Hopp til innhold

Prestisjepris til Brennpunkt-dokumentar

Brennpunkt-dokumentaren «Fanget i Mikrogjeld», som handler om tidligere fredsprisvinner Mohammad Yunus, har vunnet førstepremie i den prestisjetunge Lorenzo Natali Journalism Prize.

Muhammad Yunus

Filmen 'Fanget i mikrogjeld' bidro til en granskning av Mohammad Yunus (bildet) og Grameen Bank i Bangladesh.

Foto: FAROOQ NAEEM / AFP

Prisen deles ut av EU-kommisjonen til enestående journalistikk som setter søkelys på menneskerettigheter, demokrati og utviklingssaker.

– En fantastisk ære og heder for meg selv og NRK Brennpunkt, sier en jubelstolt regissør Heinemann fra Brussel.

Dansk-norsk samarbeid

«Fanget i mikrogjeld» er regissert av den danske dokumentaristen Tom Heinemann og produsert i samarbeid med NRK.

Filmen vant i konkurranse med over 1300 journalistiske bidrag fra hele verden.

Mohammad Yunus og Grameen Bank ble tildelt Nobels Fredspris i 2006 for arbeidet med å bringe folk ut av fattigdom blant annet ved å gi mikrolån til grundere.

«Fanget i mikrogjeld» setter søkelyset på at mange av låntakerne slett ikke kommer ut av fattigdom, men at de i stedet må betale skyhøye renter og havner dypere og dypere ned i gjeld.

Den avslører også en alvolrlig strid mellom norske bistandsmyndigheter og Yunus på 90-tallet, der 608 millioner bistandskroner ble disponert i strid med avtalene, og uten at giverlandene ble informert.

Vakte stor oppmerksomhet

Dokumentaren vakte stor oppmerksomhet i hele verden etter at den ble sendt i NRK Brennpunkt for ett år siden. Filmen bidro til en granskning av Yunus og Grameen Bank i Bangladesh, og i mars i å fastslo høyesterett i landet at Yunus måtte trekke seg som direktør i Grameen Bank.

Siden er «Fanget i Mikrogjeld» vist i 16 land og produksjonen har mottatt en rekke priser.