Hopp til innhold

Breivik forbannet på vitne: – Føler meg krenket

SAL 250 (NRK.no) Da psykiatriprofessor Ulrik Fredrik Malt begynte å beskrive Anders Behring Breiviks personlighet i retten fikk den terrortiltalte nok.

Video Her raser Breivik mot vitnet

REAGERTE KRAFTIG: - Jeg føler meg latterliggjort og krenket.

Malt er det første vitnet som er innkalt for å belyse spørsmålet om Breiviks tilregnelighet.

Det var like etter at retten hadde tatt en pause fredag at Anders Behring Breivik stoppet Malt midt i en setning og henvendte seg til fagdommeren.

– Det er latterlig at jeg ikke får kommentere dette, utbryter han.

Han blir bryskt avbrutt av Arntzen, som sier han ikke får lov til å kommentere Malts forklaring før han er ferdig.

NRK 227: Se video av Breiviks utbrudd her

– Det er latterlig at jeg ikke skal få kommentere dette som blir kringkastet. Det er krenkende og fornedrende, sier Breivik oppgitt, før han igjen blir stanset av dommeren.

– Jeg ønsker ikke å krenke tiltalte. Hvis du opplever det skal jeg formulere meg på en annen måte, svarer Malt.

– 30 tics

Ulrik Fredrik Malt

MENER BREIVIK HAR ASPERGERS: Psykiater og professor Ulrik Fredrik Malt fra Universitetet i Oslo.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

I likhet med barnespykiateren som vurderte Breivik, antyder Malt at tiltalte kan ha Aspergers syndrom.

Han hevder også at han har observert en rekke eksempler på at Breivik har ulike tics, noe som kan tyde på at han har Tourettes lidelse, ifølge professoren.

– Det er plausibelt at det foreligger Aspergers syndrom, at det også foreligger Tourettes syndrom, og i tillegg en narsissistisk personlighetsforstyrrelse, sier Malt.

Han legger til at 20 prosent pasientene har både Aspergers syndrom og Tourettes.

Malt har observert Breivik ved to anledninger fra sal 250. Han fulgte også hele forklaringen til tiltalte fra en tilstøtende sal.

– Mandag satt jeg i en time og vurderte Breivik. Da så jeg etter tics. På den ene timen så jeg 30 ulike slike tics, beskriver Malt.

På skjermen i rettssalen viser professoren en oppsummering av ulike munn- og øyebevegelser som han mener å registrert fra tilhørerbenken.

- Vi sitter ikke her med noe monster, men et medmenneske. Det er et menneske som lider og har lidd, sier Malt.

DIREKTERAPPORT: Alt om rettsmøtet fredag

Les også: Barnepsykiater får ikke vitne

– En dypt ensom mann

Malt beskriver også sin første reaksjon da han så Breivik i Oslo tingrett.

– Selv om Breivik ønsker å fremstå som helt rasjonell i et ekstremt høyremiljø, vil vi fra et psykiatrisk synspunkt prøve å forstå Breivik som menneske. Det første jeg så da Breivik kom inn hit i rettsssalen var ikke et monster, men en dypt, dypt ensom mann, sier Malt.

– Dette er noe mer enn en ren høyreekstremist. Det er en tragedie for Norge, for oss og, etter min mening, også en tragedie for Breivik, sier Malt.

Riksadvokaten om Malts vitnemål: – En god og pedagogisk redegjørelse

Breivik: – Gratulerer med karaktermord

Mot slutten av rettsdagen fikk Breivik endelig lov til å kommentere Malts vitnemål.

Fra en lapp han har notert på gjennom hele forklaringen, leser han opp punkt etter punkt han mener er feil i Malts gjennomgang.

– Jeg ønsker å gratulere Malt med et godt gjennomført karaktermord. Kanskje det beste siden 22. juli, sier Breivik.

Han hevder han aldri har vært deprimert, og at det er helt feil å påstå at han problemer med langvarige forhold.

Han mener det bare er tull og hevde at han har Aspergers.

– Angående Asperger. Jeg ha vært daglig leder og styreformann, med stor økonomisk suksess, det strider mot det du sier. Halve Oslo Vest kan ha diagnosen, sier han.

Han anklager også bistandsadvokatene.

– Bistandsadvokatene i denne saken vil at jeg skal fremstå som så gal som mulig, men uten at jeg blir erkjent utilregnelig. Dommeren bør avskjære alle psykaitriske vitner. Denne saken handler politiske ekstremisme, ikke psykiatri, sier den terrortiltalte.

Les hele monologen til Breivik i NRKs direkterapport

– Snakker monotont

Anders Behring Breivik

MIMIKK: Breivik ler flere ganger under Malts vitnemål.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Malt mener Breivik ikke er paranoid schizofren, slik de to første sakkyndige konkluderer med, men utelykker ikke at den terrortiltalte likevel kan ha en psykose.

Til tross for forsvarer Geir Lippestads protester mot Malts vitnemål tidligere fredag, legger professoren i psykiatri fram svært mange symptomer han mener kan passe med en helt annen diagnose enn de diagnosene de fire rettsoppnevnte sakkyndige har lagt til grunn.

Bakgrunn: Mener vurderingen av Breivik ikke er grundig nok

Malt beskriver hvordan en person med Aspergers syndrom sliter med å forstå sosiale signaler, kan bli veldig detaljerte og ensporet, mangler evnen til å etablere langvarige vennskap og at de kan ha en tendens til å snakke monotont.

– Etter å ha hørt på Breivik de første fem dagene av rettssaken er mitt inntrykk at han snakket relativt monotont, sier professoren.

Han beskriver også hvordan personer med denne sykdommen sliter med å variere ordbruken sin.

Malt trekker fram hvordan Breivik sliter med å forklare begreper med andre ord.

– Det ble spurt i retten om hva han mente med militante nasjonalister, og han svarte med å si at det var nasjonalister som var militante. Det er typisk for dette, sier Malt i Oslo tingrett.

– Tilpasser seg

Malt forklarte også at mange av symptomene for Aspergers syndrom kan blandes med psykotiske symptomer.

– Noe som henger sammen med måten de forstår verden på, og at de ofte har en underliggende usikkerhet, sier han.

Professoren forteller også at de når en syk person ikke fungerer sosialt, er dette ofte noe personen selv forstår. Da vil gjerne den syke personen prøve å bli ekspert på å tilpasse seg.

– De kan lære seg teknikker for å mestre sosiale situasjoner, sier Malt.

Vil ikke henge ut noen

Flere ganger under vitnemålet understreker professoren at de fleste med diagnosen Asperger fungerer helt normalt i hverdagen.

– Jeg må få understreke at 99,9 prosent er elskverdige mennesker, det gjelder også de med Tourettes. La meg understreke det, slik at ingen føler seg uthengt, sier professoren.

Ulrik Fredrik Malt

PAUSEPRAT: ulrik Malt, Synne Sørheim og Torgeir Husby i oslo tingrett fredag. På grunn av protester fra forsvarerne mot Malts vitnemål måtte retten ta flere pauser.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix


Minnemonument for offera etter terroråtaka vart avduka i Stryn

To år har gått sidan terrorangrepet - i dag skal dei omkomne minnast

Fleire stader i landet vert dagen markert, og også i Stryn skal dei i kveld ha markering. – Det er ein veldig tung dag, seier far til omkomne Hanne Kristine Fridtun.

Jens Stoltenberg og John Hestenes

Slik var toårsmarkeringen for 22. juli

Toårsmarkeringen for 22. juli ble en mer lavmælt markering enn fjorårets. Viktigheten av ikke å glemme var temaet for mange av talene gjennom dagen.

Hanne linaker på utøya

– Kan ikke se for meg å dra på sommerleir på Utøya igjen

Det har gått to år siden Hanne Linaker mistet storebroren sin og selv måtte rømme fra massedrapsmannen på Utøya. Hun forteller at det har vært hardt å jobbe seg tilbake til hverdagen.

Tarjei Jensen Bech

– Noen ting har blitt viktigere enn de var før

Tarjei Jensen Bech sliter fortsatt med skadene han fikk på Utøya for to år siden; både de fysiske og psykiske. I dag skal han tenne lys og legge ned roser for de omkomne.

Minnemarkering ved Monica Bøseis grav

Minnes «Mor Utøya»

Det er to år siden terroren rammet Norge. I formiddag var det minnemarkering ved graven til Monica Bøsei ved Hole kirke.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.