NRK Meny
Normal

– Breivik er sin egen verste fiende

SAL 250 (NRK.no): Torgeir Husby og Synne Sørheim innrømmer at Anders Behring Breivik fremstår annerledes nå enn da de vurderte ham, men holder likevel fast på at hans tanker er de samme.

Synne Sørheim og Torgeir Husby i vitneboksen i rettssal 250

Psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby holder fast på sin konklusjon om Anders Behring Breiviks psyke også etter å ha observert ham i retten.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

I går redegjorde de to sakkyndige for sin rapport, som konkluderte med at Breivik er paranoid schizofren og strafferettslig utilregnelig.

I dag er det rettsaktørenes tur til å stille spørsmål til Husby og Sørheim.

– Hvorfor oppdaget ikke de andre symptomene?

Dommer Wenche Elizabeth Arntzen peker på at de to psykiaterne mener Breiviks vrangforestillinger gjennomsyrer hele hans tankeverden.

– Hvorfor er ikke disse vrangforestillingene og symptomene dere peker på, blitt oppdaget av spesialisthelsetjenesten på Ila og observasjonsteamet fra Dikemark, lurer Arntzen.

Verken helsepersonell i Ila fengsel, der Breivik har sittet siden han ble pågrepet, eller et team fra Dikemark som observerte Breivik døgnet rundt i tre uker, har funnet tegn på at han er psykotisk.

– Vi mener at kjernen i hans symptomer er hans selvoppnevnte posisjon som en som skal herske over liv og død. Hvorfor dette ikke har kommet frem på Ila, har jeg ingen formening om, svarer Sørheim.

– Det ligger litt i den spesielle utfordringen i den symptomprofilen han har. Han har ingen symptomer som gjør at man umiddelbart endrer adferd. Men hvorfor de andre ikke har oppdaget det, vet ikke vi, legger Husby til.

Dommer Arntzen stilte også de sakkyndige spørsmål om dataspiller «World of Warcraft». Husby og Sørheim mener Breivik fra 2006 viser en totalt funksjonssvikt, når han flytter hjem til sin mor, isolerer seg fra vennene sine og sitter på gutterommet og spiller «World of Warcraft» i ett år.

– Er det en mulig alternativ tolkning at han var spillegal, spør Arntzen.

– Jeg vil understreke at det å isolere seg på et rom og spille dataspill, uansett hva man kaller det, ikke er det samme som å ha en vanlig funksjon for en mann midt i 20-årene, sier Sørheim.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby svarer på spørsmål fra dommer Elizabeth Arntzen.

Psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby svarer på spørsmål fra dommer Elizabeth Arntzen.

– Skjønner det er noe galt idet han åpner munnen

De to psykiaterne holder fast på at sin konklusjon om Breiviks mentale helse og mener det ikke er noe av det de har sett i rettssal 250, som rokker ved denne.

– Det har vært mye snakk om hvor mye kan skal få snakke i retten. Jeg forstår begrensningene, men rent psykiatrisk hadde det vært en fordel å få ham til å snakke mer, fordi han på mange måter er sin egen verste fiende, sier Husby.

– Idet han åpner munnen, skjønner folk at det er noe galt med det som kommer ut. Hadde han snakket mer, hadde det kommet mer gærn't ut, for å si det veldig brutalt og enkelt.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Psykiater Torgeir Husby sier at når Breivik åpner munnen, skjønner folk at noe galt. Derfor burde Breivik snakket mer i retten, sier han.

Psykiater Torgeir Husby sier at når Breivik åpner munnen, skjønner folk at noe galt.

Taktisk endring

Husby og Sørheim er likevel enige i at Breivik fremstår annerledes i rettssalen i Oslo tingrett enn da de vurderte ham. De hadde sine første samtaler med Breivik knappe tre uker etter terrorangrepene 22. juli.

– Det vi opplever som endret, er hans uttrykksform. Det har vært mye snakk om ordet pompøs. Etter at medieforbudet ble opphevet, er det naturlig at vi ser en endring, han er jo ikke dum. Han har skjønt at det er en del ting som rent taktisk er dumt å si, sier Husby.

– Det gjør ham litt brydd her når noen av de tåpelige eller dumme tingene han har sagt, trekkes frem. Men det er ingen tegn på at hans indre tankegods er endret. Han klarer fortsatt ikke å vise noen anger, legger han til.

Også Sørheim understreker at de mener kjernepunktene i Breiviks oppfatning, er uendrede. Psykiaterne mener Breiviks grunnleggende vrangforestilling er at «han mener at han skal berge oss alle fra undergang i kampen mellom det gode og det onde. Han mener at han har ansvaret for hvem som skal leve eller dø, og at dette ansvaret er forankret i en overordnet posisjon i en ikke-eksisterende organisasjon.»

Breivik er tydelig oppgitt under Sørheims beskrivelse av ham, og rister flere ganger på hodet.

Tror Breivik kan behandles

Dommer Arntzen spør hva slags behandling de anbefaler dersom Breivik blir overført til tvunget psykisk helsevern.

– Det er ingen tvil om at det å medisinere vrangforestillinger er det vanskeligste i behandlingen av schizofreni, svarer Synne Sørheim.

Hun sier at dersom Breivik nekter å ta medisiner, så kan det bli aktuelt å gi han medisiner i sprøyteform.

– Hvilke detaljer det vil være snakk om i en anti-psykotisk behandling, er det vanskelig å gå inn i detaljer på, sier Sørheim.

– Tror dere han kan profitere på anti-psykotisk behandling?

– Ja, vi er behandlingsoptimister, svarer hun.

– Det er sånn at behandling av schizofreni hjelper, sier Sørheim.

Men både Husby og Sørheim understreker at det er umulig å si noe om behandling vil hjelpe på Breivik, eller i hvilken grad det vil hjelpe.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby svarer dommer Arntzen på hvordan Breivik skal behandles.

Psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby svarer dommer Arntzen på hvordan Breivik kan behandles.

Mener tanken på å drepe drev ham

I går sa Synne Sørheim og Torgeir Husby at de er overbevist om at Anders Behring Breivik først og fremst er drevet av tanken på vold og drap, ikke av ideologi.

– Etter å ha hørt ham i retten, og snakket med ham i mange timer, mener vi at kjernen i hans vrangforestilling ikke dreier seg om politikk, dataspill eller noe annet, sa de.

– Han har næret sitt sinn med tanken på hvor mange han skulle drepe, la de til.

Breivik reagerte flere ganger i retten i dag under redegjørelsen til de første rettspsykiatrisk sakkyndige.

Ifølge forsvarer Geir Lippestad mener Anders Behring Breivik at Husby og Sørheim feiltolket uttalelsene han kom med da de intervjuet ham første gang.