Hopp til innhold

Visumnekt vekker reaksjoner

Barents Press Norge, journalistnettverket i Barentsregionen, er svært bekymret over at Norge nekter den russiske journalisten Dmitrij Kiseljov innreise.

Arne Egil Tønset

Styreleder Arne Egil Tønset i Barents Press Norge synes det er merkelig at den russiske journalisten nektes visum.

Foto: Mobilfoto: Torgeir Skeie / NRK

Det er EUs og Norges sanksjoner mot Russland som gjør at den russiske journalisten nektes innreise . Sanksjonene er ment som en straff for handlinger som undergraver eller truer Ukrainas suverenitet og territorielle integritet.

Kiseljov skulle etter planen delta på årsmøtet til Barents Press International i Kirkenes fra 24. til 27. april for å snakke om forholdene for det frie ord i Russland og i Vesten.

Dmitrij Kiseljov

Dmitrij Kiseljov leder den russiske regjeringens nyhetsbyrå.

Foto: Rossiya 1

– Norske myndigheter må for all del unngå å begrense det frie ord, som er grunnpilaren i demokratiet. Ved å nekte Kiseljov innreise til Norge er det nettopp det norske myndigheter gjør, sier styreleder Arne Egil Tønset i Barents Press Norge.

Samarbeid med Putin

Kiseljov ble i desember i fjor utnevnt av Russlands president Vladimir Putin til å lede den russiske regjeringens nyhetsbyrå.

Barents Press Norge tror at Dmitrij Kiseljov er kontroversiell fordi han har et syn som ikke passer i den vestlige oppfatningen av hvordan demokratiet bør fungere. De ber nå norske myndigheter om å se på saken på nytt.

– Å nekte innreise for journalister hører ikke hjemme i et demokrati som Norge, ei heller i Russland, påpeker Tønset til NTB.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK