– Breivik har ingen troverdighet

Anders Behring Breiviks fascinasjon for tempelridderne har ingen historisk troverdighet, mener svensk forfatter og journalist Jan Guillou.

Jan Guillou om Breiviks tempelridderfasinasjon

Jan Guillou mener Anders Behring Breivik har misforstått tempelridderne og valgt ordenen som var mest tolerante mot muslimene.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik henviser flittig til bibelvers, kristne symboler og «tradisjoner» i sitt 1.500 sider lange dokument.

Breivik hyller også tempelridderordenen som var en militærtrent munkeorden som skulle beskytte kristne pilegrimer på reise etter erobringen av Jerusalem i 1099.

– Dette er et uheldig valg av rollemodell. Tempelridderne tilhørte ordenen som var minst muslimfiendtlig, sier den svenske forfatteren Jan Guillou til NRK.

– Drev handel med fienden

Jan Guillou

Guillou har skrevet flere historiske romaner om korsfareren Arn Magnusson og tempelridderne.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Tempelridderne er mest kjent for å ha forsvart de kristnes interesser i Jerusalem mot angrep fra de muslimske styrkene.

Guillou mener tempelridderne hadde et langt mer liberalt forhold til muslimene.

– Tempelridderne hadde store sukkerørsjordbruk som hvor de trengte arbeidere. De opprettet caravanforbindelse med inderne og hadde arabiske sjøfarer som arbeidet for dem, sier Guillou.

– Til slutt ble de mer lik handelsmenn enn krigere, mener forfatteren.

– Kjempet sammen med tyrkere

Guillou er ikke den eneste som mener Anders Behring Breivik bommet kraftig da han valgte seg tempelridderne som sine forbilder.

Historielektor og spesialist på Tempelridderordenen Andreas Rønquist sier til Dagbladet at tempelridderne ikke er et godt valg for en som ikke liker multikulturalisme.

– Tempelridderne var ikke så veldig mange. Når de skulle ha store slag, benyttet de seg av tusenvis av leiesoldater som blant annet var tyrkere og syrere, sier Rønquist til Dagbladet.no.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Video 5224a713-02be-4280-80a5-fce00cfd000f.jpg

Jan Guillou forteller om tempelridderne i Dagsnytt 18.

– Breivik er fascinert av helteaspektet

Tempelridderne ble ansett som den absolutte militære eliten av de kristne krigerne.

– De var fanatiske og trodde man kom umiddelbart til himmelen dersom man led en heltedød med sverdet i hånden. Muslimene skal ha sagt at man måtte være tre ganger så mange menn om man skulle klare å hamle opp med tempelridderne, forteller Guillou.

– Breivik har nok latt seg tiltrekke av den heroiske mannlige aspektet ved tempelridderne, mener Guillou.

– Det virker som Breivik bare har lest det om Tempelridderordenen som passer best for ham, og har valgt ut de faktaene om dem som passer ham, sier spesialist på Tempelridderordenen Andreas Rønquist til Dagbladet.no.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.