Hopp til innhold

Her har politikk aldri vært viktigere enn nå

YOUNGSTORGET (NRK.no) Når nestleder Munir Jaber i Oslo AUF tar på seg den røde AUF-genseren, får han fortsatt spørsmål om han var på Utøya 22. juli i fjor.

Munir Jaber og Ina Libak klemmer

GLAD KLEM: AUF-nestlederne i Oslo og Akershus, Ina Libak og Munir Jaber, synes en felles kampanje for klimaet fortjener en skikkelig bamseklem.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Youngstorget i Oslo, bare meter unna Regjeringskvartalet og tinghuset. Det er en knapp uke til rettssaken mot Anders Behring Breivik:

– Olje! Det er det vi skal snakke om nå.

Munir Jaber slår hendene sammen i heisen opp til AUFs lokaler i Arbeiderpartiets hus i Oslo. Han er oppspilt og snakker fort.

– Du vet, hvordan vi skal klare oss uten. Det er vår framtid!

Lettelse å snakke om politikk

Idet nestlederen kommer inn i lokalene slenger ei jente med langt brunt hår seg i armene hans.

– Dere er med? Oslo er med?

munir jaber og ina libak

LATTER: Munir Jaber og Ina Libak ler godt av historien til en partikollega.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Jaber svarer ja, og Ina Libak gir ham en klem til. Hun er bokstavelig talt hoppende glad for at fylkeslaget i hovedstaden har bestemt seg for å bli med på Akershus' klimakampanje. Nå står de sterkere fram mot landsmøtet til høsten.

Hun ser avventende på NRKs reporter. Når hun blir fortalt at vi er der for å skrive om at AUFs politiske engasjement ikke lar seg stoppe av rettssaken mot Anders Behring Breivik, sprekker ansiktet hennes opp i et stort, lettet smil.

– Åh, så bra! Nå ble jeg glad!

De siste dagene er både hun og Munir blitt nedringt av journalister som lurer på hvordan de skal klare å leve et normalt liv under rettssaken mot terroristen som drepte 69 partifeller på Utøya.

Artikkelen fortsetter under bildet:

munir jaber telefon

RINGES NED: Oslo AUF får mange telefoner fra utenlandsk media som ønsker intervjuer i forbindelse med rettssaken, men også fra folk som ønsker å bidra under markeringen 22. juli i år.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Engasjementet vårt ble angrepet

Begge overlevde massakren. De var et terrormål.

– Engasjementet vårt ble angrepet den dagen. Derfor er en videreføring av det engasjementet så viktig. Det viser at han ikke klarte å stoppe oss, sier Libak.

Siden terroren rammet Norge har norske aviser skrevet 2967 artikler som inneholder ordene «AUF» og «22. juli», mens under halvparten så mange om «AUF» og «politikk».

Men i AUF har politikken aldri stoppet opp. Det kommer heller ikke til å skje under rettssaken.

NRK.no har snakket med lederne av de største fylkeslagene, og alle forteller at de skal fortsette sitt politiske arbeid i ukene som kommer.

– Nå har vi denne kampanjen for å finne konkrete løsninger slik at at Norge skal bli mindre avhengig av olje og gass. Det kan hende det er en rettssak som pågår, men det viktige for meg er å drive politikk, sier Jaber.

Terrawatt timer i sola

Kontorene til Oslo og Akershus AUF er full av ungdommer.

I et rom sitter 35 tente lys og følger et foredrag av Bellona. Ute skinner vårsola, men de velger å bruke kvelden på å lære mer om terrawatt timer og biogass.

Lenger ned i gangen diskuterer en gjeng skolepolitikk, mens andre rapporter fra et møte i Fylkesstyret i Oslo.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Akershus AUF klimakampanje

KONSENTRERT: Kampanjen «Det er vår framtid» startet med et to timer langt informasjonsmøte om petroleumsvirksomheten i Norge.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Alle får en klem

Når klimamøtet er over får Jaber overrakt en Felleskjøpetdrakt fra en partifelle fra Akershus. Han tar den på med en gang og poserer for mobilkameraene.

Munir Jaber caps

BONDE: Munir Jaber synes han kler capsen fra Felleskjøpet. – Jeg har kjørt traktor, jeg. I Marokko.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Det er jo et stand-up show, jo, sier Libak.

Det tar tid før gangen er tom for folk. Alle skal klemme hverandre minst én gang

Og absolutt alle får en avskjedsklem fra Jaber.

– Det er ingen møter uten Munirs klemmer, sier ei ung jente til venninna før de går ut døra.

– Sånn! Ser du? Det er dette jeg føler at jeg gjør som er bra. Det er sånn jeg bidrar til at vi kommer oss videre – sånn at vi kan drive politikk og få gjennomslag for det vi tror på, sier Jaber når han endelig kan sette seg ned.

– På hvilke måter er det å holde på med politikk ekstra viktig nå?

– Politikk har vært en del av hverdagen vår, og det å gå tilbake til det normale er et tegn på at vi gjør det vi skal gjøre.

Travel mann

Skolevalg Hellerud brosjyre

VALGKAMP: Under skolevalgkampen i fjor ble Vetle Nilsen ved Hellerud skole overbevist om at Ap var det beste valget.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Han har hatt det travelt siden NRK.no møtte han første gang under skolevalgkampen i fjor sommer.

I februar gikk 22-åringen fra fylkessekretær til nestleder. På årsmøtet i Oslo Ap holdt han en appell om asylbarn og fikk fylkeslaget med på et vedtak som talte partiledelsen midt imot.

– Det er AUF på sitt beste, når vi skaper og fornyer politikken og får gjennomslag, sier Jaber.

Siden 22. juli har ungdomspartiet fått minst 4000 nye medlemmer.

Nekter å la terrorangrepet definere ham

Jaber jobber aktivt for at nykommerne skal føle seg trygge nok til å si hva de mener. Ifølge han kan lite måle seg med følelsen av å se sin egen politikk bli vedtatt og gjennomført.

– Alle får utløp for sitt engasjement, det er der det ender.

Men ikke alle ser det engasjementet når de møter AUFere. De ser ofre.

Under valgkampen i fjor førte en grå og røde AUF-genseren Jaber gikk med til mange spørsmål om terrorangrepet. «Var du på Utøya? Så du han som skjøt?».

Det skjer fortsatt.

– Nå som det ikke er valgkamp går jeg ikke så ofte med den genseren.Jeg merker godt blikkene når jeg har på meg den genseren, sier Jaber.

Han ønsker ikke å dele sine opplevelser fra øya med offentligheten. Det er politikk han vil snakke om, også når rettssaken pågår.

– Vi stoler på prosessen, på rettsstaten. Men jeg skal drive med det som er viktigst for meg – politikk.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.