Hopp til innhold

Her er ribba som ikke er ei ribbe

Skinkeribba er magrere, beinfri og har kortere steketid enn den tradisjonelle svineribba. Men så er den også fra et helt annet sted på grisen.

Skinkeribbe

– Vi synes ikke vi med dette tukler med den ordinære juleribba, sier informasjonssjef i Nortura, Elin Ytterdahl Tohje.

Foto: Arne Fenstad / NRK

Den både ser ut som og smaker som den tradisjonelle ribba. Den har til og med svor, sier kjøttprodusenten Nortura, som står bak lanseringen av skinkeribba.

Men ikke alle er udelt positive til det nye produktet.

– Ribbe er ribbe, og skinkesteik er skinkesteik. Tror de det blir pinnekjøtt av fenalår også? skrev en av NRK Trøndelags lyttere på SMS.

  • Diskuter skinkeribba nederst i saken!

– Enklere å fjerne fettet

Skinkeribbe Magne Brevik

Magne Brevik hos Nortura viser hvor på grisen skinkeribba kommer fra.

Foto: Arne Fenstad / NRK

– Vi vet at ribbe er nordmenns favoritt-julemat. Men grisen består av mer enn to sidestykker. Vi så dermed en mulighet til å utvikle et produkt som kommer fra skinka på grisen, sier informasjonssjef i Nortura, Elin Ytterdahl Tohje.

– Juleribba er jo nærmest hellig for mange. Tukler dere ikke med tradisjonene nå?

– Det synes vi absolutt ikke at vi gjør. Og vi kommer nok til å fortsette å selge like mye tradisjonell ribbe som før. Men vi tenker at skinkeribba kan bli et fint tillegg til den ordinære juleribba.

Super ide for oss som ikke tåler vanlig ribbe på grunn av alt fettet.

NRK-lytter

Tohje understreker også viktigheten av at de nå får brukt mer av grisen.

Den nye ribbevarianten har mer kjøtt enn vanlig ribbe, og siden den ikke har bein kreves kortere steketid.

– I tillegg ligger fettet rett under svoren, og er dermed enkelt å fjerne om man skulle ønske det.

LES: Stor overproduksjon av svinekjøtt

– Bein og fett viktig for smaken

Ribbe med sprø svor

Den tradisjonelle, feite ribba får konkurranse i år.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Kjøkkensjef på Mære Landbruksskole i Nord-Trøndelag, Jan Kåre Johansen, synes det klinger feil med en ribbe av skinke.

– I mine øyne finnes det bare en type ribbe, og den kommer fra siden på grisen og har ribbebein.

Johansen mener beina er med på å gi næringsstoffer og god smak til kjøttet og flesket på ribba. Han synes også skinkeribba virker mager.

– Fett er med på å binde smak, så jeg tviler på at du vil få den gode, gamle ribbesmaken på dette produktet.

LES: Juleribba er en ganske ny tradisjon

Vil ikke tulle med juletradisjonene

Johansen sier at hvis han skal ha svineribbe til jul, så skal det være skikkelig vare.

– Skinkeribbe kan være et godt alternativ til de som ikke liker mye flesk, men det blir ikke riktig å kalle det svineribbe. Ribba er siden med ribbeina.

Ribbe av skinke? Det er skinkesteik, det.

NRK-lytter

– Nortura sier skinkeribba smaker som tradisjonell ribbe. Hva tenker du om det?

– Det må de gjerne påstå, og jeg har ikke smakt det nye produktet. Men min erfaring gjennom tretti år i faget er at du mister smak når du kutter ut beina. Det vet folk som har kokt kjøttsuppe.

Johansen påpeker at det er jul bare en gang i året, og sier han ikke vil tulle med juletradisjonene. Men han tror kanskje produktet vil kunne slå an hos de som ikke har så mye peiling på hva ribbe egentlig er.

– Vi kaller det skinkeribbe, men det er for å forklare bruksområdet til dette produktet. Vi synes ikke vi med dette tukler med den ordinære juleribba, som vi vet at folk flest elsker, sier informasjonssjef i Nortura, Elin Ytterdahl Tohje.

Lager to tonn skinkeribbe hver dag

Skinkeribbe Nortura Steinkjer

Flere av slakterne på Nortura Steinkjer har prøvd det nye produktet, og sier de synes det smaker ribbe.

Foto: Arne Fenstad / NRK

– Den er like flat som en vanlig tynnribbe, sier kjøttskjærer Magne Brevik på et av Norges største griseslakteri, Nortura i Steinkjer.

Her produserer de hver dag to tonn av det de håper skal bli det nye og sunne alternativet til svineribba.

Brevik innrømmer at han er litt usikker på hvordan produktet vil bli mottatt.

– Men det er en måte å få til en magrere ribbe på.

LES: Nordmenn spiser seg syke i jula

– Helt sinnssykt av Nortura

NRK Trøndelag fortalte om skinkeribba i sin ettermiddagssending mandag, og fikk mange reaksjoner fra lytterne. Her er et lite knippe:

«Ribba har blitt mager nok. Grisen er allerede avlet tynn. De som ønsker magert kjøtt får spise skinkesteik istedet.»

«Dette er helt sinnssykt av Nortura.»

«Det kan vel ikke kalles å tukle med juletradisjonene når vi i dag spiser juleribbe i flere måneder før jul.»

«Hurra for kreativiteten!»

«Magert, mørt, saftig - og i tillegg får vi bukt med noe av overproduksjonen.»

«Toillprat. Grisen er utnyttet fra før.»

Griseskrotter

Her henger jula for mange, enten de nå velger tradisjonell ribbe eller nyvinningen skinkeribbe.

Foto: Arne Fenstad / NRK