Hopp til innhold

– Kvinnene er der, men hvor er kvinnesakene?

Til tross for at kvinneandelen er høy på Sametinget, så mener Gudrun Eriksen Lindi i Samisk Kvinneforum at kvinnesakene har vært usynlige.

Laila Somby Sandvik sitter på Sametinget sammen med Gudrun Eriksen Lindi

Styremedlem i Samisk Kvinneforum Gudrun Eriksen Lindi (t.v.) er og feirer Sametingets 25 års jubileum, men hun sier at kvinnesakene har fått altfor lite fokus på Sametinget. Ved siden av Lindi sitter Laila Somby Sandvik som i 2009 mottok Samisk Kvinneforums utviklingspris for sin innsats for samiske kvinner og likestilling.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

I 1989 manglet Kvinnelista kun seks stemmer for å få en representant til Sametinget. Hadde de fått de seks stemmene ville Gudrun Eriksen Lindi blitt valgt inn som representant for samiske kvinner i Sametinget.

Slik ble det altså ikke, men senere har Sametinget fått en stor kvinneandel, etter en start der kvinneandelen var heller beskjeden. Fra en tredel kvinner, til halvparten kvinner.

Likevel har saker som opptar kvinner vært manglende på Sametinget, ifølge Lindi.

– Sametinget har lyktes med å få en rettferdig kjønnsfordeling, men vi synes at kjønnsperspektivet burde vært mye mer synlig, at kvinners saker får mer oppmerksomhet – også i politikken i internasjonalt perspektiv. Urfolk kvinners rettigheter er lite synliggjort på Sametinget, sier styremedlem i Samisk Kvinneforum Gudrun Eriksen Lindi.

Er det én spesiell sak du synes har vært manglende?

– I disse 25 årene har vi jobbet for at kvinneorganisasjonene skal få større påvirkningskraft. Det har vi ikke fått, og det er jo spesielt knyttet til mangel på økonomiske ressurser. I tillegg har vi prøvd å få til et samarbeid med Sametinget. Det har vi ikke fått, nå har vi kun dialogmøter, men vi har ikke mulighet til å fremme kvinnesynet på Sametinget.

Det som likevel gleder henne er at det internasjonale samarbeidet er styrket, og at Sametinget har løftet menneskeverdet til samer.

Ragnhild Nystad holder tale fra Sametingets talestol

Ragnhil Nystad var blant de første kvinnene på Sametinget. Fra talerstolen sier hun at til tross for at det måtte en kvinne, Elsa Laula Renberg, til for at samebevegelsen skulle komme i gang. Likevel har kvinner vært i bakgrunnen, hun ber Sametingets kvinner om å ta opp også kvinnesaker.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK