Hopp til innhold

Konvoisjefen slår til mot israelske busser

Hovedkvinnen bak Gaza-konvoien har satt seg i spissen for en ny og oppsiktsvekkende aksjon på Vestbredden.

Huwaida Arraf

Sammen med fem andre palestinske aktivister forlangte Huwaida Arraf (til venstre)å få bli med en buss som er reservert israelske passasjerer.

Huwaida Arraf var sjefen på båten som Espen Goffeng gikk ombord på i fjor, med kurs for Gaza. I forrige uke ble hun arrestert av israelsk politi på Vestbredden.

Inspirasjon fra 60-tallets USA

Arraf og fem andre palestinske aktivister satte seg på en israelsk buss, som kun er reservert israelske passasjerer, selv om bussruten går gjennom palestinske områder.

Det er først og fremst jødiske bosettere på Vestbredden som bruker disse bussene.

De palestinske bussaktivistene er direkte inspirert av borgerettighetsforkjempernes aksjoner mot raseskille i USA på 60-tallet. Da het aksjonene «Freedom rides», og var rettet mot busser der svarte og hvite var adskilt.

Freedom riders

De palestinske aktivistene er inspirert av aktivistgruppen 'Freedom riders', som utfordret den amerikanske raseskillepolitikken på 60-tallet.

Foto: Arkivbilde

Nektet adgang til Jerusalem

Palestinere på Vestbredden har ikke lov til å krysse grensen til Jerusalem uten spesialtillatelse fra israelske myndigheter. Israel sier det er av sikkerhetshensyn.

De seks palestinske aktivistene, med Huwaida Arraf i front, stilte seg på en bussholdeplass på Vestbredden og gikk om bord i en israelsk buss. De forlangte å få bli med bussen til Jerusalem. Da de nådde en israelsk kontrollpost i utkanten av Jerusalem, krevde israelsk politi at de skulle forlate bussen. Det nektet de, og ble tatt i arrest.

Demonstrantene sier at så lenge de offentlige bussene bare tjener de jødiske bosettingene og ikke palestinske områder på Vestbredden, betyr det at de israelske busselskapene driver segregering.

– Disse bussene og hele systemet diskriminerer palestinere, sa aktivisten Fadi Quran da han sto og ventet på bussholdeplassen.

Et stort pressekorps var tilstede.

Det er over 500.000 jødiske bosettere på Vestbredden og I Øst-Jerusalem. Bosettingene er ulovlige i henhold til internasjonal rett. Israel mener det er feil.