små. Så langt har det ikke vært noe problem, sier Andreassen.

Forsterket hus

Huset er barndomshjemmet til svigermoren hennes og har stått trygt siden 1949.

– Det er forsterket med en mur i bakkant på grunn av rasfaren.

– Tror du det tåler et ras av den størrelsen det ligger an til nå?

– Vi vet ikke, vi har aldri sett skavlen så stor.

Bente og Eivind Andreassen bor i fiskeværet Honningsvåg, som er isolert fra omverdenen. Stadig nye snøskred har truffet veien på en rekke steder, og rasfaren er fortsatt høy.

Flere isolerte fiskevær

Klokka 21 tirsdag kveld var en rekke strekninger i Vest-Finnmark stengt på grunn av ras eller rasfare. Det gjaldt blant annet E69 ut til Nordkapp og en flere veier på selve Magerøya.

På Nordkinnhalvøya var det kolonnekjøring på to strekninger, og i Varanger var veien til Berlevåg stengt på grunn av rasfare. Fiskeværet har vært nesten isolert siden fredag.

Også E6 fra Troms og inn mot Finnmark over Kvænangsfjellet var stengt på grunn av snøras. Vegvesenet tar en ny vurdering onsdag morgen.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Hege Iren Hanssen

Programleder Hege Iren Hanssen gir deg nyhetene fra Troms og Finnmark

Programleder Hege Iren Hanssen gir deg nyhetene fra Troms og Finnmark