Hopp til innhold
Anmeldelse

Superkoselig Pokémon-safari

«New Pokémon Snap» på Nintendo Switch leverer avslappet kos og intens spillglede i omtrent like store doser.

New Pokemon Snap
Foto: Nintendo
Terningkast 5 Spill

«New Pokémon Snap»

Fotospill

The Pokémon Company

Nintendo Switch

Ingenting i underholdningens verden er større enn Pokémon, målt i kroner og øre. 25 år etter at de rare, japanske monstrene debuterte på Game Boy, er serien større enn Star Wars, Marvel, Ole Brumm, Mario, Mikke Mus, Hello Kitty og Harry Potter.

Allikevel er jeg på dypt vann her. Jeg kan bare navnet på kanskje 20 ulike pokémon-skapninger.

I «New Pokémon Snap» reiser vi til det naturlige habitatet hvor over 200 forskjellige typer pokémon holder til. De plasker i havet, sover i tretoppene, gresser på blomsterengen, løper om kapp, bygger rede eller bare henger og slapper av.

Denne fargerike, morsomme og særdeles varierte faunaen må dokumenteres og katalogiseres. Det er her du som spiller kommer inn i bildet.

New Pokemon Snap

SAFARI: Det å se hele bølinger av pokémon kose seg i sitt naturlige habitat er en spesiell og herlig opplevelse.

Foto: Nintendo

Familievennelig vri på en ikonisk spillserie

På papiret høres «New Pokémon Snap» fryktelig kjedelig ut. Man sitter bare i et kjøretøy mens man tar bilder av pokémon. Man kan ikke engang styre kjøretøyet selv. Hvor gøy kan det være, liksom?

Det kan være veldig gøy, viser det seg. Vi snakker om en supersjarmerende, morsom, koselig og spennende videreutvikling av det langt enklere konseptet fra den over 20 år gamle originalen på Nintendo 64.

Det hjelper riktignok om man får med seg en ekte pokémonekspert på turen. Min guide til den kreative faunaen ble min åtte år gamle sønn, som bidro med både faglig kompetanse og smittende entusiasme.

Men det å være naturfotograf på disse vakre øyene, viste seg faktisk å være gøy og spennende for far også.

Her får du en lang rekke løyper på forskjellige øyer, hver av dem med sin egen flora og fauna. Du er på en slags safari hvor oppgaven din er å dokumentere oppførselen til den fargerike faunaen.

New Pokemon Snap

RASK PÅ AVTREKKEREN: For å få de kuleste bildene i «New Pokémon Snap» må du reagere lynraskt.

Foto: Nintendo

Du kjører gjennom løyper på dagen, løyper på natten, gjennom de fire årstidene, inn i frodig jungel og over vakre blomsterenger – med herlige pokémon over alt.

Mye å oppdage som Pokémon-fotograf

Bildene du tar blir vurdert etter hvor nærme du kommer og hva motivene gjør på bildet, og er delt inn i fire kategorier. Etter hvert går du opp i nivå på hver enkelt løype, noe som åpner opp for flere pokémon, ny oppførsel som skal dokumenteres, helt nye løyper og en bunke godt skjulte hemmeligheter.

Du spiller med andre ord gjennom samme løype flere ganger, og målet er å ha et godt bilde av alle pokémon på løypa i alle de fire kategoriene.

Gleden man føler når man får til de ekstra vanskelige bildene er stor.

Du får også gradvis tilgang til verktøy som hjelper deg med å ta enda bedre bilder. Du kan kaste frukt, bruke en ball som får pokémon til å gløde, eller lokke frem motiver med musikk.

Det er i det hele tatt mye mere spill her enn jeg var forberedt på. Originalen fra 1999 kan fullføres på et par timer, i «New Pokémon Snap» har du mange titalls timer med innhold. Du må spille de samme banene flere ganger, men det føles ikke som repetisjon – det er isteden nye, spennende muligheter til å ta de bildene du mangler.

Fra New Pokemon Snap.

SJELDNE ØYEBLIKK: Innimellom dukker det opp sjeldne og spektakulære pokémon.

Foto: Nintendo
New Pokemon Snap

BLINKSKUDD: Det rare monsteret ser rett i kameraet, fyller mye av bildet, er sentrert og gløder - her blir oppdragsgiver Professor Mirror ekstremt fornøyd!

Foto: Nintendo

Målrettede oppdrag og fri oppdagelse

Spillets oppdragsgiver, Professor Mirror, er ikke akkurat noen ekspert på gyllent snitt eller komposisjon. Han er fornøyd så lenge du oppfyller de rigide kriteriene.

Men du får også mulighet til å ta vare på bildene du liker best rent personlig. Disse kan settes inn i et eget album, du kan legge på rammer, lage klistremerker – og du kan dele dem med hele verden.

Denne kombinasjonen av intens, målrettet poengjakt og fri motivjakt er innmari vellykket.

Det viser seg altså at man ikke trenger å være superfan av Pokémon for å få noe ut av «New Pokémon Snap». Det holder i massevis å være glad i å ta kule bilder av morsomme dyr i flotte omgivelser.

Kose-opplevelsen er i tillegg pakket inn i engasjerende og spennende fremdrift.

Det er mye mer innhold og spillbarhet her enn jeg trodde på forhånd, og spillgleden vokser for hvert bilde du tar.

Da blir også helhetsinntrykket veldig godt. «New Pokémon Snap» er like koselig som det er spektakulært.

Rune Fjeld Olsen anmelder spill for NRK og produserer også Level Up gjennom produksjonsselskapet Buffkitten AS.

Alle anmeldelser og anbefalinger finner du på NRK.no/anmeldelser.

Anbefalt videre lesing: