Hopp til innhold

I går listet han samisk artist på P3: – Veldig bra

Det har flommet inn forslag på samiske artister til musikksjef Mats Borch Bugge de siste dagene. Men NRK Sápmi-direktør mener det er oppsiktsvekkende at kanalen bare har fått tilsendt fire låter det siste året.

Musikksjef i P3, Mats Borch Bugge.

Mats Borch Bugge er musikksjef i P3, og uttalte tidligere denne uka at samisk musikk ikke er passende for radiokanalen. Senere ble det oppklart at han kun har fått tilsendt fire forslag på samiske låter det siste året.

Foto: NRK

På norske radiokanaler blir det spilt veldig få samiske låter i løpet av ett år. Det bekreftet også musikksjef i P3, Mats Borch Bugge, til det samiske kulturprogrammet Árdna sist mandag.

Dette året har nemlig P3, som er en av de største musikkkanalene i Norge, kun fått fire henvendelser fra samiske artister.

– Vi har nå fått en haug med tips til nye samiske artister som vi har sjekket ut og skal sjekke ut. Resultatet av det er at det foreløpig er listet èn låt fra en samisk artist som heter Ágy, og det er fint, sier Mats Borch Bugge musikksjef i P3.

Hver uke får P3 tilsendt masse låter fra hele Norge. Denne uka har samisk musikk vært heftig debattert, etter at Borch Bugge kommenterte at de ikke har en eneste samisk låt i rotasjon på spillelisten. Og at de siste låtene som var tilsendt ikke holdt nivået eller at de definerte dem som upassende ved at de ikke var relevante for P3. Det resulterte i en strøm av samiske musikkforslag.

– Det var Ágys låt som gikk igjennom nåløyet og ble listet, sier musikksjefen.

Borch Bugge sier dette om radiokanalens retningslinjer for musikk:

– Vi er en gjeng som definerer hva som fungerer godt for P3 og hva som ikke gjør det, sier Bugge.

Han mener at det er viktig å sørge for å styrke samisk musikk og kultur gjennom hele NRK.

– Vi må ta ansvar

Direktør i NRK Sápmi, Mona Solbakk sier at ansvaret ligger hos musikerne selv, men at NRK Sapmi også må bli flinkere til å opplyse om den samiske musikken til de ulike kanalene innad i NRK.

– Jeg synes det er oppsiktsvekkende at P3 kun har fått fire låtforslag i løpet av et år. Det er et varsku til den samiske musikkverden, men også til NRK Sapmi. Dette må vi ta på alvor. Vi vet at det burde vært flere som banker på døren til P3.

Mona Solbakk

Mona Solbakk, direktør i NRK Sapmi

Foto: Privat

– De har en egen og spesiell musikkprofil, og det er ikke snakk om at alle samiske artister skal inn der. Men vi vet at det er flere som burde vært egnet.

Solbakk mener at det er viktig med samarbeid for å se på hvordan NRK Sapmi kan bidra til å synliggjøre hva salgs type musikk som passer til de ulike kanalprofilene rundt om i hele NRK.

– Men der tror jeg vi burde ta selvkritikk, både de samiske artistene selv, men også NRK Sapmi. Vi er innenfor i NRK-huset, og vi må kunne tilby og gjøre P3 oppmerksom på det. Vi har oversikt over samisk musikk. Denne kompetansen må vi dele bedre.

Hvorfor akkurat P3, og ikke kanaler som P1 og P2?

– Det er et viktig spørsmål. Vi må være like aktive i forhold til P1, P2 og hele NRK-huset. Der har vi et ansvar siden vi kjenner den samiske musikken.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK