Hopp til innhold

- Blir ikke opptøyer av dette

Radioteaterets nye stykke tar opp islam, terrorisme og norsk ungdom på avveie. Det kontroversielle stykkets forfatter mener selv han beskriver en virkelighet som ikke er så langt unna.

FlavaLaden

Martin Horntvedt har laget musikk til Radioteaterets hørespill om rapperen FlavaLaden.

Foto: Antonia Pambou / NRK

Eirik fra Furuset er en desillusjonert ung, mann som etter et fengselsopphold starter en karriere som rapperen FlavaLaden og blir en stor stjerne i Norge. I fengselet konverterer han til islam og dras mot radikalisme og terror samtidig som musikkarrieren skyter fart.

Overraskelse til Norge og islam

Ole Asbjørn Ness

Ole Asbjørn Ness har brukt tre å r på stykket om FlavaLaden.

Foto: Ane Tosterud Holte / NRK

FlavaLaden tar opp et brennbart tema og går langt i å antyde en virkelighet som kanskje er nærmere enn vi tror.

– Stykket er realistisk i den forstand at det peker på en mulig fremtid. Muhammed vil bli det vanligste guttenavnet i Oslo om få år, sier forfatter Ole Asbjørn Ness til NRK.no.

– Mange av disse guttene vil ikke fullføre skolen og følgene kan bli en overraskelse, både for Norge og for islam, tror Ness. Han hadde få betenkligheter med å bruke en etnisk norsk gutt som hovedperson.

– Jeg valgte en nordmann som konverterte til islam som rollefigur, dermed får jeg satt søkelyset på islamismen på en annen måte. Eiriks opprør bringer ham oppover hitlistene, men suksessen er vanskelig å kombinere med religionen.

Tror ikke på demonstrasjoner

Prosjektleder i Radioteateret Carl Henrik Grøndahl er imidlertid rask til å avvæpne en hver forhåpning om at FlavaLaden vil piske opp stemningen til nye fronter mellom vestlig og muslimsk kultur.

– Sammenlignet med Muhammed-tegningene, er dette et ganske så ufarlig stykke og det vil ikke føre til demonstrasjoner eller opptøyer. Men når det er sagt, er det kontroversielle temaer som tas opp, så vi håper jo selvsagt på å skape reaksjoner, forklarer Grøndahl til NRK.no.

– Ikke kalkulert

FlavaLaden inngår i Radioteaterets URO-serie som har som gir plass til politisk og utadrettet dramatikk. Allikevel er ikke FlavaLadens kontroversielle innhold en bevisst strategi for å få oppmerksomhet.

– Nei, dette er på ingen måte et forsøk på å lage en kalkulert provokasjon. I Radioteateret har vi jobbet med serien URO i fem år og FlavaLaden er siste bidrag i rekken av politisk dramatikk som har som mål å skake Norge. sier Grøndahl.

Krangel med NRK

FlavaLaden har skapt et visst konfliktnivå allerede, men dette bråket oppsto på et annet nivå enn det som kanskje var ventet.

Ness hadde i fjor en konflikt med NRK der forfatteren nektet NRK å endre slutten på stykket. NRK ville at hovedpersonen skulle ende i en olivenlund i Midt-Østen, mens Ness hadde mer eksplosive tanker rundt avslutningen.

Samarbeidet ble utsatt på ubestemt tid, men denne konflikten er nå løst. Stykket settes opp i sin originale versjon på P2 med premiere søndag 5/9 kl. 15.03.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters