Hopp til innhold
Anmeldelse

Flåklypa-spill som krever nostalgibriller

Norges kanskje aller største spillsuksess noensinne gjenoppstår. Men «Flåklypa Grand Prix» har ikke stort mer å by på enn nostalgi.

Solan, Reodor og Ludvig i gameplay Flåklypa Grand Prix

KOSELIG: Solan Gundersen, Reodor Felgen og Ludvig er så kjente og kjære at man nesten kan kalle dem nasjonalromantiske.

Foto: Ravn Studio
Terningkast 3 Spill

«Flåklypa Grand Prix»

Oppgaveløsing/racing – 3+

Zordix Publishing

PC (testet) og Switch

Spillet basert på nasjonalskatten «Flåklypa Grand Prix» er et av de største spillfenomenene vi har sett i Norge.

Etter lanseringen i år 2000 endte det, ifølge utviklerne, opp med å selge 380.000 eksemplarer. Man kunne kjøpe det på matbutikken, på bensinstasjonen og på kiosken.

Hele familier samlet seg rundt PC-skjermen for å sortere post, samle epler og bygge racingbilen Il Tempo Gigante i det fantastiske universet til Ivo Caprino og Kjell Aukrust.

21 år senere har Flåklypa-spillet blitt en felles, kulturell referanse for opptil flere generasjoner. Det til tross for at dette spillet aldri har vært spesielt bra.

Jeg vet det er som å banne i kirken, men originalen fra år 2000 var ganske dårlig. Denne oppussede versjonen er ikke stort bedre.

Gameplay-bilder fra Flåklypa Grand Prix 2021.

BAK RATTET: I denne nye versjonen av Flåklypa-spillet, kan man endelig sette seg bak rattet i Il Tempo Gigante og kjøre på skikkelige racing-baner i 3D.

Foto: Ravn Studio

Vanedannende minispill

Historiedelen hakker opp den klassiske filmen i småbiter og legger mye av humoren og spenningen igjen på klipperommet. Med korte glimt fra filmen som bakteppe, låser du opp stadig nye minispill du kan spille så mye du vil.

Det er disse minispillene som er hjertet i spillopplevelsen. Mange av dem er sterkt vanedannende, og det er bra. Men de er samtidig jevnt over ganske banale.

I tillegg, og helt nytt i denne versjonen, får du en omfattende racing-del i full 3D. Denne delen inkluderer både enkle opplæringsbaner hvor du kjører med Ludvig, og enkeltløp og mesterskap på store baner med flerspiller og hele pakka.

Det er gøy å kjøre med Il Tempo Gigante på den samme banen som i filmen. Det er også stilig at jo flere deler du finner til Reodor Felgens superbil, jo bedre og raskere blir den.

Kjøreopplevelsen er derimot milevis unna det man finner i spill som «Forza Horizon». Det blir veldig kjedelig etter bare noen få runder.

Ballongjakt i Flåklyp grand prix gameplay 2021

FLYR HØYT: Her gjelder det å få ballonger til å sprenge, samtidig som man får fugleperspektiv over Flåklypa.

Foto: Ravn Studio

Kritikk preller av

Men mye av den opplagte kritikken av spillet preller av, akkurat som det gjorde på originalen. For det er noe her som er udiskutabelt gøy og engasjerende.

Jeg kunne ha ramset opp 100 barne- og familiespill siden 2000 som er klart bedre. Allikevel blir jeg sittende i lange strekk for å løpe fram og tilbake med Solan for å samle epler, jobbe meg gjennom hage-labyrinter med Ludvig og stress-reparere sykler på Reodor Felgens verksted.

«Flåklypa Grand Prix» treffer den samme nerven som «Candy Crush», «Minesveiper» og kabal treffer. Det er akkurat passe utfordrende hjernetrim og det har i tillegg en koselig ramme som oppleves som unik og annerledes.

Småspill brevsending Solan gameplay Flåklypa Grand Prix

POPULÆRE MINISPILL: Mange har postsortering med Solan som sitt favoritt-minispill i Flåklypa Grand Prix. Minispillene er fortsatt ekstremt vanedannende i den nye versjonen av spillet.

Foto: Ravn Studio

Jeg synes altså ikke disse minispillene er direkte gode, men de er smart laget og farlig effektive. Når man legger til folks iboende kjærlighet til Flåklypa-universet, er det kanskje ikke så rart dette vesle spillet oppleves som noe stort, viktig og klassisk her i Norge.

«Flåklypa Grand Prix»-spillet var en viktig faktor i det å gjøre dataspill til noe hele familien kunne samles rundt. Gleden alle følte da de konkurrerte om å få høyeste poengsum er naturligvis ekte. Det sikrer en plass i historiebøkene.

Nyversjonen er derimot best egnet som et nostalgisk gjensyn eller som barns første møte med dataspill før de haster videre til «Minecraft» og den slags.

Gjensynet vil garantert være både givende og rørende for mange. Nostalgi er en mektig kraft i spillmediet, nye versjoner av alt fra «Flåklypa Grand Prix» til «The Legend of Zelda: Link’s Awakening» og «Diablo 2: Resurrected» tas imot med åpne armer og tårevåte øyne.

Sånn sett har «Flåklypa Grand Prix» livets rett også i 2021. Men nostalgibrillene med de rosenrøde glassene er nok nødvendig tilbehør denne gangen.

PS: I salg fra 4. november på PC (Steam) og Nintendo Switch.

Heisann!

Jeg er frilanser og skriver om spill for NRK. Til daglig jobber jeg i Level Up Norge. Om du vil lese mer om spill, kan jeg anbefale mine anmeldelser av de knallgode spillene «God of War Ragnarök», «Return to Monkey Island» og «Stray».

Alle anmeldelser og anbefalinger fra NRK finner du på nrk.no/anmeldelser.

Anbefalt videre lesing: