Hopp til innhold

Prisbelønnet for lang kamp for samisk likestilling

De taler kjønnsdiskriminering midt i mot, når andre tier. På tvers av riksgrenser har de jobbet nærmest utrettelig for likestilling – og mot kvinnediskriminering, i snart 20 år. Derfor er Samisk Kvinneforum nå hedret med likestillingspris.

Egil Olli og Laila Somby Sandvik

Det vanket både kunst, blomsterbukett, og hele 10.000 euro til Samisk Kvinneforum, som følge av å motta «Nordisk samisk likestillingspris» fra Samisk Parlamentarisk Råd. Her overrekker rådsleder Egil Olli prisen, som på vegne av Samisk Kvinneforum ble mottatt av en takknemlig Laila Somby Sandvik.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

– Det krever sterkt mot å gå inn prosesser og stille kritiske spørsmål, i forhold til manglende likestilling. Dette motet har Samisk Kvinneforum utvilsomt vist. De oppfyller i aller høyeste grad kriteriene for å motta denne prisen. De har vært aktive i snart tyve år, og har jobbet hardt for kvinners rettigheter i det samiske samfunnet.

Leder i Samisk Parlamentarisk Råd, Egil Olli, sparte ikke på hederlig omtale av Samisk Kvinneforum, i forbindelse med prisoverrekkelsen.

Overrekkelsesseremonien fant sted på kveldsarrangementet på Polaria i Tromsø, i forbindelse med historiens aller første samiske mannskonferanse.

– Dette betyr enormt mye for oss – det å få en slik anerkjennelse fra det samfunnet vi jobber for og innad, det samiske samfunnet. Og 10.000 euro kommer meget godt med. For vi har store ambisjoner i Samisk Kvinneforum, men lite penger.

Det sa et svært takknemlig Samisk Kvinneforum-medlem, Laila Somby Sandvik til NRK – umiddelbart etter å ha mottatt prisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kveldsarrangement og middag på Samisk Mannskonferanse

Prisen ble utdelt i forbindelse med kveldsarrangementet til Samisk Mannskonferanse, på Polaria i Tromsø.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

– De har satt likestilling på dagsorden

Samisk Parlamentarisk Råds leder, Egil Olli, sier de innad rådet ikke hadde vanskeligheter med å avgjøre hvem som skulle få likestillingsprisen.

– Samisk Kvinneforum har tatt opp saker som gjelder kroppsfiksering, seksuell trakassering, og vold mot kvinner. De er ikke redd for å konfrontere uverdighet der andre tier, sa Olli.

– Men ikke minst – de har alltid hatt det riksgrenseoverskridende i mente, i alt forumet har foretatt seg. Det er svært tungtveiende når vi avgjør hvem som skal få en nordisk likestillingspris, tilla han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Egil Olli og Laila Somby Sandvik

Leder av Samisk Parlamentarisk Råd, og Sametingspresident, Egil Olli, og Laila Somby Sandvik i Samisk Kvinneforum.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

– Vi er ennå ikke i mål med likestillingen

Det var en ydmyk Laila Somby Sandvik som takket for prisen.

– Vi er svært takknemlig for prisen, og det var svært ærefullt å få ta den i mot på vegne av Samisk Kvinneforum. Men jeg benytter anledningen til å nevne at full likestilling ikke er oppnådd, og vil antagelig aldri bli det, sa hun.

– Men det er jo bemerkelsesverdig og «symbolsk» at et kvinneforum mottar en likestillingspris, på en mannskonferanse, kommenterte Sandvik – til latter fra de tilhørende.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Deler av Samisk Kvinneforum-styret

Deler av Samisk Kvinneforum-styret, som deltok på Samisk Mannskonferanse i Tromsø. I midten; Laila Somby Sandvik som takker for prisen.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

«Arven» etter Elsa Laula Renberg

Laila Somby Sandvik sa i takketalen at Samisk Kvinneforum jobber etter arven til den samiske foregangskvinnen Elsa Laula Renberg.

Renberg var aktiv for rundt 100 år siden, og var dermed en samisk, kvinnepolitisk pionéer (ekstern lenke).

– Ja, Samisk Kvinneforum har jo etterspurt synliggjøring av samiske foregangskvinner – nålevende, så vel som historiske. Det er blant årsakene til at de mottar denne prisen, sa Egil Olli i sin prispresentasjon.

Kritisk til prisen de selv fikk

Det er et paradoks at Samisk Kvinneforum tidligere har uttalt seg kritisk til Nordisk samisk likestillingspris.

«Viktig pris, men prisen får ikke den status og oppmerksomhet den fortjener hvis prisutdelinga ikke blir annonsert på forhånd og hvis prisen kun deles ut hvert femte år, mener SNF.

(...) SNF er redd for at med den praksis som ble innført mht. prisutdelinga får prisen ikke den status den fortjener og utdelinga vil foregå uten særlig oppmerksomhet i media og blant folk flest»

Slik omtaler altså Samisk Kvinneforum likestillingsprisen de nå selv har mottatt, på sine egne nettsider (ekstern lenke).

Korte nyheter

  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK
  • Odne ávvuduvvo kveanaid giellabeaivi

    Odne ávvuduvvo kveainaid giellabeaivi, kväänin kielipäivä, miehtá riikka.

    Beaivi dollo muitun dasa go kveanagiella almmolaččat dohkkehuvvui giellan cuoŋománu 26. beivve jagis 2005.

    Les på norsk

    Det kvenske flagget, kvenflagget
    Foto: Anders Fehn / NRK
  • Unnit ohcit oahpaheaddjiohppui - eambbosat háliidit buohccedivššárin

    9077 ohcci leat bidjan Romssa universitehta oahpuid bajimussii čavčča ohčamušain.

    Dan čájehit «Samordna opptak» logut.

    Áibmojohtalus, psykologiija, paramedisiidna, riektediehta ja medisiidna leat ain dat bivnnumus oahput.

    Ohcit buohccedivššárohppui leat lassánan 13,1 proseanttain.

    Ohciidlohku oahpaheaddjiohppui njiedjá. Romssa universitehtas lea njiedjan 14 proseanttain diimmá ektui.