Hopp til innhold

Advarer mot Breiviks smitteeffekt

OSLO TINGHUS (NRK.no): Anders Behring Breiviks påvirkningskraft på nett er undervurdert, hevder terroranalytiker. Han frykter ustabile personer vil forsøke å kopiere ham.

Atle Mesøy

– FARLIG MANN: – Breivik er en farlig mann på grunn av sitt tankegods, sier terroranalytiker Atle Mesøy.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

– Dette er så kraftig ideolgisk sprengkraft som han kommer med, og internett er konstruert slik at det passer veldig godt for ustabile personer, forklarer Atle Mesøy, til NRK.no.

Forskeren ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås sier det er sannsynlig at selv om mange i radikale høyremiljøer og kontra-jihad-miljøer har tatt avstand fra Breivik som en gal person, så er det mange som plukker ut deler av det han står for, og ser på han med respekt.

– Det finnes en underskog av personer som støtter hans ideer på nett, spesielt ustabile personer som ikke passer inn i samfunnet, sier Mesøy.

– Breivik et produkt av internett

Breivik i retten

Breivik fastholder at det finnes to andre personer i Norge som er tilknyttet ridderordenen.

Foto: Esther Maria Bjørneboe / NRK

Forskeren som arbeider med å bygge opp et forskningsprosjekt om radikale miljøer, advarer mot å ta for lett på Breiviks inspirasjonskraft. Han sier han fortsatt vil være en farlig mann fra innsiden av fengselet eller fra sykehuset.

– Breivik er et produkt av internett, og uttrykker seg godt skriftlig. Man kan ikke vite hvem som flytter sine ideer fra nettet til virkeligheten. Det er Breivik et eksempel på, sier Mesøy.

Han sier internett er grenseløs. Ekstreme tanker kan spre seg langt på kort tid, og bli grovere.

– Nettet er perfekt for ustabile personer med et dårlig selvbilde, sier han.

Mesøy tror ønsket om å bli sett av samfunnet kan drive disse personene til å bli inspirert av Breivik og utføre terrorhandlinger.

– Mange er amatører, men noen lykkes, og de blir hele tiden bedre, sier terroranalytiker Atle Mesøy.

Ulike meninger om påvirkningskraft

Tirsdag uttalte terrorforsker Tore Bjørgo til NRK at Breiviks ideologi trolig ikke ville ha noen smitteeffekt i høyreekstreme miljøer.

Bjørgo har undersøkt høyreekstreme miljøer siden 90-tallet, og sier at tidligere eksempler har vist at disse ofte går i oppløsning når noen i miljøet begår alvorlige kriminelle handlinger.

Terrorforskeren la også til at Breiviks tankegods både er velkjent og uoriginalt.

Mesøy hevder på sin side at internett har endret scenen.

– Hva som har skjedd i det høyreradikale miljøet tidligere i Norge, kan neppe si så mye om fremtiden, sier han.

– Kan hende ridderorden finnes

Mesøy har studert miljøet rundt høyreekstreme grupper som for eksempel English Defense League (EDL) i Storbritannia, og deres kobling til ridderordener.

Han understreker at selv om politiet tror ridderordenen «Knights Templar» kun er et utslag av Breiviks fantasi, så er det mulig at et slikt nettverk eksisterer.

– Selv om PST ikke har funnet noen organisasjon, så kan man ikke vite sikkert at det ikke har eksistert et slikt lite nettverk som er gått under jorden.

Terrorforskeren sier han selv har sett at såkalte respekterte borgere støtter høyreradikale miljøer som English Defense League.

Fastholder at ridderordene finnes

Anders Behring Breivik sier han kjenner til seks personer i «Knights Templar»-nettverket, men sier han i dag ikke har oversikt over det.

Da han ble pågrepet på Utøya, sa han at to andre «celler» i Norge sto klare til å gjennomføre aksjoner som ville ta livet av 300 mennesker.

– Jeg var overrasket over å overleve den dagen, for jeg regnet det som mindre enn fem prosent sannsynlig å overleve i regjeringskvartalet. Da formidlet jeg noe jeg ikke burde formidlet. Det sender feil signaler, forklarte Breivik.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Svein Holden og Inga Bejer Engh

Aktor Svein Holden og Inga Bejer Engh stilte Breivik mange, kritiske spørsmål ondag om hans rolle i den omtalte ridderordenen.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Aktor Inga Bejer Engh spurte i retten onsdag om disse cellene nå kan slå til

– Ja, det kan de, svarte den terrortiltalte

Anders Behring Breivik angrer på at han etter pågripelsen på Utøya tilbød politiet å angi andre «Knights Templar»-celler i Norge dersom han fikk gjennomslag for noen krav.

– Jeg tar avstand fra det jeg sa, og jeg beklager det. Jeg presenterte mine krav på en uprofesjonell måte. Jeg hadde ingen rett til å angi noen, det har ingen, sa han i retten onsdag.

Politiet identifiserte kun ti av 31 e-postkonti

En rapport viser at Anders Behring Breivik brukte 31 ulike e-postkonti, men bare ti av dem er identifisert, opplyste forsvarer Vibeke Hein Bæra onsdag.

Breivik virket overrasket over dette tallet.

– Jeg trodde de hadde identifisert i hvert fall 20, sa han.

Selv har han anslått at han hadde rundt 20 ulike kontoer.

– Kan e-post være en kommunikasjonsform i nettverket? spurte forsvareren.

– Jeg kommer ikke til å si noe om det. Men det er helt essensielt å skjule adressen sin, svarte 33-åringen.

Han stilte seg fortsatt undrende til at politiet ikke har identifisert flere av de rundt 8.000 Facebook-kontaktene har hevder å ha hatt.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.