Hopp til innhold

En berikelse å få bekreftet at man er same

Han leder et samesenter, og etter at han begynte der fikk han bekreftet sitt samiske opphav.

Stig Morten Kristensen fikk vite om sitt opphav etter at han begynte i jobben i Duoddara Ráfe

Stig Morten Kristensen fikk vite om sitt opphav etter at han begynte i jobben i Duoddara Ráfe.

Foto: Idar Kintel / NRK


– Da jeg begynte i jobben her, visste jeg ikke at jeg er same. Det fikk jeg vite i ettertid. Likevel er jeg ikke direkte bitter, men føler det som jeg er snytt for noe.

Det forteller daglig leder for det pitesamiske senteret Duoddara Ráfe i Beiarn i Nordland, Stig Morten Kristensen.

Kristensen har nå jobbet ett år som daglig leder ved senteret. Hans samiske bakgrunn har han fra Beiarn, men da han begynte i jobben visste han ikke om at han har samisk blod i årene.

– Mitt samiske opphav har jeg fra farsslekta mi i Beiarn. Det som er spesielt er at før jeg begynte i jobben ved Duoddara Ráfe var jeg ikke klar over det.

Saken begynte å rulle

Stig Morten Kristensen er faghistoriker, og årsaken til at han søkte på jobben som daglig leder ved det pitesamiske senteret var at han visste at det pitesamiske språket og kulturen er truet.
Han kjente det på seg at dette hadde han lyst til å ta fatt på.

Kristensen kjenner Beiarn fra utallige turer til farens hjemmeområder. Når han etter hvert ble klar over at flere av hans slektninger var med i Salten Pitesamiske forening, begynte det å demre for ham at han har samisk blod i årene.

– Når jeg begynte i denne stillingen, ble man jo involvert i miljøet. Og plutselig så jeg noen slektninger som var medlem i Salten Pitesamiske forening. Så begynte jeg å spørre meg om, og da begynte saken å rulle. I tillegg fikk familien en telefon fra ei dame som drev med slektsgransking, og hun kunne fortelle mer om dette.

Les også: –Pitesamisk dør ut om ti år hvis vi ikke gjør noe nå

Bekreftelsen ble en berikelse

Men den endelige bekreftelsen på det Stig Morten Kristensen etter hvert hadde mistanke om, fikk han fra sin bestemor. Bestemora hadde, så langt, valgt å ikke fortelle om sin samiske bakgrunn, men på dødsleiet samlet hun sine rundt seg.

– Jeg hadde ei farmor som aldri fortalte om at hun hadde samiske aner. Men på slutten av sitt liv fortalte hun det. Hun fortalte det til meg, og til de andre som var ved hennes dødsleie.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Som historiker skjønner Stig Morten Kristensen at det å erkjenne sin samiskhet har vært vanskelig.

Som historiker skjønner Stig Morten Kristensen at det å erkjenne sin samiskhet har vært vanskelig.

Foto: Idar Kintel / NRK

For Stig Morten Kristensen kjennes det som en berikelse å få dette bekreftet, og akkurat det at han fikk bekreftet at han er same knytter ham enda sterkere til jobben.

– Jeg følte meg beriket. Jeg har mange kjenninger fra ulike etnisiteter, og det at jeg fikk vite at jeg har samisk etnisitet beriker meg. Selvfølgelig gjør jo dette at jeg også føler meg nærmere knyttet til det jeg skal jobbe med.

Virkeligheta jeg vokste opp i

Siden han har aner i Beiarn ble ikke Stig Morten Kristensen så veldig overrasket over å få bekreftelse på sitt samiske opphav. Han trekker fram den sterke fornorskingspolitikken som en av årsakene til at bestemora valgte å tone dette ned. I hennes liv var det nok vanskelig å gjøre til kjenne at hun egentlig var same. Og situasjonen gjorde at folk etter hvert «glemte» dette. Da den 41-årige daglige lederen ved Duoddara Ráfe vokste opp var ikke dette noe tema.

– Rent faglig vet at jeg det er fornorskingsprosessen som har vært årsaken til dette, at i perioder av hennes liv var det ikke kult å si at de har samiske aner. På 60-, 70- og 80-tallet ble samiskheta i betydelig grad glemt. Det var ikke noe tema lenger. Og det er den virkeligheta jeg har vokst opp i.

Vanskelig tema

For Stig Morten Kristensen er dette vanskelig å snakke om. Men han vil likevel åpne seg siden dette er et viktig tema for både ham og andre. Stig Morten Kristensen kjenner ikke bitterhet, men heller som noe han har mistet i oppveksten.

Stig Morten Kristensen synes det er vanskelig å snakke om sin samiskhet.

Stig Morten Kristensen synes det er vanskelig å snakke om sin samiskhet.

Foto: Idar Kintel / NRK


– Det her er litt vanskelig. Jeg må gå ganske langt inn i hjertet mitt for å kjenne på det. For jeg vet ennå ikke hvordan jeg følelsesmessig skal forholde meg til det samiske. Jeg er ikke direkte bitter, men føler det som jeg er snytt for noe.

Les også: Misfornøyde pitesamer

Burde vite

Stig Morten Kristensen kjenner at det samiske er en del av ham. Det kjennes godt. Når familien fikk vite om sitt samiske opphav fikk han høre historier han aldri hadde hørt før. Men Stig Morten kjenner historien om fornorskning, og nevner at i Beiarn har det alltid vært en stor sjøsamisk befolkning, og derfor burde de jo vite at de har samisk blod i årene.

– Alt som ikke er uttrykt hos oss mennesker er noe som gnager i hjertet. Jeg tror dette gjelder mange samer, at det ble bare pøst på fra omverdenen at man skulle bare glemme dette.
På en annen side skulle jo de som bor i Beiarn, historisk sett, siden de har en stor sjøsamisk bosetning, egentlig være vant til at folk har samisk bakgrunn.

Korte nyheter

  • Dielddanuoris ođđa sátnejođiheaddji

    Vuosaárgga váljejuvvui sápmelaš Dielddanuori sátnejođiheaddjin njealjji mánnui, Dielddanuoris Mátta-Romssas, go sátne­jođiheaddjii ii sáhte doaibmat sátnejođiheaddjin go seammás lea fága­ovddas­vástideaddjiin el-fidnodagas.

    Dielddanuori sátne­jođiheaddji Robin Ridderseth lea miesse­mánu 6. beaivves gitta čakčamánu 4. beaivve rádjai sátne­jođiheaddji ámmáha virgelobis. Duogáš dása lea go El bearrái­geahčču ii dohkket ahte son ollesáigge bárggus sátne­jođiheaddji, seammás go son lea fága ovddas­vástideaddji elektrihkkár­fitnodagas.

    Ridderseth lohká iežaset dál ohcat earáid fága­ovddas­vástideaddji bargui, muhto lohká váttisin gávdnat olbmuid dákkár bargui.

    Gielddaid oktasašlihttu, KS lea maid geahčadeamen rihkku go El-bearráigeahčču mearrádus olbmoš­vuoigat­vuođaid go Ridderseth ii beasa doaibmat sátne­jođiheaddjiin.

    Máŋŋebárgga rájes doaibmá Odd-Are Hansen sátne­jođiheaddjin. Son ii loga politihkka rievdat, muhto son áigu atnit erenomážit sámi áššiid čálmmis.

    Robin Ridderseth, Odd-Are Hansen
    Foto: Mathis Eira / NRK
  • UiT får 30 mill. til nytt forskningssenter

    Universitetet i Tromsø, UiT Norges arktiske universitet, har fått 30 millioner kroner fra Forskningsrådet til et nytt forskningssenter.

    Det skal fremme god livskvalitet og styrke trivsel, myndiggjøring og tilhørighet for utsatte barn og unge i nord, opplsyser UiT i en pressemelding.

    Senteret Arctic Research Centre for Children and Youth at Risk skal etableres og ledes av Institutt for barnevern og sosialt arbeid på HSL-fakultetet.

    – Vi skal forske på hva som kan øke utsatte barn og unges følelse av å bli verdsatt i hverdagen, forteller prosjektleder og professor Rita Sørly.

  • Gjenoppretter samisk forening etter 20 år

    Sámi Sosialbargiid Searvi / Samisk sosialarbeider forening ble opprettet i 1984 og i år har foreningen 40 års jubileum.

    I år har fire samiske sosialarbeidere tatt initiativ til å gjenopprette foreningen som har vært inaktiv i 20 år. Målet i år er å arrangere et jubileumsseminar og årsmøte i Alta 5. og 6. september, skriver foreningen i en pressemelding. De har fått tilskudd fra både Sametinget og Fellesorganisasjonen for sosialarbeidere.

    Leder og initiativtaker for interimsstyret, Roy-Arne Varsi, håper at Sámi Sosialbargiid Searvi kan bli et felles talerør for samiske sosialarbeidere, undervisere og forskere som arbeider med samiske- og urfolksrelatert tematikk.

    Roy-Arne Varsi
    Foto: Privat