Brennpunkt: Alarm Trolltunga
Foto: Henrik Evertsson / NRK

Selfieturisme på Trolltunga

Redningsfolk i Odda er utslitt etter turistsesongen 2016. Hva skjer når selfieturistene kommer tilbake?

For Bjørn Arild Fjeldsbø, områdesjef i Odda Røde Kors, ble turistsesongen 2016 en prøvelse. Nå har snøen lagt seg over Trolltunga og dermed også satt en foreløpig stopper for den store selfieturismen.

Men uten tvil kommer turistene tilbake i tusentall også neste år, og på ny kommer nødnummeret til Odda Røde Kors, å gå varmt.

– Det er fint med allemannsretten, men det må være mulig å gripe inn med regulering av området, sier den erfarne redningsmannen.

Klipp fra Brennpunkt: Alarm Trolltunga

VIDEO: – Jeg ville bare sove på toppen av verden

Hører ikke på gode råd

Mats Bjørnstad, Guide Trolltunga Active

Fjellguide Mats Bjørnstad advarer turister som er på vei mot Trolltunga, men ikke alle vil høre.

Foto: Henrik Evertsson / NRK

Det meldes stadig om problemer med å stoppe turister i å legge ut på en tur som kan ende med en redningsaksjon.

I Odda jobber det mange guider rundt Trolltunga. En av dem er Mats Bjørnstad. NRK er med på tur når han møter en dårlig utstyrt gruppe som åpenbart ikke vil rekke frem før mørket faller på.

– Dere kommer ikke til å komme ned før klokken åtte. Så mitt beste råd er å snu nå, for å være sikre på at ingenting skjer med dere. Men også for at redningsmannskapene ikke må lete etter dere, forklarer han turistene på en hyggelig måte.

Men gruppen snur ikke, de fortsetter turen vel vitende om at noen kanskje må ut for å redde dem.

Rekordmange utrykninger

På Instagram er det lagt ut nesten 50.000 bilder som er merket med #Trolltunga

På Instagram er det lagt ut nesten 50.000 bilder som er merket med #Trolltunga.

Foto: Henrik Evertsson / NRK

I alt rykket hjelpekorpsene i Odda-området ut rundt 40 ganger i år, et antall som er den foreløpige rekorden i antall aksjoner i løpet av en og samme sesong. Den siste redningsaksjonen skjedde 30. september og ble punktumet for en lang liste av aksjoner der turister er hentet ned fra fjellet av den lille gruppa av frivillige i Røde Kors i Odda og omegn.

Kommunen regner med at 80.000-90.000 turister fra alle verdenshjørner kom for å ta turen mot Trolltunga og forevige seg på et bilde derfra i år. Men langt fra alle var forberedt på den krevende turen i norsk høgfjell er og dermed ble det også mange nødmeldinger fra Trolltunga-turister i år.

Røde Kors rapporterer om forskjellige årsaker til utrykningene. Folk gikk seg vill, mange var for dårlig utstyrt og for dårlig kledd. Flere hadde ikke nok mat eller vann med seg, eller de var for dårlig trent. Noen hadde uflaks og skadet seg underveis.

Laster innhold, vennligst vent..

Allemannsretten

Bjørn Arild Fjeldsbø, områdeleder i Odda Røde kors

Radiograf Bjørn Arild Fjeldsbø er områdeleder i Odda Røde Kors.

Foto: Henrik Evertsson / NRK

Allemannsretten sikrer nordmenn og alle andre fri ferdsel i norsk natur. «Allemannsretten er et gratis fellesgode og er en del av vår kulturarv», skriver Miljødirektoratet på sine nettsider.

– Jeg er kjempeglad for at allemannsretten finnes i Norge, og benytter meg av den retten mye sjøl når jeg går i fjellet med familien, sier Bjørn Arild Fjeldsbø i Røde Kors.

– Uten den ville fjellivet i Norge vært helt annerledes. Men når det blir sånne turistmål som Trolltunga, Kjerag og Prekestolen, er det ikke et åpent fjellområde lenger, men noe som ligner en stor fornøyelsespark, sier Fjeldsbø og etterlyser en form for regulering på nettopp sånne turistmål.

Glad, men bekymret ordfører

Roald Aga Haug, ordfører i Odda kommune (Ap)

Roald Aga Haug, ordfører i Odda kommune (Ap), frykter alvorlige ulykker på Trolltunga.

Foto: Henrik Evertsson / NRK

Også ordfører i Odda kommune, Roald Aga Haug, er enig i at restriksjoner kan være på sin plass når strømmen av turister er blitt så stor som den er blitt. Samtidig ser han som politiker godt det dilemmaet Odda og også hele Norge står oppe i. Kommunen setter pris på at turistnæringen vokser, men føler samtidig ansvar for sikkerheten.

– Vi mener jo at naturen skal være åpen for alle. Allemannsretten i Norge er veldig sterkt forankret. Men min bekymring er at det skal skje alvorlige ulykker – og at redningsmannskapene blir utslitte når så mange uten erfaring fra fjellet, må reddes ned.

Ordføreren ser også hvor vanskelig det kan bli å ta avgjørelsen om stoppe turister på veg til Trolltunga eller begrense tilgangen til fjellområdet. I høst har kommunen startet på en dialog med fylkesmyndigheter, turistnæringen og andre berørte instanser om neste års sesong.

– Men dette er komplisert. For hvem skal ta den avgjørelsen, hvem har kompetanse til å bestemme, hvordan skal du egentlig hindre folk i å gå innover til Trolltunga, spør Aga Haug.

Trolltunga

Fremme ved Trolltunga står turistene og venter på å få tatt det ikoniske bildet.

Foto: Henrik Evertsson / NRK

Røde Kors-folkene er utslitt

Bjørn Arild Fjeldsbø jobber som radiograf ved Odda sjukehus, og er takknemlig for at arbeidsgiveren hans er fleksibel når det gjelder fravær i forbindelse med redningsaksjoner.

Alle i Odda vet at det bare er de frivillige hjelpekorpsene som rykker ut på kort varsel når turister enten har skadet seg, har gått seg vill eller på annen måte er ille ute i høgfjellet.

– I år har ressursene våre blitt strekt til det ytterste. Vi er en liten gjeng frivillige som har anledning til å ta fri fra jobbene våre og møte opp i fjellutstyr hver gang politiet ringer. Det betyr at det blir en stor belastning. Ikke bare for oss i hjelpekorpset, men også på familiene våre og de enkeltes arbeidsplasser, sier Fjeldsbø.

Redningsaksjon fra Trolltunga

Kim Sievers fra USA måtte reddes ned med helikopter etter at hun brakk foten på vei ned fra Trolltunga.

Foto: Henrik Evertsson / NRK

Måtte si nei

I slutten av august ble det for mye for Odda Røde Kors, mannskapene ble utslitt. Etter flere dager og netter med utrykninger, ble det vanskelig da politiet en sen kveld ringte om enda en aksjon. Da han fikk høre at de aktuelle turistene hadde tatt seg inn på en hytte og slik sett var i god behold, takket han pent nei til å rykke ut.

– Men det var med en merkelig følelse jeg la meg den kvelden, sier Fjeldsbø.

Ellers rykker de frivillige ut natt som dag. Ofte kommer nødmeldingen på kvelden eller etter mørkets frembrudd, da turister innser at de ikke klarer å ta seg ned den siste bratte delen av Trolltunga-stien, den som kalles Brakufsa. Fjeldsbø har ikke tall på hvor mange ganger han nettopp har lagt unger og fått ro i huset, og da har telefonen ringt.

– Det sliter på familien og det blir mye uro hjemme, sier han.

Per Magne Eikeland, Odda Røde kors

VIDEO: – Vi er ikke dimensjonert for så mange oppdrag, sier Per Magne Eikeland i Odda Røde Kors.

Nødbuer og gode råd

Kommunen har fått satt opp to nødbuer langs stien inn mot Trolltunga

Kommunen har fått satt opp to nødbuer langs stien inn mot Trolltunga.

Foto: Henrik Evertsson / NRK

Noen ekstratiltak er satt i gang denne sesongen. Kommunen har fått satt opp nødbuer to steder langs stien inn mot Trolltunga. Tanken er at buene skal kunne gi tak over hodet og vindbeskyttelse for turister som virkelig er i nød. Buene er ikke isolert, og det er ikke ment som overnattingshytter.

Ved årets siste redningsaksjon, måtte Odda Røde Korps hente ut turister som hadde tatt seg inn i nødbuene. Da var det kaldt, det snødde og turistene var våte og forkomne da redningsmannskapene hentet dem ut av nødbuene.

Samtidig jobber kommunen med en del andre planer i forhold til infrastruktur, og også med å forbedre informasjonen i samarbeid med turistnæringen selv.

Men for å rokke ved selve allemannsretten, må nok diskusjonen over på et overordnet plan, mener Odda-ordføreren:

– Vi tenker ikke nødvendigvis at vi som kommune skal ta initiativ til å endre allemannsretten. Men ut fra de innspillene vi har fått, blant annet fra Røde Kors, så er det en av de tingene vi vil vurdere i en lokal forskrift. Men det er nok på departementalt hold de må hjelpe til å få vurdert dette som virkemiddel, sier ordføreren.

Mange turister bruker over 12 timer på turen til Trolltunga

Turister som blir overrasket av mørket, og ikke har med seg lommelykt, kan få store problemer på vei ned fra Trolltunga.

Foto: Henrik Evertsson / NRK

Stille nå

Nå er det stille ved Trolltunga. Men på våren når snøen begynner å smelte, kan folk i Odda være sikre på at selfieturistene kommer tilbake.

– Folk legger ut på Facebook og Youtube om hvor fantastisk det er å gå til Trolltunga, det gjør at det er uimotståelig. Derfor må Norge, Vestlandet og vi her i regionen legge til rette for at dette kan gjøres på en tryggest mulig måte.

– Fjellet her er så vilt, og vi er bekymret for at folk kan forulykke, fryse i hjel eller bli utmattet uten å få hjelp tidsnok, sier Aga Haug.

Brennpunkt: Alarm Trolltunga

Norge reklamerer med uberørt natur, men mange tar nå til orde for bygging av infrastruktur langs de mest trafikkerte rutene.

Foto: Henrik Evertsson / NRK