Hopp til innhold

Er du sikker på at du er vaksinert?

De fleste nordmenn er vaksinert mot meslinger, men det finnes noen grupper som bør vurdere å kontakte vaksinasjonskontoret.

MMR-sprøyte mot meslinger og røde hunder

Det finnes vaksiner som vi må «fylle på» etter rundt 10 år, blant annet stivkrampe-, difteri-, kikhoste- og poliovaksine. Men ifølge smittevernoverlegen er det pr. i dag ingen anbefalinger om ytterligere doser av meslingvaksine, hvis man allerede er vaksinert.

Foto: Lise Åserud / SCANPIX

– Meslingvaksinen er en god vaksine, slik at de som har fulgt vanlig vaksinasjonsprogram er stort sett veldig godt dekket mot meslinger, sier smittevernoverlege i Drammen, Einar Sagberg.

Folkehelseinstituttet skriver på sine sider at alle norske barn får tilbud om MMR-vaksinen, som beskytter mot meslinger, røde hunder og kusma. Vaksinen ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet i 1969, og de fleste som er født etter dette året er vaksinerte.

Smittevernoverlege Einar Sagberg

Einar Sagberg er smittevernoverlege i Drammen kommune.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– De vi ønsker å få til å vaksinere seg er de som ikke har gjennomgått sykdommen og ikke har blitt vaksinert tidligere, forteller Sagberg.

Bør vurdere ny vaksine

Det finnes noen kull som smittevernoverlegen nå er ekstra bekymret for.

– Det er spesielt de som er født mellom 1960 og 1969. Da avtok meslingepidemien noe i befolkningen, uten at hele befolkningen ble vaksinert. Så de som er født i det tidsintervallet, og som ikke har gjennomgått meslinger i oppveksten eller fått vaksine på et senere tidspunkt, bør vurdere om de bør få en dose med MMR-vaksine, sier Sagberg.

Folkehelseinstituttet opplyser at dersom du ikke vet om du er vaksinert, og heller ikke vet om du har meslinger,- bør du ta vaksinen.

Hvordan kan man finne ut av om man er vaksiner?

– Dersom vaksinen er registrert i det nasjonale vaksinasjonsregisteret kan man sjekke vaksinestatus på Mine vaksiner. For deler av landet går dette registeret tilbake til 1976. Ellers kan man spørre foreldre om man har fulgt vanlig vaksinasjonsprogram. Hvis man er usikker er det ikke skadelig å ta en ekstradose, forteller avdelingsdirektøren.

Barn får tilbud om MMR-vaksinen når de er 15 måneder gamle. Det vil si at frem til dette er de også i en risikogruppe.

– Der er det jo kjempeviktig at foreldre som tenker på å reise langt av gårde eller til eksotiske strøk med små barn, er klare over at de reiser med barn som ikke er vaksinert og som derfor er mer mottakelige for sykdom, sier Sagberg.

Meslinger

Meslinger har mange liknende symptomer som andre virussykdommer, men får til slutt et karakteristisk rødt utslett.

Foto: CDC

Vil pålegge barn å vaksinere seg

Sagberg forteller at de kan fremskynde vaksinen slik at barn ned til 9 måneder kan vaksineres. Hvis barnet er over ett år gammelt vil vaksinen da gjelde til neste dose i 6. trinnet på skolen. Er barnet mellom 9 og 12 måneder må det få vaksinen på nytt ved 15 måneder.

Smittevernoverlege i Oslo Tore Steen

Smittevernoverlege i Oslo kommune Tore W. Steen.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Smittevernoverlege i Oslo, Tore W. Steen, mener det er på tide å vurdere å pålegge alle barn å ta vaksinen.

– Jeg har vært skeptisk til obligatorisk vaksinering mot meslinger. Men det er nå stadig utbrudd i Europa og barn dør. Dette er en så alvorlig sykdom at jeg mener vi på nytt bør diskutere om dette skal være obligatorisk, sier Steen til Aftenposten.

Sprer seg fort

Vaksine mot meslinger

Einar Sagberg viser frem MMR-vaksinen.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Folkehelseinstituttet meldte onsdag at det er bekreftet tre meslingtilfeller denne uka. Ett i Ringerike i Buskerud, og de to andre et søskenpar fra Oslo. Alle tre var uvaksinerte og ble smittet i utlandet.

– Meslinger sprer seg som ild i tørt gress. Vi er veldig bekymret når dette oppstår, for det vil alltid være noen i befolkningen som ikke er vaksinert. Og det skal ikke så veldig mange til for at dette kan spre seg, forklarer Sagberg.