Hopp til innhold

AMK: – Flott med offisielle stedsnavn

Klinikksjef er positiv til samiske veinavn, men håper på en overgangsordning.

Jon Mathisen inne på UNN

Klinikksjef for AMK og luftambulanseavdelingen ved UNN, Jon Mathisen, sier det er flott med samiske stedsnavn, men ser også utfordringer.

Foto: Jan Fredrik Frantzen

– Vi synes det er flott at kommunen får stedsnavn på de veiløse navnene som er nå, slik at vi har noe offisielt å forholde oss til.

Er klinikksjef for AMK og luftambulanseavdelingen ved UNN, Jon Mathisens, umiddelbare reaksjon i det NRK spør han om hva synes om at Kåfjord kommune vurderer å innføre samiske veinavn.

Frykt at det vil bli fare for liv

Tidligere har flere uttrykt sin bekymring over at flere av veinavnene i Kåfjord kan bli samiske.

Hovedbekymringen går ut på at AMK ikke skal klare å finne fram fort nok til de aktuelle stedene ved ulykker og sykdom.

– Utfordring

Til tross for sin positive holdning så ser Mathisen utfordringer ved de eventuelle nye veinavnene.

– Det klart at det blir en utfordring i en overgangsordning, spesielt i forhold til enkel uttale, og dersom man velger navn, som krever spesielle tegnsett. Da må vi jo få tilpasset tegnsettet og det offisielle kartverket.

For at AMK skal få gjort en best mulig jobb, så håper klinikksjefen at man får til en overgangsordning.

Ser ikke på det som et problem

Så når det er gjort så vil det ikke være et problem med samiske navn?

– Nei, vi lever i Nord-Norge, og vi må forholde oss til de navnene som kommunene setter, svarer Mathisen.

Han legger også til at også AMK ønsker seg så enkle stedsnavn som mulig, slik som ambulansetjenesten har uttalt i sitt høringsnotat.

Kåfjord er en av de ti kommunene som er med i det samiske språkforvaltningsområdet i Norge. Det innebærer blant annet at kommunen er forpliktet til å tilrettelegge for bruk av samisk språk.

Korte nyheter

  • Vandring i samiske landskap med artisten Katarina Barruk

    Lulesamisk kirkeliv i Den norske kirke inviterer mandag 17. juni til vandring i Hamarøys samiske landskap.

    Vandringen går til helleren Lappkjerka ved Kaldvågen.

    Underveis i vandringen blir det rom for både stillhet og samtale, og ved bålplassen blir det servert gáhkko og kaffe, skriver Facebooksiden Julevsáme girkkoiellem om arrangementet.

    Det blir også musikk av den umesamiske artisten Katarina Barruk og musikeren Arnljot Nordvik.

    Arrangementet inngår i Bodø 2024s delprosjekt European Cabins of Culture, der de sammen med Den Norske Turistforening og Nordlandsruta presenterer turisthytter og turdestinasjoner i Nordland, som forvandles til bittesmå kulturhus der kunstnere og artister får skape et kulturelt program ute i Nordlandsnaturen.

    Lappkjerka i Hamarøy
    Foto: Johnny Andersen / NRK
  • Sametinget besøker pitesamisk område

    Tirsdag 6. og onsdag 7. mai skal Sametinget reise rundt i pitesamisk område i Nordland og ha dialogmøter med pitesamiske institusjoner for å høre mer om hvilke utfordringer de har.

    Sametingsråd Maja Kristine Jåma skal sammen med politisk rådgiver Nils Ante Eira besøke Dållågádden Villmarkscamp i Tollådalen i Beiarn, Adde Zetterquist Kunstgalleri og Nordland nasjonalparksenter på Storjord i Saltdal og bedriften til Margareth og Lennart Ranbergs fra Moen, og ha dialogmøter med Torill og Knut Sivertsen og styret i Salto Bihtesamiid Searvi/Salten Pitesamiske Forening.

    De skal også ha møter med pitesamisk senter Duoddara ráfe, Saltfjell reinprodukter, ordfører i Fauske Marlen Rendall Berg (Sp), foreningen Pitesamisk Museum, Duokta reinbeitedistrikt og Ballvatn reinbeitedistrikt.

    Pitesamiske bygninger ved Nordland nasjonalparksenter
    Foto: Sander Andersen / NRK
  • Dielddanuoris ođđa sátnejođiheaddji

    Vuosaárgga váljejuvvui sápmelaš Dielddanuori sátnejođiheaddjin njealjji mánnui, Dielddanuoris Mátta-Romssas, go sátne­jođiheaddjii ii sáhte doaibmat sátnejođiheaddjin go seammás lea fága­ovddas­vástideaddjiin el-fidnodagas.

    Dielddanuori sátne­jođiheaddji Robin Ridderseth lea miesse­mánu 6. beaivves gitta čakčamánu 4. beaivve rádjai sátne­jođiheaddji ámmáha virgelobis. Duogáš dása lea go El bearrái­geahčču ii dohkket ahte son ollesáigge bárggus sátne­jođiheaddji, seammás go son lea fága ovddas­vástideaddji elektrihkkár­fitnodagas.

    Ridderseth lohká iežaset dál ohcat earáid fága­ovddas­vástideaddji bargui, muhto lohká váttisin gávdnat olbmuid dákkár bargui.

    Gielddaid oktasašlihttu, KS lea maid geahčadeamen rihkku go El-bearráigeahčču mearrádus olbmoš­vuoigat­vuođaid go Ridderseth ii beasa doaibmat sátne­jođiheaddjiin.

    Máŋŋebárgga rájes doaibmá Odd-Are Hansen sátne­jođiheaddjin. Son ii loga politihkka rievdat, muhto son áigu atnit erenomážit sámi áššiid čálmmis.

    Robin Ridderseth, Odd-Are Hansen
    Foto: Mathis Eira / NRK