Hopp til innhold

– Jeg møtte stillferdige samer som blomstret opp når de fikk fortelle

Det skulle bare være enda et oppdrag for den erfarne journalisten. Istedet ble innsamlingen av sagn og fortellinger til den nye historieappen NRK Jođi en enestående roadtrip. – Jeg har ikke opplevd maken. Kjøreturen i Sápmi ble i seg selv et eventyr.

Bilde

KOM HJEM MED HUNDREVIS AV HISTORIER: John E. Utsi satte seg i campingbil for å finne samiske sagn og eventyr.

Foto: NRK

– Jeg endte opp med å tegne et kryss over hele Sápmi - det var som å grave i en gullgruve, forteller John E. Utsi i Jokkmokk, mangeårig journalist og nå selvstendig.

Fjoråret tilbrakte han bak rattet på utkikk etter samiske sagn og fortellinger.

Han er mannen som har samlet inn de 99 historiene som nå finnes tilgjengelig på NRK Sápmis gratis-app NRK Jođi.

Med GPS på smarttelefonen til hjelp finner du historiene fra ditt nærmiljø når NRK Jođi nå slippes til både Iphone og Android. På den ligger rundt hundre sagn og eventyr som representerer det beste av samisk fortellertradisjon.

Bilde

UT PÅ TUR: John E. Utsi tok med seg båndopptakeren på reise, og fikk høre om mange møter med overjordiske (illustrasjonsbilde).

Foto: Tor Egil Rasmussen/NRK

Last ned appen her:

Sammen med Lisbet Blind arbeidet John E. Utsi med innsamlingen siden i fjor vår.

En fantastisk jobb

– Det har vært en fantastisk jobb, det beste jeg har gjort på mange år. Dette er en hel skatt som eldre mennesker bærer i seg og som dessverre bare forsvinner med dem i mange tilfeller. Den samiske fortelltradisjonen er fremdeles rik.

– Jeg synes NRK har gjort en veldig bra jobb når man går inn og redder og tilgjengeliggjør en rikdommen som finnes i den muntlige tradisjonen.

Arbeidet med innledet med en kartlegging av hvem som skulle få besøk av duoen.

– Området var stort - Jokkmokk, Hammerfest, Tromsø og Kirkenes. Det blir som et kryss i Sápmi.

  • Har du ikke smarttelefon? NRK Jođi finnes også på nett på nordsamisk og norsk.

Avtalten gikk ut på 80 historier. Men det ble fler.

Detektiver

– Mange var glade for å at dette skulle få oppmerksomhet, og at noen var interessert i det de hadde å fortelle - dels gamle tradisjonelle historier som de hadde hørt eller selvopplevde erfaringer fra hav, skog og fjell.

Har du ikke smarttelefon? NRK Jođi finnes også på nett på nordsamisk og norsk.

– Det minste problemet ble å finne fortellere. Det finnes så mange av dem. De var så positive. Det ble nesten et problem å ikke ta med flere historier.

Reisen ble gjort i flere omganger og delvis med bobil.

Stihka-Biera

FRA KIRKENES: Per L. Boine forteller historien om kongens overmann.

Foto: Illuistratør: Runar Balto

– Prosjektet utviklet seg til en detektivjobb i flere omganger for å finne en liten prosent, en liten promille av alle historier som finnes i Sápmi. Jeg var ikke kjent med alle områdene. Vi kunne reise til et sted uten å finne noen fortellere, men bli vist videre til naboer eller andre.

Ble forvandlet

Han håper at prosessesen bør fortsette og at man kan få et god systematisk oversikt over samiske historier.

– Det finnes så utrolig så mye mer å samle inn, enten tematisk eller geografisk, f.eks også fra sørsamiske områder.

Han tror det bor en forteller i mange.

– Iblant kunne vi treffe på en stillfaren reindriftsutøver eller pensjonist, og når vi satte på record, blomstret de til og ble forvandlet til dyktige fortellere med stor innlevelse.

Korte nyheter

  • Finnmárkku buohcceviessu háliida bisuhit DPS Deanu

    Finnmárkkubuohcceviessu HF ii doarjjo árvalusa heaittihit guovllupsykiátralaš guovddáža (DPS) Deanus ja sirdit dikšunsajiid Áltái. Nu mearriduvvui stivračoahkkimis Romssas duorastaga. Duogáš dasa lea go buohccit šattašit menddo guhkás johtit.

    Seammás Finnmárkkubuohcceviessu mieđiha leat dárbu rievdadit ja nannet psyhkalašdearvvašvuođa ja gárrendilledivššu fálaldagaid.

    HEAD-DPS-TANA
  • Legger Digermulen vindkraftverk på is

    Finnmark Kraft og Fred. Olsen Renewables har besluttet å prioritere Laksefjorden vindkraftverk, mens arbeidet med Digermulen vindkraftverk stilles i bero.

    Det melder Finnmark Kraft i en pressemelding.

    – Vi retter nå fokus mot å videreutvikle Laksefjorden vindkraftverk, og dette inkluderer en tett dialog med grunneier, lokalsamfunn og andre rettighetshavere.

    Prosjektet er tenkt lokalisert på halvøya mellom Eidsfjorden og Mårøyfjorden i Lebesby kommune, og har et potensial på cirka 60–65 turbiner og en total installert kapasitet på inntil 450 Megawatt.

    – Vi har stor tro på at Laksefjorden vindkraftverk kan bli et verdifullt prosjekt for regionen. Prosjektet vil, ved å utnytte et areal som i stor grad allerede er regulert til vindkraftformål, gi store inntekter til Lebesby kommune, og en forbedret forsyningssikkerhet Nordkinnhalvøya.

  • Čiekčá vuosttas geardde Sámi ovddas

    Guhtta joavkku servet dán gease Conifa nissončiekčamiidda Bodåddjos.

    Sámi nissonriikkajoavku lea okta favorihtain vuoitit dán gease CONIFA čiekčamiid. Sii oainnat vuite 2022 CONIFA nissončiekčamiid Indias mat ledje vuosttaš stuorát gilvvut.

    Jenny Marie Mannsverk lea okta dan 18 čiekčis váldon mielde ovddastit sámi nissonriikkajoavkku dán gease.

    Son ii leat ovdal čiekčan Sámi ovddas, ja lohká šaddat hui somá ja illuda dasa. – Mun lean maid hui giitevaš go dán vejolašvuođa dál oažžu, lohká Mannsverk.

    Jenny Marie Mannsverk, FA Sápmi
    Foto: Privat