– Viktig å følge rettssaken for å komme videre

ALTA (NRK.no) Issát Ánde Jovnna Eira fra Karasjok velger å følge rettssaken mot Anders Behring Breivik hele uka.

Issát Ánde Jovnna Eira

VIKTIG FOR Å KOMME VIDERE: – Jeg føler behov for å følge deler av rettssakens gang, sier Issát Ánde Jovnna Eira. Han følger saken fra Alta.

Foto: Ann Marita Eriksen / NRK

– Jeg synes det er viktig at man gjennomfører en rettssak i denne saken. Det er viktig for å se verdien av rettssystemet i Norge, sier Issát Ánde Jovnna Eira til NRK.

Lokallagslederen i Karasjok AUF hoppet utenfor en syv meter høy skrent for å redde livet på Utøya 22. juli.

Denne uken følger han rettssaken mot Anders Behring Breivk fra Alta tingrett. Til sammen var lokallaget representert med tolv ungdommer, som alle overlevde massakren.

Gruet seg

– Jeg forventer at det vil komme endel ekstreme tanker og opplysninger som kan være sjokkerende. Det er vel egentlig den delen jeg har gruet meg litt til.

– Samtidig har jeg valgt å bli her hele uka for å følge med. Jeg vil heller tenke slik at jeg ser på det nå istedet for å angre på at jeg ikke dro i ettertid. Det kan være en viktig del av det å bearbeide dette.

Han forteller at han vil følge saken delvis fordi det er del av bearbeidelsesprosessen, og delvis fordi han ønsker å finne noen svar på det han lurer på.

Spesiell følelse

Issát Ánde Jovnna Eira synes det gir en litt spesiell følelse å være tilstede.

– Det er ikke en vanlig rettssak, på en måte. Det er godt at saken har startet. Jeg har gledet meg, ikke på sakens vegne, men at til retten skal bli satt, sier Issát Ánde Jovnna Eira.

På Utøya så han Breivik flere ganger. Han synes det var merkelig å se ham i retten i dag.

Forberedt

– Det er godt å se at han sitter der, at politiet har tatt ham og at han er i fengsel.

Følelsene av sorg har han fått bearbeidet gjennom tid og mediafokus.

– Vi har alle vært forberedt på at vi skal se ham. Nå vil jeg bare at saken skal gå sin gang. Nå har vi kommet et skritt videre i livet og vil bli ferdige med det.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.