Hopp til innhold

– Israels nye byggeplaner er en provokasjon

Verdenssamfunnet fordømmer Israels avgjørelse om å bygge 1100 nye boliger i det kontroversielle området Gilo i Øst-Jerusalem, på tross av palestinernes innstendige krav om byggestans.

Jødiske bosettere øver på angrep

Øst-Jerusalem er annektert av Israel, men ikke godkjent som israelsk territorium av verdenssamfunnet. Her trener jødiske bosettere på angrep.

Foto: NIR ELIAS / Reuters

Avgjørelsen «framstår som en provokasjon» og er ødeleggende for de internasjonale bestrebelser for å få fredssamtalene mellom Israel og palestinerne i gang igjen, heter det i en uttalelse fra Frankrikes utenriksdepartement.

Øst-Jerusalem er annektert av Israel, men ikke godkjent som israelsk territorium av verdenssamfunnet. Palestinerne ønsker området som sin fremtidige stat, og har krevd at Israel stanser all boligbygging i Øst-Jerusalem og okkuperte Vestbredden som en forutsetning for å gjenoppta fredssamtalene.

Israel på sin side sier hele Jerusalem er deres hovedstad, og at byen derfor ikke kan deles.

– Ikke akkurat en invitt

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier Israels vedtak om å bygge 1100 nye boliger på tross av palestinernes krav om å stanse bygging på det ulovlig okkuperte området, ikke er å legge til rette for nye fredssamtaler.

Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Frankrike ber nå Israel om å revurdere avgjørelsen og avstå fra handlinger som kan komme i veien for nye forhandlinger.

Avgjørelsen om å tillate 1100 nye jødiske boliger på det ulovlig okkuperte området, øker spenningen mellom Israel og palestinerne ytterligere et hakk etter at palestinerne søkte om å bli tatt opp som medlem i FN og bli anerkjent som en stat av verdenssamfunnet i forrige uke.

Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre twitret om Israels avgjørelse om å tillate nye israelske bosettinginger i Øst-Jerusalem, og kalte avgjørelsen: «Ikke akkurat en invitt til for handlinger rett etter FN-sesjonen i New York».

– Israel sier 1100 ganger nei

Palestinerne får støtte både fra USA og EU i protesten mot Israels godkjenning av de 1.100 nye boligene. FN krever dessuten at Israel stanser rivingen av palestinske hus.

– Israel svarer på forslaget fra Midtøstenkvartetten om nye fredsforhandlinger med 1.100 nei, fastslår palestinernes sjefforhandler, Saeb Erekat.

Saeb Erekat

Palestinernes sjefforhandler, Saeb Erekat, er svært skuffet over Israels avgjørelse.

Foto: ABBAS MOMANI / Afp

Både USA og EU sier de er svært skuffet over beslutningen.

Fredssamtalene mellom Israel og palestinerne ble sist holdt i september 2010. Da ble samtalene avsluttet nesten like raskt som de startet.

Hindrer fredssamtaler

– Vi anser dette vedtaket som kontraproduktivt for våre bestrebelser på å få i gang igjen direkte forhandlinger mellom partene, uttalte USAs talskvinne i utenriksdepartementet Victoria Nuland.

– Vi har lenge oppfordret begge parter til å unngå tiltak som undergraver tilliten. Men vi vil fortsette å arbeide for at direkte samtaler kan gjenopptas, legger hun til.

(Saken fortsetter under bildet)

Bosettingen Gilo i Øst-Jerusalem

Israel har gitt grønt lys for at den jødiske bosettingen Gilo i Jerusalem skal utvides.

Foto: NIR ELIAS / Reuters

– Det var med stor beklagelse at jeg hørte om ekspansjonsplanene for bosetningen Gilo i Øst-Jerusalem, sa EUs utenrikssjef Catherine Ashton.

– Jerusalem er ikke til salgs

Ifølge Yair Gabbay i den israelske innenrikskomiteen, som også er rådgiver for Jerusalem, var valget om å utvide byggingen en handling for å «beskytte området fra utenlandsk eierskap.»

– Dette området tilhører staten Israel, og vi oppfyller vår plikt ved å sørge for at området forblir slik, og ikke blir utsatt for fremmed eierskap, sier Gabbay til AFP.

– Jerusalem er ikke til salgs. Det har vært og vil alltid være hovedstaden til det jødiske folk, legger han til.

Gabbay sa også at de hadde godkjent hundrevis av boliger i Øst-Jerusalem for palestinere i samme møte.

Kart Øst-Jerusalem

SISTE NYTT

Siste nytt

Donald Trump vil, som den første amerikanske presidenten noensinne, bli tiltalt i en føderal straffesak. I en video på Truth Social lagt ut torsdag kveld sier Trump at han er uskyldig mann.

Donald Trump blir tiltalt i dokumentsaken

Donald Trump vil, som den første amerikanske presidenten noensinne, bli tiltalt i en føderal straffesak. – Jeg er en uskyldig mann, hevder Trump selv.