Video Aida Husic Dahlen i aksjon - Foto: Nyhetsspiller /

Aida Husic Dahlen har bare én underarm og én fot. Likevel er hun lynrask ved bordtennisbordet. Her er hun i aksjon.

Forlatt som nyfødt - nå er hun Norges gullhåp

Aida Husic Dahlen (21) ble etterlatt på fødestua i Sarajevo. Nå er hun et av Norges største Paralympics-håp i bordtennis - med beinprotese og én underarm.

Aida Husic Dahlen - Aida Husic Dahlen er en av verdens tre-fire beste bordtennisspillere i handicapklasse åtte.Privat

Aida Husic Dahlen er en av verdens tre-fire beste bordtennisspillere i handicapklasse åtte.

Foto: Privat
 • Aida Husic Dahlen er den sjette av seks idrettsutøvere som presenteres i NRK-satsingen «Min idrett», en programserie om ukjente nordmenn som er helt i verdenstoppen i sine idretter. Se hele programmet om Aida her.
 • Aida stiller til nettprat nå!

– Noen ganger tenker jeg på hva som ville skjedd om jeg ikke hadde møtt pappa, sier Aida Husic Dahlen.

Hun ble født i Sarajevo i 1990, rett før krigsutbruddet i Jugoslavia. Uten venstre underarm og venstre fot.

Etter alt å dømme forlot foreldrene henne allerede på sykehuset. De kunne ikke ta seg av lille Aida. De ble ettersøkt, men viste seg aldri igjen.

Ble ikke hentet fra hjemmet

Sykehuspersonalet sendte henne videre til et institutt hvor hun ble tatt vare på i de første leveårene, men etter hvert ble det vanskelig å leve i det krigsherjede området.

Som treåring ble Aida derfor plassert på rehabiliteringssenteret «Barn i Nød» i Montenegro.

Det var meningen at ingen skulle bo der fast. Aida ble boende i nesten fire år.

Hver måned kom det inn nye barn. De fikk hjelp og ble sendt videre til barnehjem eller fosterfamilier. Hver gang ble Aida igjen.

– Jeg ble ganske vant til det, for jeg var alltid den som var igjen. Det var vanlig for meg, sier bordtennistalentet til NRK.

Den blide, lille jenta gjorde det beste ut av situasjonen og greide seg etter forholdene fint i Montenegro.

– Jeg husker ikke så mye. Det var nok mye skuffelse over at jeg måtte være igjen, mens alle andre fikk dra, men jeg kunne ikke gjøre noe med det, sier hun.

Aida Husic Dahlen - I 1995 reiste Lars Dahlen til Montenegro. Der møtte han Aida Husic.Privat

I 1995 reiste Lars Dahlen til Montenegro. Der møtte han Aida Husic.

Foto: Privat

– Hun traff meg rett i hjertet

Lykketreffet skjedde i 1995. Da ble Lars Dahlen ansatt som prosjektkoordinator på rehabiliteringssenteret. Det ble et stort vendepunkt for Aida, som i dag kaller ham pappa.

– Det er spesielt å tenke på hvor tilfeldig det er at han kom akkurat dit, sier Aida.

Dahlen ble raskt knyttet til den lille jenta med beinprotesen. Etter hvert kom også kona Anne Tove på besøk til Montenegro og falt pladask for Aida.

Aida Husic Dahlen - Aida Husic Dahlen ankommer Norge for første gang. På flyplassen ventet en skikkelig velkomstkomité.Privat

Aida Husic Dahlen ankommer Norge for første gang. På flyplassen ventet en skikkelig velkomstkomité.

Foto: Privat

– Hun bare traff meg rett i hjertet. Det var noe med iveren og gløden hennes. Jeg tenkte bare «tenk om vi kunne fått henne», sier Anna Tove Fennefoss til NRK.

Slik gikk det også. Etter en lang prosess fikk paret lov til å adoptere, og i 1997 kom Aida Husic Dahlen til Norge.

– Har slitt med blikkene

Å venne seg til Kristiansand var ikke noe problem. Etter én måned kunne hun norsk, og i dag snakker hun kav sørlandsdialekt. Men også i Norge kan det være vanskelig å være funksjonshemmet.

– Jeg har slitt med blikkene fra folk hele livet, sier Aida.

Hun kan ikke fordra ordet «funksjonshemmet», og i de aller fleste daglige situasjoner virker hun da heller ikke særlig hemmet. Hun har tatt sertifikat og kjører bil, kan strikke og har trikserekord med fotball på utrolige 1.125. Det hele med én underarm og beinprotese.

Video Aida Husic Dahlen har flere talent - Foto: Nyhetsspiller /

Aida Husic Dahlen viste tidlig at hun har et ekstremt balltalent - også i fotball. Rekorden er på 1.125.

Vil ta gull for Norge

Aida Husic Dahlen - Aida Husic Dahlen har hevdet seg i doubles-NM i bordtennis for funksjonsfriske. Her spiller hun doubles mot Nederland i en internasjonal turnering for funksjonshemmede. - Foto: Gaël Marziou /

Aida Husic Dahlen har hevdet seg i doubles-NM i bordtennis for funksjonsfriske. Her spiller hun doubles mot Nederland i en internasjonal turnering for funksjonshemmede.

Foto: Gaël Marziou

I tillegg er hun en av verdens tre-fire beste funksjonshemmede bordtennisspillere.

– Til å være funksjonshemmet har hun vanvittig ballkontroll, sier trener Jan Bergersen til NRK.

I en idrett der sideforskyvning og fotarbeid er essensielt, er det imponerende nok at hun spiller med beinprotese. Likevel er det en enda større utfordring at hun mangler venstre underarm.

– Mange tenker ikke over det med armen, men det har mye å si for balansen. Man må bevege seg utrolig fort i bordtennis, og da er det viktig med balanse, sier treneren.

Nå satser hun for fullt mot Paralympics i London neste sommer.

– Det ville betydd alt å ta gull for Norge. Det ville vært helt ubeskrivelig. Det er jo det jeg har lyst til. Men jeg vet det blir hardt, sier Aida.

I dag er hun glad for at hun møtte sine norske foreldre.

– Men jeg hadde nok greid meg uansett, smiler Aida Husic Dahlen.

Mer Min idrett:

Video Min idrett 6:6 - bordtennis

Se episode seks av Min idrett her.

NRK setter pris på at mange bidrar med meninger, erfaringer og synspunkter i kommentarfeltet. Takk for at du begrunner dine meninger og avstår fra personangrep. Innlegg som ikke følger våre regler for deltakelse kan bli slettet.

Siste nytt

 • Stygt fall ødela for Quintana

  Colombianske Nairo Quintana veltet i stor fart under tirsdagens tempoetappe og mistet ledertrøya i Spania rundt til Alberto Contador.

 • Feilfritt for Dag Ove Kingsrød

  Norges andre lagrytter , Dag Ove Kingsrød, red feilfritt i dagens lagkonkurranse i sprangridning. Kingsrød og hesten Dimaro VD Looise Heide klokket inn på tiden 86,01 sekunder, og ligger på 38. plass når 125 ryttere har vært på banen. Norge har derfor fått en god start i lagkonkurranse, før siste rytter, rutinerte Geir Gulliksen, rir som nummer 134.

 • Ryggproblemer ødelegger for Skobrev

  Ivan Skobrev mister hele kommende skøytesesong, etter at ryggproblemene han har slitt med har blusset opp. Russeren avsluttet sesongen rett etter OL grunnet smerter i ryggen, og hadde som mål å bruke sommeren til å fikse problemene.

  – Hvis jeg går noe i det hele tatt blir det kun nasjonale konkurranser mot slutten av sesongen, sier 31-åringen til R-Sport.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM Hestesport, voltige
VM hestesport
VM hestesport: Sprangridning og voltige
VM hestesport