Hopp til innhold

Gaza: Israel angriper med tåregass og skarpe skudd

Fem er drept og flere enn 400 palestinere er såret etter at israelske sikkerhetsstyrker tok i bruk tåregass, skarpe skudd og vannkanoner mot palestinske demonstranter ved grensen mellom Gazastripen og Israel.

Kanner med tåregass landet blant annet i en palestinsk teltleir nær tettstedet Khuzaa i Gaza, skriver nyhetsbyrået AP.

Israelerne avfyrte tåregass mot en palestinsk teltleir nær tettstedet Khuzaa i Gaza, skriver nyhetsbyrået AP. Flere fjernsynsstasjoner har rigget seg opp like ved stedet der tåregassen traff.

ISRAEL-PALESTINIANS/PROTESTS

En palestinsk kvinne har forberedt seg på dagens demonstrasjoner. Munnbindet skal hindre henne i å puste inn tåregass.

Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA / Reuters

På den israelske siden av grensegjerdet står stridsvogner og skarpskyttere klare. På Gaza-siden har palestinske aktivister samlet bildekk som skal brennes for å gjøre det vanskeligere for skarpskytterne å skyte mot demonstranter. Noen har også kastet stein mot de israelske stillingene.

Israelske soldater bruker skarpe skudd, tåregass og vannkanoner mot palestinske demonstranter ved grensegjerdet mellom Gazastripen og Israel.

Så langt er fire palestinere drept og minst 250 såret, blant dem fem kritisk ifølge helsepersonell og et nettsted kontrollert av Hamas.

22 palestinere er drept siden opprøret i Gaza startet etter fredagsbønnen sist fredag, skriver nyhetsbyrået AP. Den siste døde i dag av skader han fikk for en uke siden.

Hamas håper dagens demonstrasjon vil bli en massedemonstrasjon på linje med den som fant sted forrige fredag.

PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT-GAZA

Israelske soldater skyter fra kibbutzen Nahal Oz over gjerdet inn i Gaza. Jordhaugene i forgrunnen fungerer som skyttergraver for de israelske sikkerhetsstyrkene.

Foto: JACK GUEZ / AFP

Krever at blokaden oppheves

Hamas-administrasjonen i Gaza har oppfordret til demonstrasjoner mot den israelske blokaden av landstripen. Blokaden ble innført av Israel og Egypt i 2007, og omfatter land, sjø og luft.

Demonstrantene krever også at palestinerne som ble fordrevet fra sine hjem da staten Israel ble opprettet i 1948 skal få vende tilbake. Det dreier seg i dag om rundt 5 millioner mennesker, inkludert etterkommerne av dem som opprinnelig flyktet.

Israel hevder at en slik retur er umulig. Det vil i praksis bety at den jødiskdominerte israelske staten opphører å eksistere.

ISRAEL-PALESTINIANS/

En palestinsk 23-åring bæres til graven etter å ha blitt skutt av israelske sikkerhetsstyrker. Gaza by, 5. april

Foto: SUHAIB SALEM / Reuters

18. april starter den offisielle feiringen av staten Israels grunnleggelse for 70 år siden. Den formelle datoen for opprettelsen er 14. mai. Fredagsdemonstrasjonene vil trolig fortsette i hvert fall så lenge feiringene pågår.

USA-oppfordring til palestinerne

Den amerikanske spesialutsendingen til Midtøsten, Jason Greenblatt, ber palestinerne innstendig om å holde seg unna grensegjerdet. I en uttalelse fordømmer han «ledere og demonstranter som oppfordrer til vold eller sender demonstranter, inkludert barn, bort til gjerdet».

– De vet at de kan bli såret eller drept, skriver Greenblatt.

Det er ikke kommet tilsvarende oppfordring om tilbakeholdenhet adressert til den israelske siden av gjerdet.

CORRECTION-PALESTINIAN-ISRAEL-GAZA-CONFLICT

Palestinske demonstranter samler brennende bildekk for å beskytte seg mot skarpskyttere.

Foto: MAHMUD HAMS / AFP

Militæret har få restriksjoner

– Israelske politikere har gitt militære beskjed om å hindre at noen bryter gjennom gjerdet. Det er tvilsomt om de har fått detaljerte instruksjoner om hvordan de skal klare dette. Men det ligger kald beregning bak utplassering av skarpskyttere mot demonstranter, skriver den israelske avisa Haaretz i dag.

Det israelske forsvaret, IDF, skal ha blitt overrasket over at palestinere klarte å forsere gjerdet på flere steder i uka før demonstrasjonene sist fredag.

De israelske soldatenes handlinger forrige fredag ble sterkt kritisert av menneskerettighetsgrupper, FN og en rekke land, blant dem Norge, med krav om gransking. Kravet har blitt avvist av Israel.

Ifølge Haaretz er israelske myndigheter ikke engstelige for noen ny, kritisk resolusjon fra FNs sikkerhetsråd. Trump-administrasjonen har vist at den er svært vennligsinnet overfor Israel.

Les mer: Professor om sammenstøt langs Gazastripen: – Ting vil lett kunne komme ut av kontroll

SISTE NYTT

Siste nytt