Hopp til innhold

Har ikke kapasitet til å ta i mot samisk kulturarv

Norsk folkemuseum og Kulturhistorisk museum vil tilbakeføre samiske gjenstander til Sápmi. Men samiske museer kan ikke ta imot dem, blant annet fordi de mangler plass.

Samiske museer har ikke kapasitet til å motta samiske kulturgjenstander

RiddoDuottarMuseat har ikke mulighet til å ta imot samiske kulturgjenstander om de ikke får utvidet magasinene sine og får flere menneskelige ressurser.

På Norsk folkemuseum finnes det over 4000 samiske gjenstander, halvparten av disse skal tilbakeføres til Sápmi.

Planlegger tilbakeføring

Prosjektleder i Bååstede Káren Elle Gaup

Prosjektleder i Bååstede Káren Elle Gaup viser fram de samiske gjenstandene på Norsk folkemuseum, halvparten av gjenstandene skal tilbakeføres til de samiske museene.

Foto: Åse Pulk/NRK

I 2012 ble det gjort avtale mellom Norsk folkemuseum, Kulturhistorisk museum og Sametinget om tilbakeføring av samisk kulturarv til de seks museene som er under
Sametingets forvaltning. Denne avtalen er grunnlaget for prosjektet som heter Bååstede.

– Vi holder på å planlegge hvordan vi skal gjennomføre den praktiske delen. Vi må også finne hvor de ulike gjenstandene skal sendes, forteller prosjektleder i Bååstede Káren Elle Gaup.

Hun mener det er viktig at samer selv får forvalte sin egen kulturarv.

– På en måte har vår samiske arv vært på en reise. Jeg er meget glad for at de har vært bevart her, ellers er det usikkert om de i det hele tatt hadde blitt bevart.

Samiske gjenstander i Norsk folkemuseum

Noen av de over 4000 samiske gjenstandene i Norsk folkemuseum

Foto: Åse Pulk/NRK

Ikke plass

Men samiske museer er ikke klare til å ta imot gjenstandene. Det sier direktøren ved RiddoDuottarMuseat Anne May Olli. Hvis de skal bli i stand til å ta imot gjenstandene, så trengs det en opprusting, som igjen er avhengig av bevilgninger.

– For å ta imot Bååstede-gjenstandene så har vi behov for flere menneskelige ressurser innenfor samisk forvaltning, innenfor bevaring og konservering, og vi har behov for klimatiserte kompakte magasiner, sier Olli.

Har ikke bevilget penger

Tilbakeføringen vil koste 37 mill. kroner, men regjeringa har ikke hittil bevilget penger til prosjektet. I dag behandler Sametinget saken.

– Nå løfter vi den til plenum i forbindelse med at vi er her på Stortinget. Da viser vi også hvilken betydning vi legger i saken. Og vi håper at storting og regjering tar signalene om at dette er en av de store og viktige sakene Sametinget jobber med, sier sametingsråd Henrik Olsen.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK