Hopp til innhold

Tre meslingtilfeller i Norge denne uken

En helsearbeider og to barn er blitt smittet av meslinger i utlandet. Ingen av dem var vaksinert. Høyre krever vaksine-plikt for helsepersonell, Folkehelseinstituttet er imot.

Meslingutslett

AVSLØRENDE PRIKKER: Meslinger har mange liknende symptomer som andre virussykdommer, men får til slutt et karakteristisk rødt utslett.

Foto: NRK

Folkehelseinstituttet bekreftet onsdag de tre tilfellene av meslinger i Norge.

– Det jobbes nå med å informere personer som kan ha hatt kontakt med de syke. Folkehelseinstituttet samarbeider med berørte kommuner for å hindre videre smitte, sier Didrik Vestrheim, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet (FHI), til NRK.

Alle tilfellene gjelder uvaksinerte personer.

– Dette understreker at det er nødvendig å være vaksinert for å ha vern mot meslinger dersom en ikke har gjennomgått sykdommen, sier Vestrheim.

Meslingutbrudd i Europa

Didrik Vestrheim

ADVARER: Avdelingsdirektør Didrik Vestrheim ved Folkehelseinstituttet påpeker at meslinger kan være svært alvorlig. Det er mange dødsfall i verden hvert år.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Personer som har vært i kontakt med de syke blir sterkt oppfordret til å kontakte lege dersom de får symptomer på meslinger.

NRK har nylig omtalt meslingutbruddet i flere europeiske land. Fra januar i fjor er det registrert over 15.000 tilfeller av meslinger i EU-land, mange av dem i land nordmenn liker å feriere i.

I fjor ble det oppdaget ett tilfelle i Norge, og året før ingen.

Søsken smittet

Det første smittetilfellet som ble oppdaget denne uken var en uvaksinert helsearbeider som trolig ble smittet på reise utenfor Norge.

Helsearbeideren fra Vestvågøy ble innlagt på sykehus i Buskerud, ifølge Vestvågøy kommune.

– Personen har vært på jobb som helsearbeider etter reisen. Hvem personen har vært i kontakt med, er noe som følges opp lokalt, sier Vestrheim til NRK.

«Vestvågøy kommune har ikke mistanke om flere smittede og det er nå gått over tiden for inkubasjon siden helsearbeideren var på jobb og i kontakt med andre ansatte. Det er derfor lite trolig at smitten er spredt,» skriver kommunen.

To barn fra Oslo skal også ha blitt smittet i utlandet. Barna er søsken, og ingen av dem var vaksinert.

FHI vil ikke opplyse i hvilke land personene har vært.

Krever vaksine-plikt

Sveinung Stensland i Høyre

MENER DET HASTER: Høyres Sveinung Stensland mener det nå er på tide med obligatorisk vaksine for helsepersonell.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Et flertall på Stortinget er for obligatorisk vaksine for helsepersonell.

Stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H) mener ansatte som nekter å la seg vaksinere, ikke hører hjemme i helsetjenesten.

– Meslingutbruddet, der en av de smittede er helsepersonell, aktualiserer mitt forslag om obligatorisk vaksine for helsearbeidere, sier Stensland til NTB.

Han mener det bør settes ut i livet så snart som praktisk mulig.

Folkehelseinstituttet støtter ikke forslaget.

– Ikke sånn som situasjonen er nå. Vi ønsker at vaksinasjonen skal være frivillig, men anbefaler helsearbeidere å være vaksinert. Vi har en høy vaksinasjonsgrad i Norge, og vi har større tro på frivillighet enn tvang, sier Vestrheim til NRK.

Han sier de aller fleste i Norge er vaksinert, men at det enkelte steder er grupper i befolkningen som ikke vil vaksinere seg eller barna.

– Det kan være overbevisningsgrunner, at de er skeptiske til vaksiner og det kan være at kunnskapen om vaksinen ikke har kommet godt nok fram, sier Vestrheim.

Siste dødsfall i 1989

Fram til meslingvaksinen kom til Norge i 1969, døde i snitt ni barn hvert år av meslinger. Siste dødsfall var i 1989, ifølge FHI.

De siste årene har det vært få tilfeller av meslinger i Norge, og utbruddene har stanset etter kort tid. Smitten har stort sett kommet fra utlandet.

Meslinger kan være veldig alvorlig for barn under ett år og de som har svekket immunforsvar.

Symptomene starter med feber og forkjølelseslignende plager som varer i 3–4 dager. En kan også få hvite flekker i munnen. Etter de første dagene blir den smittede gjerne litt bedre, før han/hun på ny får feber og det typiske hudutslettet viser seg. Det starter vanligvis bak øynene og sprer seg raskt til hele kroppen. Uvaksinerte små barn er spesielt utsatt for meslinger og komplikasjoner til sykdommen, skriver FHI

49 døde i Europa

Ifølge FHI er noen land i Europa ekstra sårbare for meslingutbrudd på grunn av lav vaksinasjonsdekning i befolkningen.

49 personer har dødd som følge av meslinger i EU-land siden 2016. De fleste var ikke vaksinert, ifølge EUs senter for sykdomsforebygging, ECDC.

Fra januar 2017 til januar 2018 ble det registrert over 15.000 tilfeller av meslinger i EU-land:

  • Romania – 8274 tilfeller
  • Italia – 4885 tilfeller
  • Hellas – 968 tilfeller
  • Tyskland – 919 tilfeller
  • Frankrike – 77 tilfeller
  • Storbritannia – 62 tilfeller
  • Sverige – 26 tilfeller

AKTUELT NÅ