– AUF har reist seg etter 22. juli

Fredag kveld var AUF-styret samlet til landsstyremøte i Oslo for første gang siden terrorangrepet 22. juli.

Eskil Pedersen

AUF-leder Eskil Pedersen innledet landsstyremøtet med et minutts stillhet.

Foto: Anders Brekke / NRK

AUF-leder Eskil Pedersen innledet landsstyremøtet med et minutts stillhet for å minnes ofrene for terrorangrepet mot regjeringskvartalet og Utøya 22. juli.

– Ingenting kan bringe dem tilbake, men vi står samlet igjen og viderebringer engasjementet til våre venner, sa Pedersen.

Ifølge Pedersen har AUF har fått 4000 nye medlemmer siden 22. juli.

– Sist gang vi åpnet et landsstyremøte var vi samlet på Utøya. Det føles som en evighet. Vi ble utsatt for det brutale, men svarte ikke med samme mynt. I dag kan vi si at AUF har reist seg etter 22. juli, sa Pedersen.

Les også: Refser kritikk av Utøya-ungdommene
Les også: Stoltenberg støtter kommisjonens AUF-gransking

Varsler kamp mot rasisme

Pedersen lovet videre å forsterke AUFs arbeid mot rasisme og diskriminering neste år.

– Det har ikke alltid vært like lett å tro på det vi har trodd på. Nå skal vi ta opp kampen mot de høyreekstreme kreftene som sprer hat og frykt. Det er ikke lett, men det er for viktig til å la være, sa han.

Pedersen varslet også at AUF vil utfordre regjeringen til å få på plass lovfestet læreplass neste år, og revitalisere miljøengasjementet i Norge.

– Vi skal også ta kampen for de svakeste i samfunnet, og sørge for at Ap igjen blir sett på som kunnskapsparti nummer én. Nå må vi rette blikket fremover, og minne oss selv på hva vi kjemper for, sa Pedersen.

Les også: Euforisk skolevalg for AUF

Eskil Pedersen og Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg roste AUF for håndteringen av tiden etter terrorangrepet.

Foto: Anders Brekke / NRK

Skulle snakke om finanskrisen

Statsminister Jens Stoltenberg roser også måten AUF har håndtert tiden etter terrorangrepet på.

– Jeg vet at det lett kunne gått veldig galt i måten AUF håndterte det på. Det var ingen selvfølge at vi ikke brøt sammen og reagerte med sinne og hat, men vi har håndtert det på en verdig måte, vist styrke og gjort jobben i valgkampen, sa Stoltenberg.

– Evnen til både å fungere politisk og være en organisasjon for varme og medmenneskelighet har imponert både meg og et helt land, sa han.

22. juli satt Stoltenberg i statsministerboligen i Oslo og forberedte en tale han skulle holde på Utøya. Der skulle han snakke om finanskrisen og arbeidsløshet.

– Jeg skulle si at jeg var dypt urolig for at finanskrisen hadde endret karakter, og rammet arbeids- og gjeldsmarkedet, sa Stoltenberg.

– Dette er enda mer sant, brutalt og urovekkende nå noen måneder senere. Vi må ikke tro et øyeblikk at dette ikke kan ramme Norge. Oljepengene er en fordel, men det er ikke riktig at de gjør at vi er garantert mot å bli rammet, sa Stoltenberg.

Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg skulle egentlig snakke om finanskrisen på Utøya.

Foto: Anders Brekke / NRK

SISTE NYTT

Siste meldinger