NRK Meny
Normal

– Hvem tror dere på, oss eller ham?

SAL 250 (NRK.no) Anders Behring Breivik hevder Torgeir Husby og Synne Sørheim lyver om hans mentale helse. - Det er opp til retten å avgjøre hvem som snakker sant, sier psykiaterparet. Samtidig innrømmer de én feil i arbeidsmetoden.

sørheim og breivik fredag 15. juni

ORD MOT ORD: Anders Behring Breivik mener de sakkyndige lyver. Synne Sørheim og Torgeir Husby mener retten må bestemme seg for hvem de skal tro på.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Rettspsykiater Torgeir Husby angrer på at han og kollega Sørheim ikke skrev hver sin oppsummering etter samtalene med massedrapsmannen.

Det kom fram da de to psykiaterne ble grillet av aktor Svein Holden om deres faglige uavhengighet fredag morgen.

Hovedpunktene i denne delen av kritikken er:

  • De har gjennomført samtalene sammen, og mister dermed uavhengighet.
  • De er «parhester» som har jobbet sammen i flere år.
  • Oppsummeringene etter hver samtale er påfallende like.
  • De tok ikke opp samtalene på lydbånd.

Sørheim eog Husby er uenige i mesteparten av denne kritikken.

De fastholder at sikkerhetssituasjonen gjorde at de måtte gjennomføre samtalene i fellesskap, og at det ikke er vanlig i Norge at rettspsykiatere tar opp samtaler på bånd.

De vedgår at de kjenner hverandre godt, men avviser at dette gjør at de ikke tar sine egne, selvstendige vurderinger.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Torgeir Husby og Synne Sørheim fredag 15. juni

SELVKRITIKK: Torgeir Husby kunne ønsket at han og kollega Synne Sørheim skrev hver sin status presens i sakkyndigrapporten om Anders Behring Breivik.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Angrer på én ting i rapporten

Men på ett punkt tar de selvkritikk:

Torgeir Husby angrer på at de ikke skrev hver sin oppsummering i rapporten, kalt status presens, etter hver samtale med Breivik.

– Hvis jeg skulle gjort noe om igjen skulle jeg nok gjerne hatt to forskjellige status presens, sa han i retten fredag.

– Hva mener du med det, ville Holden vite.

– Det har med den diskusjonen som har vært rundt erklæringen, og da også om uavhengighet. Mye av kritikken mener jeg har vært urimelig, men akkurat det kunne vært bedre. Det kunne vi med fordel ha gjort, for å synliggjøre våre vurderinger.

Mener Breivik oppførte seg likt

Samtidig understreker han at konklusjonen uansett ville vært den samme: De to er enige om at Breivik var psykotisk og strafferettslig utilregnelig da han drepte 77 mennesker den 22. juli i fjor.

Han og kollega Sørheim forklarte i retten i dag at de først begynte å skrive disse oppsummeringene etter den niende eller tiende samtalen med tiltalte.

Grunnen til at de framstår så like i rapporten er at Breivik selv fremsto ganske likt, ifølge de sakkyndige.

– Vår opplevelse var at han fremsto lik i disse samtalene. Det var veldig lite endring. Det gjør at jeg ikke tror at det at status presens ligner fra gang til gang skulle gjøre samtalene noe urett, sier Sørheim.

Dermed avviser de kritikken om at disse oppsummeringene avslører en «halo-effekt» – altså at de tidlig hadde bestemt seg for en diagnose og bare så etter tegn som underbygget konklusjonen.

Se dommer Arntzens utspørring av Sørheim og Holden. Artikkelen fortsetter:

Psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby svarer på spørsmål fra dommer Elizabeth Arntzen.

NETT-TV: Dommeren: Var Breivik spillegal?

– Retten må bestemme seg for hvem de tror på

De sakkyndige har ingen opptak av samtalene med Breivik. I retten fredag fortalte de at de vekslet på å skrive notater. Sørheim sendte deretter ut en kladd etter hver samtale, og Husby kom med sine notater per e-post.

I rapporten er direkte sitater fra Breivik skrever i kursiv. Ifølge den terrortiltalte selv er 80 prosent av dette ren løgn.

Han har derfor kalt de to psykiaterne for «Asbjørnsen og Moe» ved flere anledninger.

– Hans argumentasjon er ikke at vi skal ha bommet på ett og annet ord, men at det, nærmest med et politisk bakteppe, skal ha vært et oppdrag å manipulere hele opplegget. Da må man spørre seg hvem man da tror er sannferdig. Vi kan ikke annet enn å legge vårt gode navn og rykte frem for retten. Vi har ingen personlig agenda eller baktanker i denne saken, så får det være opp til retten, sier Husby.

– Ble dere utsatt for press?

Aktor Svein Holden spør de to psykiaterne om de hadde oplevd press fra opinionen, politiet eller andre om å lande på en spesiell konklusjon.

Dette avviser Husby.

– Følte dere noe press, da?, spør Holden.

– Ja, men det var selvopplevd. Vi jobbet først i fred og ro, men vi skjønte så at konklusjonen ville komme til å skape diskusjon. Vi trodde vi hadde en forestilling om hva som skulle komme, som etter hvert måtte ganges med ti, sier Husby.

Alt om dagens rettsmøte: NRK 227

Statsadvokat Svein Holden spør rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby om det har blitt utsatt for press.

Statsadvokat Svein Holden spør rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby om det har blitt utsatt for press.