Hopp til innhold

– Håper jeg slipper å gi meg

Stor overproduksjon av svinekjøtt gjør at Nortura nå foreslår å betale grisebønder for å legge ned driften. Grisebonde Sven Ingar Skilbred i Skien ønsker ikke å slutte med gris.

Sven Ingar Skilbred

Grisebonde Sven Ingar Skilbred i Skien investerte stort i nytt grisehus for ni år siden. Han håper at han slipper å gi opp jobben sin.

Foto: Anita Moland

I utgangspunktet mener Skilbred at det er bra at det nå skjer noe.

– Det er fint at Nortura kommer et forslag om purkeslakt, for det er altfor mye gris på markedet, sier han.

Vil ikke gi seg

Men selv har han ikke lyst å slutte med gris.

Nei, det har jeg ikke.

– Hvorfor ikke?

– Jeg vet ikke hva kompensasjonen eventuelt vil bli, så det er det litt vanskelig å si noe om. Men jeg ønsker i utgangspunktet ikke å slutte med svineproduksjon. Jeg håper jeg slipper, for å si det sånn. Det er jobben min, og jeg har holdt på med dette i 10 år, sier han.

Overproduksjon

Grunnen til Nortura nå kommer med forslaget om å betale bøndene for å legge ned driften, er at det er altfor stor produksjon.

– Alternativet er fortsatt svært lave priser og høy omsetningsavgift i lang tid framover, sier Jakob Simonhjell, direktør for totalmarked i bondesamvirket Nortura, til Nationen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Grisekjøtt som grisefôr.

Norturas prognoser tilsier at det til neste år vil bli en overproduksjon på nærmere 5 000 tonn svinekjøtt.

Foto: filmweb

De siste årene har det vært stadig mer overproduksjon av svinekjøtt, og Norturas egne prognoser tilsier at det til neste år vil bli en overproduksjon på nærmere 5 000 tonn.

– Svinenæringen har hatt en ekstremt krevende situasjon over lang tid. I flere år har det vært en sterk vekst i salget av grisekjøtt, men nå har veksten stoppet opp, sier Simonhjell.

Forslaget til Nortura skal gjelde smågrisprodusenter, kombinertprodusenter og medlemmer av purkeringer. Forslaget sendes først til Statens landbruksforvaltning og deretter til Omsetningsrådet.

Hvis forslaget blir vedtatt vil ordningen kunne tre i kraft fra nyttår.

«Man må like det for å drive med det. For det er mye arbeid»

Sven Ingar Skilbred om svineproduksjon

Investerte stort

Skilbred synes det er leit at situasjonen er blitt slik den er blitt.

– Det er kjedelig å se at inntektene går nedover. Det er ingen morsom situasjon. Det er for mye kjøtt på markedet, og noe må gjøres. Grunnen til at det er for mye kjøtt på markedet er vel blant annet at annen produksjon har tatt større andeler. Kylling, for eksempel, sier han.

Skilbred sier at det givende å drive med gris.

– Man må like det for å drive med det. For det er mye arbeid, sier han.

Selv investerte han stort i nytt grisehus for ni år siden. Dette er også en av grunnene til at han ønsker å fortsette med dyrene.

– Hvor mye penger må du ha for at du skal mene at det er greit å gi seg?

– Det har jeg ikke noe svar på. Jeg håper som sagt at jeg slipper å gi meg, men vi får se hva som skjer, sier han.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark