Hopp til innhold

Vil føre Breiviks Liberia-kontakt som vitne

SAL 250 (NRK.no) Aktoratet vil tirsdag i neste uke forsøke å få Breiviks Liberia-kontakt Alpha Kallon til å vitne over videolink fra USA.

Svein Holden og Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo tingrett

VIL HA VIDEOLINK-VITNE: Aktor Svein Holden, her sammen med politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby, sier de nå har sporet opp Liberia-kontakten Alpha Kallon. De vil nå ha ham som vitne over videolink.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

På slutten av rettsdagen fredag ble det spørsmål om det var endringer i planen for videre vitner i rettssaken.

Les: Alt om dagen i retten

Da gjorde statsadvokat Svein Holden det klart at aktoratet ønsker å ha mannen som møtte Anders Behring Breivik i Liberia inn for å vitne i rettssaken.

– Dersom det lar seg gjøre vil vi avhøre Kallon på videolink fra USA neste uke, sier aktor Svein Holden.

Dommer og rettens administrator Wenche Elizabeth Arntzen lurte på når dette kan la seg gjøre.

Ifølge Holden vil aktoratet forsøke å innhente Alpha Kallons forklaring førstkommende tirsdag klokken 16.

Han understreker likevel at det forsatt er usikkerhet om det lar seg gjøre praktisk.

Ulrik Fredrik Malt i vitneboksen i Oslo tingrett

NYE DIAGNOSER: Professor Ulrik Fredrik Malt la ut for retten om asperger og tourettes som nye mulige diagnoser for Breivik.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
Anders Behring Breivik is pictured at a court in Oslo

IRRITERT: Breivik likte det svært dårlig at psykiatriprofessoren fikk legge ut om hans lidelser, men til slutt syntes han det bare ble komisk.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

I retten fredag ble mye tid brukt til å høre vitnet og psykiatriprofessor Ulrik Fredrik Malt om alternative diagnoser for Breivik. Professoren mener den tiltalte kan ha asperger og tourettes.

Anders Behring Breivik selv reagerte sterkt på måten Malt snakket om ham, og hans mulige lidelser.

– Jeg ønsker å gratulere Malt med et godt gjennomført karaktermord. Kanskje det beste siden 22. juli, sa Breivik etter at professoren var ferdig med sin forklaring.

Les også: Breivik forbannet på vitne: – Føler meg krenket

Flere av rettens aktører hadde mange spørsmål. Dermed tok vitnemålet til Malt mye lenger tid enn planlagt.

Også professor i psykologi Svenn Torgersen skulle egentlig vitne fredag, men det ble allerede midt på dagen klart at det ville retten ikke ha tid til. Vitnemålet hans er dermed utsatt på ubestemt tid, og aktoratet må finne innpass i en allerede full timeplan.

Diamantkontakten

Alpha Kallon er mannen som Breivik møtte i Liberia i 2002. Politiet har sporet at den tiltalte overførte rundt 40 000 kroner til ham etter reisen dit.

Anders Behring Breivik påstår hardnakket at reisen hans til Liberia var starten på kontakten med Knights Templar-nettverket.

Ifølge den tiltalte reiste han til det vest-afrikanske landet for å møte en tidligere serbisk krigshelt. Breivik mener han deretter fikk innpass i nettverket av militante nasjonalister, og deltok i et stiftelsesmøte i London i 2002.

Aktoratet har derimot ingen tro på at et slikt nettverk finnes, og har brukt mye tid i retten på å belyse at Breiviks reiser kan knyttes til andre aktiviteter.

Les også: Aktoratet plukker fra hverandre Breiviks Liberia-reise

Liberia-turen har de da i stor grad knyttet til et forsøk på å handle med diamanter.

Politiet har funnet mange spor som knytter turen til kjøp av utstyr for diamanthandel, men personene Breivik møtte der har politiet så langt ikke fått avhørt.

Da politiet til slutt klarte å knytte pengeoverføringene til Liberia til navnet Alpha Kallon fikk flere medier kontakt med mannen.

Kallon sier selv at det meste han hørte fra Breivik var prat om diamanter.

– Han ønsket å få se diamanter, rengjorte diamanter, og så ta bilder av dem. Deretter skulle han dra tilbake til Norge og gjøre store bestillinger, sa Alpha Kallon til VG.

Liberia-kontakten til Breivik er nå flyttet til USA. Dermed må vitnemålet hans gjennomføres med video-overføring.

Anders Behring Breivik var i Monrovia i Liberia i 2002.

LIBERIA-TUR: Politiet har fått bevist at Breivik faktisk var i Liberia ved hjelp av passet hans og bankuttak i nabolandet, men spørsmålet står om hvorfor han var der.

Foto: Tormod Strand / NRK
Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.