Turte ikke å være alene sammen med kollega

Skuespiller Elle-Máijá Tailfeathers (32) gledet seg til å jobbe på det samiske nasjonalteateret. Isteden ble det et mareritt.

Elle-Máijá Tailfeathers

Det var i under arbeidene med grøsseren «Silbajávri» Elle-Máijá Tailfeathers skal ha blitt utsatt for sextrakassering.

Foto: Hans-Olof Utsi / Beaivváš

– Jeg tviler på at jeg kommer til å jobbe i Sápmi som skuespiller etter det forferdelige som skjedde med meg i det samiske nasjonalteateret Beaivváš. Jeg vil helst ikke oppleve noe slikt igjen, sier hun i et intervju på Skype med NRK Sápmi.

I forrige uke valgte Tailfeathers å fortelle om en mannlig ansatt ved det samiske nasjonalteateret Beaivváš. Bakgrunnen var hendelser hun opplevde som seksuell trakassering og uønskede fysiske tilnærminger for noen år siden.

– Det var en tøff tid for meg, og svært tung og vanskelig å gå på jobb og møte ham der. Jeg følte meg utrygg, forteller hun.

– Ble veldig glad

32-åringen som bor i Vancouver i British Columbia i Canada, velger nå å stå fram åpent om det hun opplevde.

– Jeg var 26 år og ble først veldig glad da jeg tilbudet om å jobbe ved Beaivváš. Jeg ble også svært glad fordi jeg skulle jobbe sammen med denne mannen. Samisk er mitt første språk, men i Canada har jeg ikke fått brukt språket tilstrekkelig. Derfor skulle han hjelpe meg med å friske opp språkkunnskapene mine, forklarer Tailfeathers.

Elle-Máijá Tailfeathers

Elle-Máijá Tailfeathers er intervjuet via Skype. I intervjuet forteller hun hvordan hun opplevde det som skjedde da hun jobbet som skuespiller i Beaivváš.

Foto: Skype

Hun forteller at allerede kort tid etter at prøvene til stykket «Silbajávri» begynte, merket hun upassende oppførsel fra mannens side.

– Han berørte meg på en måte som for meg er av krenkende seksuell karakter. Etter hvert følte jeg med utrygg og turde ikke å være alene sammen med ham. Jeg forsøkte å unngå ham mest mulig. Ettersom han hadde jobbet lenge på teateret, og jeg var helt ung, våget jeg ikke å konfrontere ham direkte, forteller Elle-Máijá Tailfeathers.

Ber om unnskyldning og er sykmeldt

NRK snakket i forrige uke med mannen som Tailfeathers hevder har trakassert henne på en upassende på. Da ønsket han ikke å si noe offisielt.

I en e-post til NRK kommenterer han nå det han karakteriserer som «påstander mot ham».

– Elle-Máijá er såret på grunn av meg, og jeg ber om unnskyldning for det, skriver han.

Han opplyser også at han har valgt å sykmelde seg på grunn av belastningene av medieomtalen.

– Jeg har derfor ingen ytterligere kommentarer, skriver han.

Fikk advarsel

Tailfeathers betrodde seg til en kollega om tilnærmelsene mannen gjorde. Sammen gikk de til teatersjefen og fortalte om hendelsene. Dette skjedde før teateret dro på turné med stykket.

I en e-post etter møtet med daværende teatersjef Haukur J. Gunnarsson skriver Tailfeathers:

«Haukur tok varselet svært seriøst».

I samme e-post som hun også sendte til styrelederen i teateret, skriver hun:

«Noen dager senere møtte jeg Haukur igjen. H fortalte at X (mannens navn, red.anm.) var blitt informert om min klage, og at han hadde gitt ham en streng advarsel.»

– Tok ikke min sikkerhet på alvor

Til NRK sier Elle-Máijá Tailfeathers i dag at hun ikke synes teaterledelsen tok forholdet alvorlig nok.

– De sendte oss på turné sammen, og for meg er dette et bevis på at de ikke var bekymret for min eller andres sikkerhet. På papiret kan det se ut som de tok de rette valgene, men jeg synes ikke de ivaretok min sikkerhet, sier hun.

Haukur J. Gunnarsson

Teatersjef Haukur Jon Gunnarsson mener at teateret tok klagene fra Elle-Máijá Tailfeathers seriøst.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Etter at turnéen med stykke «Silbajávri» var i gang møttes daværende teatersjef Haukur J. Gunnarsson og Elle-Máijá Tailfeathers på nytt. Tilstede var også en annen kvinnelig skuespiller.

Dette framkommer i møtereferatet Gunnarsson selv skrev:

«H (Haukur Gunnarsson, red.amn.) følte seg trygg på at han ikke ville våge å fortsette på samme måte under turnéen, noe som viste seg å være riktig.»

I møtereferatet heter det også at teatersjefen er glad for at kvinnen hadde tatt opp temaet seksuell trakassering:

«Det er veldig ille om Beaivváš blir kjent for å være et arbeidssted som er utrygt for unge kvinner».

Kjente til upassende oppførsel

Under forberedelsene til stykket teateret skulle på turné med, jobbet mannen som språkkonsulent for Tailfeathers.

I møtereferatet blir bakgrunnen for dette også berørt.

«Den upassende oppførselen mot kvinner som H (Haukur J. Gunnarsson, red.anm.) hadde hørt om hadde skjedd når han var full og på fritiden. H følte derfor at språkcoachingen i arbeidstiden på teateret ikke utgjorde noen risiko.»

Prebilde av Beaivváš-stykket "Silbajávri/Sølvvannet"

Slik ble teaterstykket «Silbajávri - Sølvvannet» presentert.

Foto: Pressebilde/Beaivváš

Mannen: – Må snakkes

I e-posten til NRK skriver mannen at han og Tailfeathers ikke har snakket sammen om saken.

– Jeg ønsker å få vite hvilke hendelser hun snakker om. Når jeg hører det, må vi snakkes sammen. Forhåpentligvis aksepterer hun min unnskyldning slik at vi kan løse saken, skriver mannen.

Selv om det har gått seks år er Elle-Máijá Tailfeathers fortsatt preget av opplevelsene.

– Jeg håper vi kan få en åpen kommunikasjon om seksuell trakassering av kvinner også i det samiske samfunnet. Personlig har jeg ikke ønsket å jobbe lenger i Sápmi etter det jeg opplevde, sier hun til NRK.

Teatersjefen: – Alle kan føle seg trygge

I dag er Rolf Degerlund teatersjef ved det samiske nasjonalteateret. Han har ikke hørt om upassende handlinger på de to årene han har vært sjef.

– I min tid har det ikke skjedd noe, og jeg håndterer det profesjonelt i henhold til den norske arbeidsmiljøloven, sier han til NRK.

Degerlund understreker at alle som jobber ved Beaivváš kan føle seg trygge på arbeidsplassen.

– Ingen behøver å være redde. Her er det nulltoleranse mot seksuell og annen type trakassering, sier han.

– Vil ledelsen ta kontakt med skuespilleren som nå forteller om sine opplevelser fra 2012?

– Vi vil ikke ta kontakt. Dette er en gammel sak, og som den gang ble håndtert på en profesjonell måte. Det ble gitt en advarsel. Etter dette har det ikke kommet noen varsler, svarer Degerlund.