Hopp til innhold

Breiviks forsvarer tror politiet vil ta datamaskinen

Anders Behring Breivik har lenge gitt uttrykk for at han har planer om å skrive bok og starte en blogg, men etter fredagens dom kan politiet inndra PC-en hans, tror advokat Tord Jordet.

pc på ila

Breivik har hatt tilgang på PC mens han har sittet på Ila. Når dommen blir rettskraftig vil det bli gjort en ny vurdering av om Breivik fortsatt kan bruke PC som skrivemaskin.

Foto: Ila fengsel og forvaringsanstalt/Glefs AS

– Jeg vil tro politiet er interessert i å hente PC-en så fort det foreligger en rettskraftig dom, sier Jordet, som er en av Breiviks forsvarere, til Dagbladet.

PC på cella var ett av den massedrapsdømte 33-åringens krav for at han i det hele tatt skulle la seg avhøre etter at han ble pågrepet. Han har hatt PC hele tida, men uten tilgang til internett.

Ser på det som et substitutt

Ila fengsel publiserte tidligere denne uka bilder fra de to cellene som fungerer som Breiviks treningsrom og skriverom. Bildene viser blant annet et rom med skrivebord og PC.

Breiviks PC fungerer kun som en skrivemaskin, og det er ikke mulig å spille eller kommunisere via internett. Maskinen er festet til skrivebordet, slik at den ikke skal kunne byttes ut med en annen PC som er fullt utstyrt.

Jordet presiserer at de ikke ser på tilgangen til PC som luksus.

– Vanlige fanger har ikke egen PC, men de får møte andre innsatte, besøke biblioteket og har tilgang til treningsfasiliteter. Vi ser ikke på PC-tilgang som en luksus, men som et substitutt for at han sitter på en høysikkerhetsavdeling, sier advokaten.

Ny vurdering

Fredag ble Breivik kjent tilregnelig og dømt til forvaring med en strafferamme på 21 år, og med en mistetid på ti år. Dommen var enstemmig.

Påtalemyndigheten sier at de ikke kommer til å anke dommen, selv om aktoratet er uenige med Oslo tingrett i spørsmålet om tilregnelighet. Breivik sier at han heller ikke vil anke.

Spørsmålet om han fortsatt kan bruke den bærbare PC-en som skrivemaskin vil bli vurdert på nytt når dommen blir rettskraftig og beslutningsmyndigheten tar over til Kriminalomsorgen.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.