Pårørende vil se Breivik i øynene

TRONDHEIM (NRK.no): Pårørende Eirik Eriksen er oppgitt, men ikke overrasket over det han fikk høre da Breivik forklarte seg tirsdag. Om kort tid skal han selv møte drapsmannen i retten.

Video Pårørende vil se Breivik i øynene

Eirik Eriksen mistet sønnen sin på Utøya 22. juli. I dag fulgte han forklaringa til drapsmannen på storskjerm i tingretten i Trondheim.

– Etter hvert som han pratet fikk jeg bekreftet sterkere og sterkere at det er hinsides det jeg kaller sunn fornuft, sier Eirik Eriksen til NRK.

Han mistet sin 16 år gamle sønn Aleksander Aas Eriksen på Utøya.

I dag fulgte han forklaringa til drapsmannen på storskjerm i tingretten i Trondheim.

I rettssal 250 i Oslo tinghus fikk den terrortiltalte lese opp et ferdigskrevet manus i over en time.

– Han har en ideologi, men slik som jeg ser det så har han ikke tenkt gjennom ideologien sin. Han ramler sammen, sier Eriksen.

(Artikkelen fortsetter under rettstegningen)

Rettstegning

Samtalen mellom aktor Inga Bejer Engh og Breivik ble nesten som en samtale mellom lærer og barneskoleelev, mener Eriksen.

Foto: Esther Maria Bjørneboe / NRK

– Ble som elev og lærerinne

Anders Behring Breivik sa blant annet at Norge ikke har vært demokratisk siden 2. verdenskrig, og at han gjorde det han gjorde av godhet, ikke ondskap.

– Unnskyld uttrykket, men det er jo faenskap det han har gjort, og ikke noe annet enn det. At han sier noe annet er kanskje for å beskytte seg selv og sin egen ideologi. Jeg vet ikke, jeg klarer ikke å sette meg inn i de tankene.

Hva synes du om måten han svarer på når han blir stilt direkte spørsmål fra aktor?

– I starten følte jeg på en måte at det ble bortimot som en lærerinne og elev på en barneskole, svarer Eriksen.

– Han møter aldri blikket til folk

I mai skal han i likhet med flere andre pårørende og overlevende selv ned til Oslo for å vitne i saken, bare få meter unna tiltalte.

– Han ser ikke folk i øynene, men han ser over eller under øynene til folk. Han møter aldri blikkontakten midt imot. Jeg skal klare å se han i øynene, og vise han at jeg er der, sier Eriksen.