Hopp til innhold

Taushet om seksuell trakassering sjokkerer ikke

Kun tre av 19 spurte samiske institusjoner og partier har fått varslinger om seksuell trakassering.

#Metoo-illustrasjon

IKKE I SÁPMI: Det siste halvåret har emneknaggen #metoo røsket opp og sjokkert med historier om maktovergrep og seksuell trakassering i bransje etter bransje, men ikke i Sápmi.

Lederen i kvinneorganisasjonen Sáráhkká, Biret Louise Utsi, som også er psykiaterspesialist ved Universitetet i Tromsø, er ikke forundret over tallene.

Jeg er ikke sjokkert. Samer har kjent offerrollen før, og det å fortelle at man har blitt seksuelt trakassert sitter nok litt lenger inn i oss enn hos den øvrige befolkningen, sier Utsi.

Berit Louise Utsi

IKKE OVERRASKET: Det å fortelle at man har blitt seksuelt trakassert sitter nok litt lenger inn i oss samer enn hos den øvrige befolkningen, sier leder i kvinneforeningen Sáráhkká Berit Louise Utsi som også jobber som psykiaterspesialist ved Universitetssykehuset i Tromsø.

Foto: NRK

Hun tror at det samiske samfunnet er bygd opp sånn at man ikke skal fremme noe negativt, og i hvert fall ikke i media.

Men hun mener at det er bra at noen forteller sine historier, slik at det skaper mer åpenhet.

– Selv om det fungerer for noen å fortelle sine historier, så skal man huske at alle kanskje ikke vil fortelle åpent om sine historier, sier hun.

Mest utsatt for vold

Selv om forskning viser at samiske kvinner er mest utsatt for vold blant kvinner i Norge, så er det få i de samiske institusjonene og partiene som har varslet inn seksuell trakassering.

45 prosent av samene som svarte på undersøkelsen oppgir at de har vært utsatt for vold og overgrep, mot 29,6 prosent av de etnisk norske som har svart. Høyest er tallene blant samiske kvinner.

NRK Sapmis undersøkelse viser at kun tre av 19 spurte samiske institusjoner og partier har fått varslinger. Se hele lista nederst i artikkelen.

Har mottatt varsling

En av de institusjonene som har fått en varsling er Samisk høgskole i Kautokeino.

– Vi har fått en varsling i januar om seksuell trakassering, forteller direktør i Samisk høgskole Johan Ailo Kalstad.

Johan Ailo Kalstad

PERSONALSAK: Direktør i Samisk høgskole Johan Ailo Kalstad forteller at dette er en personalsak som de nå behandler.

Foto: Geelmuyden.Kiese

Selve hendelsen skal ha skjedd for over to år siden. Begge de berørte i saken er ansatt eller har tidligere vært ansatt i Sámi allaskuvla.

– Vi jobber fortsatt med saken og mer kan jeg ikke uttale meg om den spesifikke saken, da det er en personalsak, forteller direktøren.

Når han hører at det har kommet inn så lite varslinger til de samiske institusjonene og partiene, så blir han ikke overrasket.

– Det jeg er mest redd for er at vi ikke får varslinger. Altså at det skjer, men det blir ikke varslet om det, sier Kalstad.

Han forteller at de aktivt prøver å få ansatte til å fortelle til dem eller politiet hvis de har blitt seksuelt trakassert.

Null etter null

Se hele listen om hvor det er meldt inn seksuell trakassering de siste 4 årene.

Liste over #metoo varslinger i de samiske institusjonene og partiene i Sametinget

Parti eller organisasjon

Antall

Sametinget, Sverige

0

Sametinget, Norge

0

Sametinget, Finland

0

Norske samers riksforbund

2

Arbeiderpartiet

1

Árjá

0

Senterpartiet

0

Flyttsamelagslista

0

SaB

0

Fremskrittspartiet

0

Fastboendes liste

0

Åarjel-Saemiej-Gïelh

0

Høyre

0

Norkallotfolket

0

Sámi allaskuvla / Sámi University of Applied Sciences

1

Samisk nasjonal kompetansetjenste- psykisk helsevern og rus

0

Beaivvaš samisk nasjonalteater

0

Árran Julevsámiguovddaš

0

Saemin sitje

0

Ekspander/minimer faktaboks

NRK Sápmi har tidligere fortalt at det har vært seksuell trakassering på Sametinget. Men dette har ikke blitt varslet til Sametingets administrasjon.

Tidligere har også Elle-Máijá Tailfeathers har stått fram og fortalt åpent om at hun skal ha bli utsatt for seksuell trakassering ved det samiske nasjonalteateret Beaivváš i 2012.

Korte nyheter

  • Kontrabeskjed: E6 over Saltfjellet åpnet igjen

    Etter at fjellovergangen har vært stengt i flere timer mandag, melder Statens vegvesen at veien er åpnet for vanlig trafikk.

    Bilister advares fortsatt mot sterk vind, snøbyger og glatte kjøreforhold.

    Tidligere mandag opplyste Vegtrafikksentralen at fjellovergangen ble stengt til midnatt, men denne meldingen har nå endret seg.

    Minst én bil måtte ha hjelp av bilberger etter at den sterke vinden og de glatte kjøreforholdene gjorde at kjøretøyet havnet av veien.

    Enslig bil på vei over Saltfjellet.
    Foto: Staten vegvesen
  • Bážiiga bohcco ealgabivddus – dál leaba dubmejuvvon

    Guokte olgoriikalačča, geat bážiiga bohcco go leigga ealgabivddus máttasámis, leaba dál dubmejuvvon Staare (Östersundda) diggegottis Ruoŧas.

    Jämtlanddas (máttasámegillii: Jïemhte) dat leigga guokte olgoriikalaš albmá bivddus 2019:s, go gávnnahalaiga politiijaide.

    Biillas gávdne politiijat bohcco maid leigga báhčán. Dasa lassin lei biilavuoddji jugešvuođas vuodjimin, ja bissus ledje maid ain luođat.

    Soai čuoččuheigga ahte álggos navddiiga iežaska ealgga báhčán. Soai leigga fáhten ságaide iežaska báikkálaš bivdoustiba, ja son lei boahtán albmá guoktái veahkkin áimmahuššat bohcco.

    Ášši lea dál leamaš dikkis Jämtlanddas, ja buot golmmas leat dubmehallan.

    Olgoriikalačča guovttos čuoččuheigga dikkis ahte sii áigo dieđihit guovllu boazodoalliide áššis, muhto dása ii jáhkkán diggi. Albmát ledje earret eará sálttiid oastán.

    Diggegoddi oaivvilda ge ahte dás lea sáhka boazosuolavuođas, ja olgoriikalačča guovttos leaba goappašagat ožžon evttolaš duomu. Báikkálaš veahkki maid lea dubmejuvvon áššis, čállá SVT Sápmi.

    Tingretten Østersund
    Foto: Rune Kjær Valberg / NRK
  • Oktasaš e-girjerádju lea otne rahppon Suomas

    Suoma girjerádjosiid oktasaš e-girjerádju lea rahpasan otne.

    Ii oktage sámegieldda girjerádju leat das vel mielde.

    E-girjerádju bálvalus čohkke buot almmolaš girjerájuid digitálalaš materiála ovtta sadjái. Bálvalusa sáhttet geavahit dušše dat olbmot, geaid ruovttugielda lea searvan jo dasa.

    Oassi gielddain searvá mielde bálvalussii easkka boahtte jagi, dieđiha Yle Sápmi.

    E-bok
    Foto: Lars Tore Endresen / NRK