Hopp til innhold

– Føler meg stemplet som prostituert

En av de unge kvinnene som i 2006 ble utnyttet av eldre menn i Kautokeino reagerer sterkt på påstandene til den svenske filmskaperen Liselotte Wajstedt om at jentene solgte sex.

Kautokeino sentrum

I 2006 ble flere menn dømt for overgrep i Kautokeino. Liselotte Wajstedts sier at filmen Jorindas resa er inspirert av disse hendelsene, som hun omtaler som prostitusjon. NRK har snakket med et av ofrene. (Bildet er av Kautokeino sentrum.)

Foto: Liv Inger Somby

– Det er ingen form for prostitusjon når en ung jente mot sin vilje blir misbrukt eller når en jente tror hun er i et "forhold", sier den unge kvinnen.

Hun var en av flere tenåringsjenter som ble misbrukt og utnyttet av eldre menn i Kautokeino kommune i Vest-Finnmark på 2000-tallet.

Denne hendelsen har inspirert den svenske filmskaperen Liselotte Wajstedt som i forrige uke presenterte sin nye fiksjonsfilm Jorindas resa.

Hun omtalte det som skjedde i Kautokeino som prostitusjon, og før filmen ble vist i Luleå forrige lørdag fortalte hun publikum at unge kvinner i Kautokeino solgte sex.

– Feil framstilling

Kvinnen, som har latt seg intervjue anonymt av NRK Sápmi, synes det er greit å hente inspirasjon fra faktiske hendelser, men hun mener dog at filmskaperen får saken til å fremstå som noe annet enn det det egentlig var.

– Jeg for min del har jobbet hardt og lagt det hele bak meg, men får fortsatt den følelsen av å bli dømt som en prostituert når slike ting blir sagt i media, sier kvinnen.

– Drøy påstand

Wajstedts påstander om prostitusjon har også fått flere andre til å reagere. Deriblant sametingsrepresentant, Inger-Elin Utsi.

– Det blir å snu saken på hodet og mene at jentene som ble utsatt for overgrep i Kautokeino drev med prostitusjon, sier Utsi.

Hun minner om at jentene er ofre, og at det er menn som er dømt i saken. Utsi reagerer på at jentene som nå har tatt på voksenlivet skal oppleve å bli stemplet som prostituerte.

– Det er rett og slett drøyt å fremstille saken slik Wajstedt gjør det, sier Utsi.

Svekker selvbildet

Kvinnen som selv var et av ofrene for 8 år siden hadde heller ikke ventet å møte slike påstander.

– Man skal støtte om å verne jenter som har opplevd slikt, ikke sette et stempel på dem eller svekke deres selvbilde, sier hun.

Etter intervjuet med SR Sameradioen har Liselotte Wajstedt nå endret beskrivelsen av filmen til at det handler om eldre menn som har kjøpt sex av unge kvinner.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK